Ημερίδα στον Έβρο

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”

Ο νομός Έβρου αναδεικνύεται σε κόμβο

 συνδυασμένων μεταφορών και ενέργειας

«Νομός Έβρου: Κόμβος συνδυασμένων μεταφορών και ενέργειας» ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσε το Δημοσιογραφικό Συγκρότημα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” στην την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008 Αλεξανδρούπολη. 

Την ημερίδα παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον εκατοντάδες πολίτες από την περιοχή, που γέμισαν ασφυκτικά το συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Alexander. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των εκκλησιαστικών, αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών του νομού Έβρου.

Η “Μ” ανοίγει το διάλογο 

για την ανάπτυξη της περιφέρειας 

Η ημερίδα της Αλεξανδρούπολης ήταν η πρώτη από μια σειρά αντίστοιχων εκδηλώσεων που πρόκειται να διοργανώσει το Δημοσιογραφικό Συγκρότημα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” στις πρωτεύουσες των νομών της Μακεδονίας και της Θράκης υπό το γενικό τίτλο «Οι δρόμοι της ανάπτυξης για τη Βόρεια Ελλάδα», με στόχο να ανοίξει το διάλογο για την ανάπτυξη της περιφέρειας.

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο αρθρογράφος της εφημερίδας “Μακεδονία” Γιώργος Σκαμπαρδώνης, ο οποίος μίλησε για την ιστορία της εφημερίδας, που φέτος συμπληρώνει 97 χρόνια ζωής, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους σημαντικούς ανθρώπους που γέννησε ο νομός Έβρου. “Η πρόθεση της “Μ” είναι να αναθερμάνει τις σχέσεις της με τους ανθρώπους της περιφέρειας, να είναι ένας σταθερός και ευαίσθητος δέκτης των προβλημάτων τους, να δρά όχι μόνο ενημερωτικά αλλά και παρεμβατικά υπερασπίζοντας τα συμφέροντα των κατά τόπους κοινωνιών και φυσικά τα ευαίσθητα εθνικά μας θέματα” τόνισε ο κ. Σκαμπαρδώνης. Τη συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε ο δημοσιογράφος της “Μ” Κώστας Μπλιάτκας. Όλοι οι ομιλητές εξήραν την πρωτοβουλία της “Μ” να ανοίξει το διάλογο για τα μεγάλα αναπτυξιακά ζητήματα του νομού Έβρου.

Παράλληλα, στο φουαγιέ του συνεδριακού κέντρου του ξενοδοχείου “Alexander”, όπου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα της “Μ”, φιλοξενήθηκε έκθεση με ιστορικά πρωτοσέλιδα της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, από το 1911, οπότε και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν.

Η προσβασιμότητα 

είναι το κλειδί

Στην πρώτη ενότητα της ημερίδας, με θέμα το ρόλο των μεταφορών στην ανάπτυξη, εισηγήσεις έκαναν ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Δημήτρης Σταμάτης, ο νομάρχης Έβρου Νίκος Ζαμπουνίδης, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιώργος Αλεξανδρής, ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Νίκος Δαστερίδης, ο πρόεδρος του τμήματος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Διονύσης Χιόνης και ο προϊστάμενος του Παρατηρητηρίου της Εγνατίας Οδού Βασίλης Φούρκας.

Ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας ΑΜΘ τόνισε ότι η προσβασιμότητα είναι το κλειδί για την ανάπτυξη του Έβρου στους τομείς του εμπορίου και του τουρισμού. Ο κ. Σταμάτης τόνισε ότι η περιοχή αναδεικνύεται σε ενεργειακό κόμβο, τόσο λόγω των αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου όσο και λόγω των τεράστιων δυνατοτήτων που διανοίγονται από την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας και της γεωθερμίας. Σημείωσε ακόμη ότι η νέα ΚΑΠ θα φέρει μια σειρά από αλλαγές στην αγροτική οικονομία του νομού και τόνισε την ανάγκη για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. Ο κ. Σταμάτης αναφέρθηκε ακόμη στην τέταρτη προγραμματική περίοδο, τονίζοντας ότι η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καλείται να διαχειριστεί και να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ποσό της τάξης των 2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Κομβική η θέση του Έβρου

