Στις Σέρρες οι  »Ολυμπιακοί» της μοτοσικλέτας

 

Για πρώτη φορά η Ελλάδα φιλοξενεί μια κορυφαία διοργάνωση του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Πρόκειται για το διεθνή αγώνα International Six Days Enduro -ISDE, που ανέλαβε να διοργανώσει η Λέσχη Αυτοκινήτου Μοτοσικλέτας Σερρών, σε συνεργασία με το δήμο και τη νομαρχία και θα πραγματοποιηθεί 1-6 Σεπτεμβρίου. Η οργανωτική επιτροπή χαρακτηρίζει τους αγώνες «ολυμπιάδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού»

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

«Πρόκειται για ένα τεράστιο αθλητικό γεγονός, με αναπτυξιακές διαστάσεις για το νομό Σερρών. Προσδοκούμε ότι η μεγάλη προβολή των Σερρών, λόγω των αγώνων, θα δώσει μεγάλη ώθηση και στον τουρισμό», ανέφερε στη «ΜτΚ» ο νομάρχης Σερρών Στέφανος Φωτιάδης, προσθέτοντας: «Ο νομός Σερρών θα είναι για το 2008 η πρωτεύουσα του μηχανοκίνητου αθλητισμού».

ΤΑ ΚΕΡΔΗ

Συνολικά 2.500 αθλητές, μηχανικοί, μέλη των ομάδων, κριτές, δημοσιογράφοι και παράγοντες του μηχανοκίνητου αθλητισμού θα βρεθούν για δύο εβδομάδες στις Σέρρες. Τους αγώνες, που θα πραγματοποιηθούν στο αυτοκινητοδρόμιο Σερρών και στις πλαγιές του Λαϊλιά, αναμένεται να παρακολουθήσουν περί τους 15.000 θεατές. Λόγω της εύκολης πρόσβασης από την Ευρώπη, όπου εντοπίζεται και ο βασικός πυρήνας του αθλήματος, αναμένονται πολλοί τουρίστες από το εξωτερικό για τις έξι μέρες που διαρκούν οι αγώνες. Ήδη υπάρχουν κρατήσεις από την Ολλανδία και τη Νέα Ζηλανδία, ενώ μεγάλος αριθμός θεατών αναμένεται και από την Ιταλία, η ομάδα της οποίας αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στην περσινή διοργάνωση.

Η πόλη που φιλοξενεί τον αγώνα, πέρα από το κέρδος της διεθνούς προβολής, έχει και άλλα σημαντικά οφέλη. Για παράδειγμα, στην πόλη της Νέας Ζηλανδίας, όπου διεξήχθη το ISDE του 2006, ο συνολικός τζίρος που σημειώθηκε κατά το δεκαπενθήμερο του αγώνα ήταν 15 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τοπικών αρχών. Δεδομένου ότι ο νομός Σερρών διαθέτει 2.000 κλίνες και άρα μόλις που καλύπτεται το σύνολο των συμμετεχόντων στους αγώνες, οι περισσότεροι από τους θεατές θα πρέπει επιλέξουν είτε το κάμπιγκ του Λαϊλιά και της Ασπροβάλτας είτε το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου στους γειτονικούς νομούς Θεσσαλονίκης, Δράμας και Κιλκίς ή ακόμη και στη Βουλγαρία.

Ο ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ

Την οργάνωση αυτού του διεθνούς αθλητικού γεγονότος ανέλαβε η Λέσχη Αυτοκινήτου Μοτοσικλέτας Σερρών (ΛΑΜΣ). Δεν είναι η πρώτη φορά που η Λέσχη αναλαμβάνει μια μεγάλη διοργάνωση. Ήδη, με την ευθύνη της πραγματοποιήθηκαν στις Σέρρες οι αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Enduro, του Ευρωπαϊκού και Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Supermotard, καθώς και πλήθος αγώνων εθνικών πρωταθλημάτων κάθε είδους αγώνων, ταχύτητας, enduro, supermotard κ.ά. Επιπλέον, το επιτελείο της έχει από το 2006 την ευθύνη για τη χρονομέτρηση όλων τα αγώνων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Enduro.

