Συνέντευξη:
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΤΕΡΙΔΗΣ | ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΒΡΟΥ
Εάν στη λειτουργία του πετρελαιαγωγού ισχύσουν όλες οι περιβαλλοντικές μελέτες της Ε.Ε. και οι παγκόσμιες νόρμες, που ελπίζουμε να ισχύσουν, νομίζω δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μπορούν να συνυπάρχουν και ο πετρελαιαγωγός αλλά και ο τουρισμός.
[ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ]
Οι καλές μέρες για τον Έβρο είναι μπροστά, εκτιμά ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Έβρου Νίκος Δαστερίδης. Αγωγός, συνδυασμένες μεταφορές αλλά και τουρισμός θα ανοίξουν νέους επιχειρηματικούς ορίζοντες, υποστηρίζει στη συνέντευξή του για την ειδική έκδοση της «Μ» για το νομό Έβρου, προβλέποντας ότι η ανάπτυξη θα οδηγήσει στον πενταπλασιασμό του πληθυσμού της Αλεξανδρούπολης.
Θεωρείτε ότι είναι καλή περίοδος, για να επενδύσει κανείς στον Έβρο;
Η Ελλάδα και ειδικότερα ο Έβρος μετά το άνοιγμα των συνόρων προς Βουλγαρία και Ρουμανία αποκτά χερσαία σύνορα με χώρες της Ε.Ε., κάτι που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα. Αυτό από μόνο του διανοίγει σημαντικές προοπτικές. Πέρα από τους προς βορρά γείτονες, επιχειρηματικά είναι λάθος να μη δει κανείς και την Τουρκία, που είναι μια τεράστια αγορά. Η Αλεξανδρούπολη απέχει μόλις 230 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη (σ.σ. η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι 340 χλμ.). Η Κωνσταντινούπολη έχει μια αγορά των περίπου 20 εκατομμυρίων, δηλαδή διπλάσια σε μέγεθος από αυτήν της Ελλάδας. Η εξέλιξη που έχουμε μπροστά μας είναι ο αγωγός πετρελαίου. Βλέπω ότι τα ρωσικά συμφέροντα θα επιδιώξουν να γίνει ένα διυλιστήριο.
Πιστεύω σε γενικές γραμμές ότι ανοίγονται νέοι ορίζοντες, νέες αγορές για νέα προϊόντα. Και για αυτόν το λόγο πρέπει κανείς να σκεφτεί αυτήν την περιοχή και να έρθει να επενδύσει.
Η καλή γεωγραφική θέση είναι αναγκαία συνθήκη ανάπτυξης, είναι όμως από μόνη της ικανή;
Θα πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρωθούν οι υποδομές. Βλέπουμε ότι μέσα σε ένα με ενάμιση χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί η Εγνατία οδός. Για να έχουμε πρόσβαση στη βαλκανική ενδοχώρα, θα πρέπει να γίνει ο κάθετος άξονας από Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Βουλγαρία και όχι μόνο. Θα πρέπει να κατασκευαστεί ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος που να φτάνει μέχρι τη Ρουμανία. Επίσης, το έργο εκβάθυνσης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο πρόσφατα δημοπρατήθηκε και έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος, θα πρέπει να ολοκληρωθεί ώστε να μπορούν να έρχονται μεγάλα καράβια για να φορτώσουν εμπορεύματα στην περιοχή.
Ήσασταν από τους πρώτους που διαβλέψατε την προοπτική της Αλεξανδρούπολης να αναπτυχθεί ως κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου…
Πράγματι, το 1990 είχα αναφερθεί για πρώτη φορά στο διαμετακομιστικό κέντρο. Δεν το ανέφερα τυχαία. Η Αλεξανδρούπολη συνδυάζει μια σειρά παραγόντων. Η Εγνατία οδός ήταν τότε στο σχεδιασμό, το λιμάνι ήταν με μικρό βάθος. Σήμερα η Εγνατία είναι προς την ολοκλήρωσή της, το λιμάνι είναι στη δεύτερη φάση και απομένει να εξοπλιστεί με μηχανικά μέσα, υπάρχει διεθνές αεροδρόμιο, ο σιδηρόδρομος είναι σε επαφή με το λιμάνι. Τι άλλο θα έπρεπε να έχει μια περιοχή για να αναπτυχθούν οι συνδυασμένες μεταφορές; Θα πρέπει πραγματικά το ενδιαφέρον των ανθρώπων που ασχολούνται με τις μεταφορές να εστιαστεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Ο Έβρος τα τελευταία χρόνια στοχεύει και στην ανάπτυξη του τουρισμού. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα στον τουρισμό και τους αγωγούς ενέργειας;
Βρισκόμαστε στο μπαλκόνι του Αιγαίου, όπως το λέω εγώ. Το πιστεύω, το αισθάνομαι ότι η περιοχή μπορεί να αναπτυχθεί τουριστικά. Για παράδειγμα, το Πόρτο Λάγος είναι ένα κομμάτι παρθένο, μια παραλία πολύ καθαρή…Εάν στη λειτουργία του πετρελαιαγωγού ισχύσουν όλες οι περιβαλλοντικές μελέτες της Ε.Ε. και οι παγκόσμιες νόρμες, που ελπίζουμε να ισχύσουν, νομίζω δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μπορούν να συνυπάρχουν και ο πετρελαιαγωγός αλλά και ο τουρισμός.
Πώς πιστεύετε ότι θα είναι ο Έβρος έπειτα από δέκα χρόνια; Στο χωροταξικό η Αλεξανδρούπολη αναφέρεται ως δίπολο με την Κομοτηνή. Πιστεύετε ότι στο μέλλον θα μιλάμε για μία πόλη;
Μπορεί να μην ενωθούν, η Κομοτηνή να είναι το κέντρο της περιφέρειας όπως είναι σήμερα και η Αλεξανδρούπολη να δημιουργήσει εκείνες τις δραστηριότητες και τις βιομηχανικές υποδομές σε συνδυασμό με το λιμάνι, αλλά να συνεργάζονται στενά αυτές οι δύο πόλεις.
Όσο για την μελλοντική εικόνα του Έβρου, θα έχει αλλάξει κατά πολύ. Πιστεύω ότι σε δέκα χρόνια ο πληθυσμός θα πενταπλασιαστεί, η Αλεξανδρούπολη θα γίνει μία πόλη των 150.000 με 200.000 κατοίκων. Θα πρέπει οι τοπικοί παράγοντες να σχεδιάσουν αυτήν την περιοχή, την πόλη και το λιμάνι της για να δεχτεί όλες αυτές τις δραστηριότητες που θα προκύψουν εξαιτίας του αγωγού. Περιμένω το μέλλον να είναι πολύ ευνοϊκό για την περιοχή.
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «Δρόμοι Ανάπτυξης» για τον Έβρο