ΒΦΛ Πρόστιμο 330.000 ευρώ στο εργοστάσιο της Καβάλας

Πρόστιμο 330.000 ευρώ επέβαλε στην εταιρεία Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων Α.Ε. ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, ενώ στον εισαγγελέα πρόκειται να διαβιβαστεί ο φάκελος των επιθεωρητών περιβάλλοντος, οι οποίοι διαπιστώνουν σωρεία παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας

Ύστερα από δύο επισκέψεις στο εργοστασιακό συγκρότημα της εταιρείας στη Νέα Καρβάλη Καβάλας, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος διαπίστωσαν ότι η προσωρινή αποθήκευση της φωσφογύψου δεν γίνεται σύμφωνα με την άδεια προσωρινής αποθήκευσης, την εγκεκριμένη μελέτη αποκατάστασης και την εγκεκριμένη ραδιολογική μελέτη.

Στην έκθεσή τους οι επιθεωρητές επισημαίνουν ακόμη ότι:

§ Δεν έχουν ενταθεί από πλευράς της βιομηχανίας οι προσπάθειες απομάκρυνσης των καταλυτών.

§ Δεν υπάρχει σήμανση των αποβλήτων καταλυτών κατά παράβαση της άδειας προσωρινής αποθήκευσης χρησιμοποιημένων καταλυτών.

§ Η επεξεργασία και διάθεση των υγρών αποβλήτων της μονάδας δεν γίνεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τις εγκεκριμένες μελέτες διάθεσης

και περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εγκατάστασης.

§ Ο έλεγχος και η παρακολούθηση των υγρών αποβλήτων της μονάδας δεν γίνεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, την άδεια διάθεσης και τις εγκεκριμένες μελέτες διάθεσης και περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εγκατάστασης.

Κατά τον επιτόπιο έλεγχο που διενήργησαν, οι επιθεωρητές διαπίστωσαν υπερχείλιση των ανεπεξέργαστων γυψόνερων του δυτικού καναλιού προς τη θάλασσα από το φρεάτιο της αντλίας ανακύκλωσης. Η διάθεση στη θάλασσα ανεπεξέργαστων λυμάτων δεν ήταν ένα στιγμιαίο συμβάν, καθώς οι ελεγκτές εντόπισαν μια μόνιμη κατασκευή για την υπερχείλιση, κατά παράβαση της σχετικής άδειας διάθεσης λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων και της εγκεκριμένης μελέτης διάθεσης λυμάτων.

Από τους ελέγχους των επιθεωρητών προέκυψε ακόμη ότι:

§ Επί τρεις μήνες δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία των τακτικών δειγματοληψιών εκπεμπόμενης σκόνης.

§ Δεν πραγματοποιούνται μετρήσεις των παραμέτρων λειτουργίας.

§ Δεν τηρείται αρχείο συντήρησης – ρύθμισης για τον κεντρικό λέβητα θέρμανσης των γραφείων του εργοστασίου. Ο σχετικός φάκελος της υπόθεσης διαβιβάζεται στον εισαγγελέα.

Ερωτηθείς από τη «Μ» ο διευθυντής του εργοστασίου της ΒΦΛ Νίκος Σίμογλου δήλωσε άγνοια της απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ για την επιβολή προστίμου. Το σχόλιό του ήταν ότι όσα αναφέρουν οι ελεγκτές του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι γενικότητες. Όταν κλήθηκε να απαντήσει αν συνέβησαν οι περιβαλλοντικές παραβάσεις στις οποίες αναφέρεται η έκθεση, έκανε λόγο για «στιγμιαίο συμβάν». Σύμφωνα με τον κ. Σίμογλου, το κλιμάκιο του ΥΠΕΧΩΔΕ επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου δύο φορές μέσα στο Δεκέμβριο και μόνο τη δεύτερη φορά διαπίστωσε υπερχείλιση. «Ήταν η περίοδος των βροχοπτώσεων. Στη μία ώρα που παρέμειναν στο εργοστάσιο η υπερχείλιση είχε κιόλας μηδενιστεί. Δεν μιλάμε για υπερχείλιση σε μακροχρόνια βάση», διαβεβαίωσε. Ωστόσο η ύπαρξη μόνιμης κατασκευής που διοχετεύει τα ανεπεξέργαστα γυψόνερα κατευθείαν στη θάλασσα άλλο δείχνει.

Μακροχρόνια εναπόθεση φωσφογύψου

Η φωσφογύψος ναποτίθεται επί χρόνια σε οικόπεδο παρακείμενο των εγκαταστάσεων της ΒΦΛ και καλύπτει τεράστια έκταση, η οποία συνεχώς μεγαλώνει. Από την έκθεση των επιθεωρητών προκύπτει πρώτον ότι η άδεια αποθήκευσης είναι προσωρινή, δεύτερον ότι οι όροι της προσωρινής άδειας δεν τηρούνται, τρίτον ότι η εναπόθεση δεν ακολουθεί όσα ορίζει η μελέτη αποκατάστασης και τέταρτον και σοβαρότερο ότι η εναπόθεση δεν γίνεται σύμφωνα με τους όρους της εγκεκριμένης ραδιολογικής μελέτης.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου είχαν διαρρεύσει νιτρικά αέρια από τις εγκαταστάσεις της ΒΦΛ στην ατμόσφαιρα. Τότε ο διευθυντής του εργοστασίου είχε προσπαθήσει να υποβαθμίσει το περιστατικό, υποστηρίζοντας ότι η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τη διαρροή ισοδυναμούσε με αυτήν που προέρχεται από την κίνηση των αυτοκινήτων σε μια μέρα με μεγάλη κίνηση.

Όσον αφορά τη συχνότητα των ελέγχων και τη λήψη των μέτρων που απαιτούνται για την προστασία του περιβάλλοντος, ο διευθυντής του εργοστασίου είχε υποστηρίξει τότε ότι τηρούνται με «θρησκευτική ευλάβεια».

Σοφία Χριστοφορίδου

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» 28/1/2008

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s