Η γεωστρατηγική κομβική θέση του νομού μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, στο σημείο τομής των τριών θαλασσών Κασπίας, Μαύρης και Ανατολικής Μεσογείου είναι το μεγάλο πλεονέκτημά μας. Η ανάπτυξη οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με τις περιοχές αυτές που αντιπροσωπεύουν αγορές πολλών εκατομμυρίων πολιτών είναι εφικτή και υλοποιήσιμη”, τόνισε από την πλευρά του ο νομάρχης Έβρου Νίκος Ζαμπουνίδης. Ειδικότερα, ο νομάρχης αναφέρθηκε στη σημασία της Εγνατίας Οδού και των κάθετων αξόνων, που σε συνδυασμό με τον οδικό άξονα ΙΧ Ελσίνκι – Αλεξανδρούπολη ανοίγει διαδρόμους προς τη Βόρεια Ευρώπη και την Ανατολή. Επίσης, αναφέρθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», μίλησε για την ανάγκη αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου, ενώ τόνισε τις μελλοντικές δυνατότητες του λιμένα Αλεξανδρούπολης να αποτελέσει το οικονομικότερο δρομολόγιο για πολλά εμπορεύματα της Ανατολικής Ευρώπης από την πηγή παραγωγής μέχρι τον τελικό καταναλωτή.

Αναφερόμενος στους αγωγούς πετρελαίου και αερίου είπε ότι “πρόκειται για μια μεγάλη προοπτική, όπου θα υπάρξουν δυνατότητες για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και για την ευημερία των κατοίκων της”. Ωστόσο, τόνισε ότι “η υλοποίηση και η λειτουργία του έργου ενέχει πολλούς κινδύνους περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και ως τοπική κοινωνία προσπαθούμε να διασφαλίσουμε τη λήψη μέτρων που θα ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους”. Ο κ. Ζαμπουνίδης κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τις συνεργασίες που αναπτύσσονται, ώστε να στηριχθεί και η αγροτική οικονομία του Έβρου και “ενόψει κατασκευής του αγωγού η περιοχή μας να γίνει ο αγρόκηπος της Ρωσίας”.

Στα αντισταθμιστικά οφέλη που θα προκύψουν από την κατασκευή του αγωγού έδωσε έμφαση και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιώργος Αλεξανδρής, λέγοντας ότι η περιοχή που θα δεχτεί την επένδυση και τις όποιες επιπτώσεις προκύψουν από αυτή θα πρέπει να έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο. Μάλιστα, ανέφερε ότι το ποσό που αναλογεί στο δήμο Αλεξανδρούπολης από τα αντισταθμιστικά είναι της τάξης του προϋπολογισμού του δήμου Αλεξανδρούπολης.

Κοινωνία της πρόσβασης

Στην εισήγησή του με θέμα “Περιφερειακή ανάπτυξη, σιδηροδρομικά, οδικά και ενεργειακά δίκτυα”, ο πρόεδρος του τμήματος Διεθνών Οικονομικών και Ανάπτυξης του ΔΠΘ καθηγητής Διονύσης Χιόνης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι “η ύπαρξη σιδηροδρομικής σύνδεσης με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και την Κωνσταντινούπολη, θα βοηθήσει σημαντικά την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής, με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας”. Πρόσθεσε ακόμη ότι “με τη σταδιακή ολοκλήρωση και της Εγνατίας αλλά και των κάθετων αξόνων, η Θράκη εντάσσεται πλήρως στο οδικό σύστημα της χώρας και συνδέεται και με την Ανατολική Ευρώπη και την Τουρκία”. Ακόμη, ο κ. Χιόνης σημείωσε ότι “η γεωγραφική θέση της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η οποία επί σειρά ετών συνιστούσε το σημαντικότερο μειονέκτημά της και σε μεγάλο βαθμό καθόριζε τη σημαντική της υστέρηση, αποτελεί πλέον ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης καθώς και η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας δίνουν τη δυνατότητα στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης για ανάδειξή της σε ενεργειακό κόμβο, αναβαθμίζοντας έτσι τη γεωπολιτική της θέση και με στόχο την προσέλκυση διεθνούς επιχειρηματικού ενδιαφέροντος για την υλοποίηση επενδύσεων. Άρα η πολιτική τής περιφερειακής ανάπτυξης πρέπει να συντονιστεί προς μια κατεύθυνση προσέλκυσης επενδύσεων σχετικών με τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από τον ενεργειακό κόμβο”.

