ΧΥΤΑ Ημαθίας: Βλέπουν «δάκτυλο»

 

Με την υπόθεση Ζαχόπουλου συνδέουν οι τοπικοί παράγοντες του νομού Ημαθίας τη στροφή 180 μοιρών του υπουργού Πολιτισμού  στο θέμα χωροθέτησης της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, με απόφαση που έλαβε λίγες μέρες πριν από την παραίτηση του γενικού γραμματέα

Μάλιστα ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Ημαθίας εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει τον φάκελο του έργου στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών κ. Γιώργο Κολιοκώστα, που ζήτησε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για υποθέσεις που χειρίστηκε ο κ. Ζαχόπουλος.

Πριν από οκτώ χρόνια η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων χωροθετήθηκε στο δήμο Μακεδονίδος, σε απόσταση 4,5 χιλιόμετρων από τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και 350 μέτρων από τον ποταμό Αλιάκμονα. Παρά τις αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων και αρχαιολόγων οι δήμαρχοι του νομού Ημαθίας κατέληξαν στην αναγκαιότητα του έργου και συμφώνησαν για τη συγκεκριμένη θέση.

Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΣ

Το Δεκέμβριο του 2004 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ενέκρινε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, δίνοντας το «πράσινο φως» για να προχωρήσει το έργο. Ωστόσο τρία χρόνια μετά, τον Νοέμβριο του 2007 το ΚΑΣ με νέα ομόφωνη απόφαση, αναίρεσε την αρχική και γνωμοδότησε αρνητικά για τη δημιουργία της μονάδας στη συγκεκριμένη θέση. Και στις δύο περιπτώσεις τη θέση του προέδρου του ΚΑΣ κατείχε ο κ. Χρήστος Ζαχόπουλος. Μάλιστα η δεύτερη, αρνητική απόφαση ελήφθη μόλις λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη του υπουργού Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη στην περιοχή.

ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ;

Κατά την επίσκεψή του, ο υπουργός ενημερώθηκε από το νομάρχη και τους δημάρχους του νομού για την αναγκαιότητα του έργου και διαβεβαίωσε τους τοπικούς φορείς ότι το έργο θα προχωρούσε, παρά την αρνητική γνωμοδότηση του ΚΑΣ. Μάλιστα στις αρχές Δεκεμβρίου εκδόθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης του έργου και η δημοπράτηση ορίστηκε για τις 12 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Μ», στις 13 Δεκεμβρίου ο υπουργός Πολιτισμού υπέγραψε την απόφαση που βάζει φρένο στο έργο, αποδεχόμενος τη δεύτερη, αρνητική εισήγηση του ΚΑΣ.

Για «έργα και ημέρες του κ. Ζαχόπουλου» κάνει λόγο ο δήμαρχος Μακεδονίδος και πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ημαθίας Γιάννης Δάλλας. Κληθείς να ερμηνεύσει το ρόλο του πρώην υπουργού στη συγκεκριμένη υπόθεση, ο κ. Δάλλας τόνισε ότι «την εξήγηση θα δώσει ο εισαγγελέας κ. Κολιοκώστας», στον οποίον οι δήμαρχοι του νομού Ημαθίας σκοπεύουν να στείλουν τον φάκελο.

Αδυναμία να ερμηνεύσει την αλλαγή στάσης του κ. Λιάπη δηλώνει και η δήμαρχος Βέροιας κ. Χαρούλα Ουσουντζόγλου: «Όταν επισκέφτηκε την περιοχή, μας διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπέγραφε την αρνητική εισήγηση του ΚΑΣ. Ωστόσο λίγες μέρες πριν την απομάκρυνση του κ. Ζαχόπουλου την υπέγραψε».

Τι προκάλεσε τη δεύτερη απόφαση του ΚΑΣ; Στην Ημαθία τον κ. Λιάπη συνόδευε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου και μάλιστα όσοι παρακολούθησαν από κοντά την επίσκεψη αναφέρουν ότι αντιλήφθηκαν μια υποβόσκουσα ένταση μεταξύ των δύο ανδρών.

Όταν κλήθηκε να εξηγήσει την αλλαγή της εισήγησης του ΚΑΣ, ο κ. Ζαχόπουλος δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις στους τοπικούς φορείς, ενώ σε ανεπίσημες συζητήσεις φέρεται να είπε ότι δέχτηκε πιέσεις από το σύλλογο αρχαιολόγων. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βεργίνας Νίκος Παπαποστόλου υποστηρίζει ότι έπαιξε ρόλο τόσο η επιστολή που έστειλε ο ίδιος προς τον υπουργό, εκφράζοντας την αντίθεσή του με τη χωροθέτηση στη συγκεκριμένη θέση, όσο και η προσφυγή του ΤΕΕ Ημαθίας στο ΣτΕ για το ίδιο θέμα. Ωστόσο οι συνάδελφοί του δήμαρχοι των υπολοίπων 11 δήμων του νομού δεν φαίνεται να πείθονται ότι μια επιστολή και ένας σύλλογος άλλαξαν την εισήγηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και στη συνέχεια την απόφαση του υπουργού.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου 

Δήμος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s