Λαϊλιάς Σερρών «Μπλόκο» στο λατομείο γρανίτη 

Υπ’ ατμόν βρίσκεται η κοινωνία των Σερρών, εν αναμονή της απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη δημιουργία ή μη λατομείου γρανίτη στο όρος Λαϊλιάς. «Θα μας βρουν μπροστά τους, αν επιχειρήσουν να καταστρέψουν μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Σερραίους», διαμηνύει ο αρμόδιος αντινομάρχης Βαγγέλης Καλαθάς

Αποστολή: Σοφία Χριστοφορίδου 

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, με τη συμμετοχή των προέδρων των κοινοτήτων Αχλαδοχωρίου, Ορεινής και Άνω Βροντούς, εκπροσώπου της Οικολογικής Κίνησης Σερρών και υπηρεσιακών παραγόντων της νομαρχίας, υπό την προεδρία του αντινομάρχη Βαγγέλη Καλαθά, επαναβεβαιώθηκε η βούληση για καθολική αντίδραση, σε περίπτωση που το ΥΠΕΧΩΔΕ ανάψει το πράσινο φως για τη δημιουργία λατομείου στο Λαϊλιά.

«Εμείς πολιτικά έχουμε κάνει άλλο σχεδιασμό για την περιοχή του Λαϊλιά, θέλουμε την ήπια ανάπτυξη της περιοχής. Δήμοι, κοινότητες, επιμελητήρια, οικολογικές οργανώσεις, όλη η κοινωνία των Σερρών αντιδρά σφόδρα στην προοπτική μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους να γεμίσει με λατομεία», αναφέρει ο αντινομάρχης Β. Καλαθάς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των τοπικών φορέων, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά και αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η γνωμοδότηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Αυτό που κάνει τη νομαρχία και τους δήμους να ανησυχούν είναι η κωλυσιεργία για την υπόθεση. Ενώ ο αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας του ΥΠΕΧΩΔΕ εισηγήθηκε αρνητικά για το αίτημα αδειοδότησης του λατομείου, το υπουργείο ζήτησε επιπρόσθετα στοιχεία από τον υποψήφιο επενδυτή. «Αν καταλήξουν να δώσουν θετική εισήγηση, πρέπει να ξέρουν ότι θα βρουν μπροστά τους όλη την τοπική κοινωνία, όλους τους δήμους, τη νομαρχία και τις οικολογικές οργανώσεις», τονίζει ο κ. Καλαθάς.

ΦΟΡΕΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΛΑΪΛΙΑ 

Μόλις προχθές υπογράφηκε το καταστατικό της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Λαϊλιά Ανώνυμη Εταιρεία», κάτι που σηματοδοτεί την έναρξη της συλλογικής προσπάθειας για την ανάδειξη του βουνού. «Πιστέψαμε από την αρχή στον ορεινό όγκο του Λαϊλιά και την ανάπτυξή του. Θεωρούμε ότι ο υπέροχος αυτός τόπος μπορεί να συνθέσει μία πρόταση που θα συνδυάζει πολλές και διαφορετικές μορφές εναλλακτικού τουρισμού», σημειώνει ο νομάρχης Σερρών Στέφανος Φωτιάδης.

Ο Λαϊλιάς ανήκει στις περιοχές Natura και βρίσκεται πλησίον του Σφαγνώνα Λαϊλιά, που έχει χαρακτηριστεί μνημείο της φύσης. Αποτελεί καταφύγιο σπάνιων και προστατευμένων ειδών άγριας πανίδας, όπως ο χρυσαετός, η βίδρα, η αρκούδα, ενώ παρουσιάζει και ιδιαίτερα πλούσια χλωρίδα. Όλη η περιοχή βρίσκεται εντός των ορίων της ελεγχόμενης κυνηγετικής περιοχής Σερρών και αποτελεί χώρο αναπαραγωγής και προστασίας των θηραμάτων.

Σημειώνεται ότι το 2004 το εγκεκριμένο από το ΥΠΕΧΩΔΕ πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προέβλεπε να δοθεί έμφαση στην ανάδειξη του χιονοδρομικού κέντρου του Λαϊλιά. Επίσης στο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό που εκπονεί το ΥΠΕΧΩΔΕ η νομαρχία πρότεινε ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού για την περιοχή Κερκίνη-Άγκιστρο-Όρη Βροντούς-Μενοίκιο.

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» 25/1/2008

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s