Τα χιονοδρομικά σφύζουν από  επισκέπτες 

 

Περισσότεροι από 100.000 εκδρομείς επισκέφτηκαν τις προηγούμενες μέρες τα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας, ενώ η πληρότητα στους ξενώνες και τα καταφύγια μέχρι και την Πρωτοχρονιά είναι στο 100%. Σε πολλά χιονοδρομικά κέντρα προετοιμάζονται μεγάλες γιορτές για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με Αϊ-Βασίληδες σκιέρ και γλέντι γύρω από τη φωτιά

 

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Οι υπεύθυνοι λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους, ιδιαίτερα όταν κάνουν τη σύγκριση με την περσινή χρονιά, οπότε οι χιονοπτώσεις ήταν ελάχιστες και τα περισσότερα κέντρα υπολειτουργούσαν. Φέτος, λόγω των χιονοπτώσεων που ξεκίνησαν νωρίς σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια, η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε όλα τα χιονοδρομικά κέντρα και τα ξενοδοχεία, οι ξενώνες και οι μικρές τουριστικές μονάδες γεμάτες από επισκέπτες.

ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ-ΒΙΓΛΑ

Στη Βασιλίτσα Γρεβενών και το Πισοδέρι Φλώρινας ξεπεράστηκαν τα προβλήματα που κρατούσαν τα χιονοδρομικά κέντρα κλειστά παραμονές των εορτών. Στη Βασιλίτσα το χιονοδρομικό κέντρο ξεκίνησε να λειτουργεί την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου με 2.000-3.000 επισκέπτες τη μέρα και πληρότητες της τάξης του 95% στους γύρω ξενώνες, σύμφωνα με τον κ. Νίκο Πορτίκα. Μέχρι χθες το ύψος του χιονιού ήταν στο μισό μέτρο στις πλαγιές και στο ένα μέτρο στην κορυφή του βουνού.

Σε πλήρη λειτουργία τέθηκε και το χιονοδρομικό Βίγλας – Πισοδερίου, το Σαββατοκύριακο πριν από τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των υπευθύνων του Σαλέ Τότης μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου το χιονοδρομικό κέντρο επισκέφτηκαν περί τους 20.000 εκδρομείς. Και αυτό το σαββατοκύριακο οι αναβατήρες θα λειτουργούν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα και για νυχτερινό σκι, 9 με 11 το βράδυ. Όσο για τη διαμονή, εάν δεν φροντίσατε να κλείσετε από πριν, τα πράγματα είναι δύσκολα, αφού όπως λένε οι ξενοδόχοι της περιοχής δεν υπάρχει ούτε κρεβάτι και αυτές τις μέρες οι ακυρώσεις είναι σπάνιο φαινόμενο.

ΣΕΛΙ

Το χιονοδρομικό κέντρο στο Σέλι άρχισε να λειτουργεί από τις 20 Δεκεμβρίου, ωστόσο λόγω ομίχλης άνοιξε μόνο η πίστα στο Αρσούμπαση, με αποτέλεσμα ο αριθμός των επισκεπτών να είναι κατώτερος των προσδοκιών. Πάντως, σύμφωνα με την εκτίμηση του υπευθύνου του κέντρου κ. Δημήτρη Αμοιρίδη, από την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου μέχρι και τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων περί τα 15.000 άτομα έκαναν σκι ή απλώς απόλαυσαν το χιονισμένο τοπίο. Μέχρι και χθες το ύψος του χιονιού ήταν στο μισό μέτρο, κάτι που δημιουργεί αισιοδοξία για την κίνηση των επισκεπτών από σήμερα μέχρι και την Πρωτοχρονιά.

ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ

Τις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα δεν λειτούργησαν όλες οι πίστες στο Ελατοχώρι, ελλείψει ικανοποιητικής ποσότητας χιονιού. Παρόλα αυτά, όπως εκτιμά ο υπεύθυνος του κέντρου κ. Θωμάς Αποστόλου, το τριήμερο 23-25 Δεκεμβρίου το χιονοδρομικό κέντρο υποδέχτηκε περί τους 10.000 εκδρομείς. Οι πληρότητες στα καταλύματα της περιοχής για την παραμονή και την Πρωτοχρονιά αγγίζουν το 100%. Σήμερα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και το νέο λιφτ του χιονοδρομικού κέντρου, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι σκιέρ.

ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ

Στο Καϊμακτσαλάν η πληρότητα παραμονές εορτών ήταν στο 100%, ανέφερε ο διευθυντής του χιονοδρομικού κέντρου, Δημήτρης Γλαράκης. «Πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε κυρίως τεχνητό χιόνι και πολύ λιγότερο φυσικό. Φέτος, όμως, χιόνισε νωρίς κι έτσι λειτουργούμε με φυσικό χιόνι από τις 18 Νοεμβρίου με φυσικό χιόνι» συμπλήρωσε. Χθες η χιονόπτωση ήταν πολύ καλή προσθέτοντας 3-4 πόντους φρέσκου χιονιού. Στο χιονοδρομικό κέντρο λειτουργούν όλοι οι αναβατήρες σε όλες τις πίστες.