Ως προς την ετοιμότητα για τη διοργάνωση των αγώνων, αυτή θα κριθεί κατά την έναρξη, σημειώνει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και πρόεδρος της ΛΑΜΣ Χρήστος Κωσταντινίδης. «Μην ξεχνάτε ότι για τους Ολυμπιακούς μέχρι και την τελευταία μέρα γίνονταν έργα. Εμείς έχουμε ετοιμότητα σε μεγάλο βαθμό. Τα κτιριακά του αυτοκινητοδρομίου Σερρών, από όπου θα ξεκινάει κάθε μέρα ο αγώνας, θα είναι έτοιμα το Μάρτιο. Η υπόγεια οδός, που περνά κάτω από τη σιδηροδρομική γραμμή και οδηγεί στο αυτοκινητοδρόμιο, ολοκληρώνεται εντός των ημερών. Απομένει η ασφαλτόστρωση του δρόμου προς τον Λαϊλιά, έργο για το οποίο υπάρχει ανάδοχος, και κάποιες πολύ μικρές παρεμβάσεις».

ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΙΟ

Ο χώρος που θα ξεκινήσει και θα τελειώσει ο αγώνας είναι το Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών. Πρόκειται για τη μοναδική πίστα τέτοιου είδους στην Ελλάδα. Λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια και ως δημοτική επιχείρηση αποτελεί πρότυπο, καθώς είναι από τις ελάχιστες πανελλαδικά που δεν επιχορηγείται από το δήμο και είναι κερδοφόρα. «Είμαστε κλεισμένοι για όλα τα Σαββατοκύριακα του 2008. Αν υπήρχε δυνατότητα, θα μπορούσαμε να είχαμε κρατήσεις και για όλο το 2009», σημειώνει μιλώντας στη «ΜτΚ» ο Δημήτρης Σωτηριάδης, αντιδήμαρχος Σερρών και διευθύνων σύμβουλος του αυτοκινητοδρομίου. Δεν είναι όμως μόνο οι ιδιώτες αλλά και ομάδες από την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη που χρησιμοποιούν την πίστα. Μάλιστα, μέχρι να γίνει η πίστα της Κωνσταντινούπολης, εδώ γινόταν το πρωτάθλημα των ομάδων της Τουρκίας.

Όσο για το ISDE, ο αντιδήμαρχος δηλώνει: «Εμείς βάλαμε τον πήχη πολύ ψηλά. Θα διοργανώσουμε τους καλύτερους αγώνες και φιλοδοξούμε οι επισκέπτες που θα έρθουν από όλο τον κόσμο να μείνουν απόλυτα ικανοποιημένοι».


Μόνο οι αθλητές θα είναι 450 από 35 χώρες

Το International Six Days Enduro διοργανώνεται από το 1913 και είναι μία από τις μακροβιότερες διοργανώσεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Με τον αγώνα αντοχής κλείνει κάθε χρόνο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Enduro. Στον αγώνα 1.500 χιλιομέτρων συμμετέχουν οι πρωταγωνιστές του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος με τη «φανέλα» των εθνικών ομάδων, προσδίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο θεσμό. Παράλληλα, στον αγώνα συμμετέχουν και μεμονωμένοι οδηγοί, πάντα όμως υπό τη σημαία της χώρας τους.

Το ISDE διοργανώνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα. Πριν από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα ανέλαβε τον αγώνα -για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης- αφήνοντας πίσω της την Πορτογαλία και τη Γερμανία, που ήταν επίσης υποψήφιες. Το 2007 ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στη Χιλή, όπου έδωσαν το παρών και εκπρόσωποι της οργανωτικής επιτροπής από τις Σέρρες.

Στη διοργάνωση των Σερρών, που θα πραγματοποιηθεί από την 1η ως την 6η Σεπτεμβρίου του 2008, συμμετέχουν 450 αθλητές από 35 χώρες. Πρόκειται για την πολυπληθέστερη και πλέον απαιτητική διοργάνωση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού στη χώρα μας. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Λέσχης Αυτοκινήτου Μοτοσικλέτας Σερρών, ο αριθμός των αθλητών θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερος, αλλά περιορίστηκε για να μπορέσει η περιοχή να καλύψει τις ανάγκες φιλοξενίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s