“Στην εποχή της ‘κοινωνίας της πρόσβασης’ η επιτυχία της πολιτικής της περιφερειακής ανάπτυξης εξαρτάται περισσότερο από τα δίκτυα (συγκοινωνιακά, δεδομένων, ενεργειακά κτλ.) και λιγότερο από τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της κάθε περιοχής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ανάπτυξη των δικτύων και σε συνδυασμό με την υποστήριξη της μεταποίησης συμβάλλει ουσιαστικά στην περιφερειακή ανάπτυξη του τόπου, γεφυρώνοντας αποστάσεις, μειώνοντας ανισότητες και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες και δυνατότητες ενδογενούς ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες”.

Κλείνοντας την πρώτη θεματική ενότητα της ημερίδας της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ο προϊστάμενος του Παρατηρητηρίου της Εγνατίας Οδού Βασίλης Φούρκας αναφέρθηκε στη βελτίωση της προσπελασιμότητας προς τη Θράκη και ειδικότερα προς το νομό Έβρου με την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού.

Ενεργειακός κόμβος

Στη δεύτερη ενότητα της ημερίδας, με θέμα τα ενεργειακά ζητήματα, εισηγήσεις έκαναν ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ Μιχαήλ Καραμίχας και ο γενικός διευθυντής του έλληνα μετόχου (ΕΛΠΕ- ΘΡΑΚΗ) της διεθνούς εταιρείας για τον αγωγό Μπουρκάς – Αλεξανδρούπολης, Χρήστος Δήμας.

Αναφερόμενος στη διασύνδεση των συστημάτων φυσικού αερίου Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας για την τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο από τις χώρες της Κασπίας, ο κ. Καραμίχας τόνισε ότι “πρόκειται για ένα ενεργειακό έργο ιδιαίτερης σημασίας, ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δημιουργία ενεργειακών διασυνδέσεων κατά προτεραιότητα. Χαρακτηρίζεται ως έργο κοινοτικού ενδιαφέροντος που ενισχύει την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και συμβάλλει στην προσπάθεια δημιουργίας ενεργειακού κόμβου σε αυτήν την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η σημασία του όλου έργου είναι προφανής. Τοποθετεί την Ελλάδα στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αυξάνει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού για τη χώρα μας και ενισχύει τη στρατηγική δημιουργίας ενεργειακού κόμβου στα Βαλκάνια. Ταυτόχρονα, ενισχύεται ο ρόλος αλλά και η οικονομία για την περιοχή του Έβρου, μαζί και με τα υπόλοιπα ενεργειακά έργα που σχεδιάζονται (πετρελαιαγωγός Burgas – Αλεξανδρούπολης, αγωγός φυσικού αερίου South Stream)”.

Από την πλευρά της ΕΛΠΕ-ΘΡΑΚΗ, ο γενικός διευθυντής Χρήστος Δήμας έδωσε διαβεβαιώσεις ότι “στο κέντρο του ενδιαφέροντος μαζί με το έργο είναι ο άνθρωπος και η προστασία του περιβάλλοντος” και επισήμανε ότι κατά την κατασκευή του έργου θα εφαρμοστούν εξελιγμένες τεχνολογίες, αυστηρά πρότυπα και κανονισμοί ασφαλείας. Ο κ. Δήμας επισήμανε ότι βασική αρχή της διεθνούς εταιρείας είναι η εφαρμογή στρατηγικών πρόληψης και η θέσπιση μέτρων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Πρόσθεσε δε ότι επιδίωξη της εταιρείας θα είναι η αγαστή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και η διαρκής ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s