ΤΡΙΑ ΠΕΝΤΕ ΠΗΓΑΔΙΑ

Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν πάνω στις πίστες με λαμπαδηδρομίες, επίδειξη δεξιοτεχνίας σκι και σνόουμπορντ, τον Αϊ-Βασίλη να μοιράζει δώρα, ζεστό κρασί, μουσική και πολλές εκπλήξεις περιμένουν όσους επισκεφτούν το χιονοδρομικό κέντρο Τρία-Πέντε Πηγάδια. «Ετοιμάζουμε μια μοναδική βραδιά. Αξίζει τον κόπο να μας επισκεφτούν ακόμη και όσοι δεν έχουν κάνει κράτηση σε κάποιο κατάλυμα», προτείνει ο κ. Ταμπούρης από το χιονοδρομικό κέντρο, σημειώνοντας πάντως ότι οι πληρότητες είναι στο 100%. Τις προηγούμενες ημέρες περισσότερα από 10.000 άτομα επισκέφτηκαν το χιονοδρομικό κέντρο, όπου οι πίστες είναι πάντα στρωμένες, λόγω του μηχανισμού παραγωγής τεχνητού χιονιού.

ΦΑΛΑΚΡΟ

Στο χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού προετοιμάζουν μια μεγάλη γιορτή για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Σκιέρ ντυμένοι Αϊ-Βασίληδες θα κάνουν αγώνα νυκτερινού σκι με δαυλούς, ενώ ένας ακόμη θα αναλάβει έναν πιο παραδοσιακό ρόλο, μοιράζοντας δώρα στα παιδιά που θα τον επισκέπτονται στη σπηλιά του. Γύρω από τη μεγάλη υπαίθρια φωτιά οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαμβάνουν γλυκά και ζεστό κρασί που θα προσφέρεται, ενώ οι πέντε τυχεροί που θα βρουν το φλουρί στις ατομικές βασιλόπιτες θα κερδίσουν ετήσιες κάρτες ελευθέρας. Στον υπαίθριο χώρο έξω από το σαλέ θα λειτουργεί η φωτιζόμενη πίστα για τους λάτρεις του νυκτερινού σκι. Το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού άνοιξε από τις 21 Δεκεμβρίου και μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων το επισκέφτηκαν περί τα 8.000 άτομα.

ΛΑΪΛΙΑΣ

Στο χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά στις Σέρρες το τοπίο είναι κατάλευκο και το χιόνι φτάνει τα 40 εκατοστά. Από το περασμένο Σάββατο οπότε άρχισε να λειτουργεί μέχρι και τα Χριστούγεννα το επισκέφτηκαν 5.000 άτομα. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ορειβατικού συλλόγου κ. Νικηφόρος Χριστοφορίδης, «πρόκειται για εκδρομείς από τη νότια Ελλάδα, γεγονός που δείχνει ότι σιγά- σιγά το χιονοδρομικό κέντρο γίνεται γνωστό και προσελκύει το ενδιαφέρον των σκιέρ και όχι μόνο». Μέχρι χθες η πληρότητα στο καταφύγιο ήταν στο 70% αλλά για την Πρωτοχρονιά τα πάντα είναι κλειστά. Το τελευταίο βράδυ του 2007 οι υπεύθυνοι του χιονοδρομικού κέντρου προετοιμάζουν ένα πάρτι για τον ερχομό του νέου έτους.

ΧΑΝΙΑ ΠΗΛΙΟΥ

Άκρως ικανοποιημένοι είναι οι υπεύθυνοι του χιονοδρομικού κέντρου στα Χάνια Πηλίου. Από το Σάββατο, οπότε και άρχισε κανονικά η λειτουργία του Κέντρου, μέχρι και τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων πέρασαν τουλάχιστον 5.000 άτομα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αναπτυξιακής Εταιρείας Μαγνησίας κ. Γ. Μπάιμπα. Χθες προστέθηκαν 15 πόντοι φρέσκου χιονιού και έτσι το ύψος του χιονιού φτάνει μέχρι και τους 80 πόντους. Για την Πρωτοχρονιά δύσκολα μπορεί να βρει κανείς δωμάτιο, ενώ όσοι προγραμματίζουν εκδρομή στο Πήλιο τα Θεοφάνια θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν νυχτερινό σκι σε μια μεγάλη γιορτή που διοργανώνουν οι υπεύθυνοι λειτουργίας του χιονοδρομικού.

δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» 29/12/2007

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s