Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Ανοίγει πανιά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

 

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου ιδρύθηκε πριν από 12 χρόνια από επιχειρηματίες του νομού. Σήμερα η τράπεζα προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με στόχο να επεκταθεί στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης και να μετεξελιχθεί σε Συνεταιριστική Τράπεζα Θράκης.

Η τράπεζα ξεκίνησε με πρωτοβουλία του τότε προέδρου του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Νίκου Δαστερίδη και ομάδας επιχειρηματιών από την Αλεξανδρούπολη, που συγκέντρωσαν αρχικό κεφάλαιο 2 δισ. δραχμές. Έκτοτε, η τράπεζα αναπτύχθηκε για να φτάσει σήμερα να λειτουργεί καταστήματα εκτός από την Αλεξανδρούπολη, στις Φέρες, το Σουφλί, το Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα. «Το αντίστοιχο εγχείρημα στην Ξάνθη δεν είχε τύχη, ενώ στην Κομοτηνή οι επιχειρηματίες δεν το αποτόλμησαν καν», σημειώνει ο γενικός διευθυντής Αλέξης Αποστολίδης.

Στηρίχθηκε

Συνταγή επιτυχίας δεν υπάρχει, λέει ο κ. Αποστολίδης, σημειώνοντας ωστόσο ότι η τράπεζα πορεύτηκε με επιτυχία μέσα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, επειδή στηρίχτηκε από τους συνεταίρους μετόχους και ήταν συνεπής απέναντί τους, προσφέροντας προϊόντα που μπορούν να προσελκύσουν το επενδυτικό κοινό της περιοχής. «Από την άλλη, όποια προμήθεια και αν κάνει η τράπεζά μας, γίνεται από τους επιχειρηματίες του νομού μας. Τα κέρδη της τράπεζάς μας, που είναι αρκετά σημαντικά, κατανέμονται στους μετόχους που είναι αποκλειστικά επιχειρηματίες της περιοχής και άρα επιστρέφουν στην οικονομία του τόπου. Τέλος, οι άνθρωποι, οι οποίοι διοικούν την τράπεζα είναι όλοι επιτυχημένοι επιχειρηματίες του τόπου, ξέρουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα του τόπου και άρα μπορούν να δώσουν άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις», υποστηρίζει ο κ. Αποστολίδης.

Τι κενό έρχεται να καλύψει μια συνεταιριστική τράπεζα και πόσο ανταγωνιστική μπορεί να είναι απέναντί στους μεγάλους τραπεζικούς ομίλους; «Αν πάρουμε τις συνεταιριστικές τράπεζες σαν όμιλο, υπάρχουν άλλες πολύ μικρότερες, ωστόσο όμως κι αυτές καλύπτουν ένα κομμάτι της αγοράς».

Ανοδική πορεία

Το 2007 η Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου παρουσίασε αύξηση των καταθέσεων και των εγγυητικών επιστολών. Οι χορηγήσεις δανείων αυξήθηκαν κατά 24%, ενώ τα κέρδη παρουσιάζουν σημαντική αύξηση κατά 53% σε σχέση με το 2006. Για το 2008 οι μέτοχοι προβλέπεται να εισπράξουν μέρισμα 7%. Δώδεκα χρόνια μετά την ίδρυσή της, η Συνεταιριστική Τράπεζα αριθμεί 4.800 πελάτες – μετόχους και προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με προοπτική να ξεπεράσει τους 5.500. «Η κίνηση αυτή έγινε τη στιγμή που αισθανθήκαμε ότι πλέον μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μεγαλύτερο. Ήδη το ενδιαφέρον του επενδυτικού κοινού είναι μεγάλο, γεγονός που μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι θα συγκεντρώσουμε τα απαιτούμενα κεφάλαια, προκειμένου να λάβουμε την άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδας για να δημιουργήσουμε καταστήματα στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης. Πιστεύουμε ότι τότε θα αλλάξει και η επωνυμία της τράπεζάς μας. Προσανατολιζόμαστε στο Συνεταιριστική Τράπεζα Θράκης».

Δημοσιεύτηκε στο Ένθετο «Δρόμοι Ανάπτυξης» για τον Έβρο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s