Καβάλα: «Λίφτινγκ» στις Καμάρες και τα πέριξ

Οι Καμάρες, σήμα κατατεθέν της Καβάλας, είχαν υποστεί εδώ και δεκαετίες τη φθορά του χρόνου. Στην περιοχή γύρω από το μνημείο είχαν συγκεντρωθεί παραπήγματα και οίκοι ανοχής. Σε λίγο καιρό αυτή η εικόνα θα ανήκει στο παρελθόν και το παλαιό υδραγωγείο του 16ου αιώνα θα γίνει κομμάτι της ζωής της πόλης.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου
christoforidou@makthes.gr

Από το 1998 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ξεκίνησε εργασίες συντήρησης. Όταν μετά από μια δεκαετία κατέβηκαν οι σκαλωσιές, το μνημείο αποκαλύφθηκε μεγαλοπρεπές, όπως ήταν και το προσωνύμιο του σουλτάνου Σουλεϊμάν, στα χρόνια του οποίου ανακατασκευάστηκε το παλιό ρωμαϊκό υδραγωγείο. Για το φωτισμό του μνημείου, η προηγούμενη δημοτική αρχή δαπάνησε περί τις 250.000 ευρώ. Η νέα διοίκηση του δήμου προχώρησε σε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση της περιοχής πέριξ του υδραγωγείου και έχει κινήσει τις διαδικασίες των απαλλοτριώσεων, προκειμένου να προχωρήσει στην εφαρμογή της μελέτης που κέρδισε το πρώτο βραβείο.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ
Κύριος στόχος της μελέτης είναι πρωτίστως η ανάδειξη του μνημείου -τοπόσημο της πόλης- και η αναβάθμιση της περιοχής, ώστε να αποτελέσει οργανική απόληξη της πόλης στα ανατολικά. Οι αρχιτέκτονες προτείνουν τη διαμόρφωση μίας κεντρικής πλατείας σε τρία επίπεδα, άμεσα συναρτημένα με τις φυσικές υψομετρικές διαφορές της περιοχής. Μια γέφυρα παράλληλη με το υδραγωγείο θα ενοποιεί το χώρο της πλατείας με τις καπναποθήκες της οδού Κίμωνος και θα οδηγεί σε ένα υπαίθριο αμφιθέατρο με θέα το υδραγωγείο. Κάτω από το αμφιθέατρο προτείνεται η κατασκευή υπογείου χώρου στάθμευσης. Τμήμα της παρακείμενης οδού Πιπίνου θα πεζοδρομηθεί και παράλληλα θα αναδιαμορφωθεί η παιδική χαρά που βρίσκεται εκεί.

Οι αντιδράσεις

Τα σχέδια για την ανάπλαση της περιοχής πάνε πίσω στη δεκαετία του ʼ80, όμως οι προηγούμενες δημοτικές αρχές έπεσαν πάνω στον σκόπελο των πολλών μικρών ιδιοκτησιών, στις οποίες υπήρχαν δεκάδες συγκληρονόμοι. Το παρόν δημοτικό συμβούλιο έλαβε απόφαση να προχωρήσει σε απαλλοτρίωση των εκτάσεων και για το σκοπό αυτό σκοπεύει να συνάψει δάνειο ύψους 3 εκατ. ευρώ. Οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων γύρω από τις Καμάρες εμφανίζονται ανένδοτοι και προσπαθούν να πετύχουν ακύρωση των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Αν και η επιτροπή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν έκανε δεκτή την ένσταση, ανοίγοντας το δρόμο στο δήμο να υλοποιήσει τα σχέδιά του, οι ιδιοκτήτες σκοπεύουν να επανέλθουν με νέες προσφυγές.

 

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» 19/1/2008

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s