Οινοποιεία Δράμας, τα σύγχρονα ιερά του Διονύσου 

 

της Σοφίας Χριστοφορίδου

Τόπος με ιδιαίτερο μικροκλίμα και εδαφική σύσταση, η Δράμα γνωρίζει την τέχνη της αμπελουργίας από τους νεολιθικούς χρόνους ακόμη, όπως μαρτυρούν οι αρχαιολογικές έρευνες. Η Ηδωνίδα Γη, όπως λεγόταν η περιοχή στην οποία ανήκει η σημερινή Δράμα, ήταν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα διονυσιακής λατρείας κατά την αρχαιότητα

 

Μάλιστα στην Καλή Βρύση έχει βρεθεί ένα ιερό του Διονύσου, το αρχαιότερο στην ευρύτερη περιοχή του Παγγαίου, γεγονός που μαρτυρά την ξεχωριστή θέση που είχε η λατρεία του θεού της αμπέλου, του οίνου και του γλεντιού στην ευρύτερη περιοχή. Πολλούς αιώνες αργότερα οι… πιστοί του οίνου έχουν τους δικούς τους σύγχρονους ναούς, τα περίφημα οινοποιεία της Δράμας. Οι περισσότερες οινοποιητικές επιχειρήσεις της Δράμας δημιουργήθηκαν κατά τη δεκαετία του 1990 και μέσα σε λίγα χρόνια τα κρασιά τους καταξιώθηκαν διεθνώς και κατέλαβαν ξεχωριστή θέση στις προτιμήσεις των γευσιγνωστών. Ο διαρκώς αυξανόμενος αμπελώνας της Δράμας απλώνεται κυρίως στην κοιλάδα και τους χαμηλούς λοφίσκους στα ανατολικά και τα νότια της πόλης.

Νίκος Λαζαρίδης

Είκοσι χρόνια Nico Lazaridi, ένα ταξίδι ζωής από τον αμπελώνα μέχρι τη φιάλη και από την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, τόσο απολαυστικό, τόσο φυσικό, σαν μια γουλιά δρόμος. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ο Νίκος Λαζαρίδης πήρε το δρόμο του κρασιού γεμάτος πίστη στην αμπελοοινική παράδοση του τόπου και στην αναβίωσή της. To 1987 δημιούργησε τη Nico Lazaridi στη Δράμα, την πρώτη οργανωμένη οινοπαραγωγική μονάδα της περιοχής, η οποία διαθέτει 700 στρέμματα αμπελώνων γραμμικής μορφής, εκ των οποίων τα 550 αποτελούν ιδιοκτησία της Nico Lazaridi, ενώ τα υπόλοιπα ανήκουν σε συμβεβλημένους με την εταιρεία αμπελοκαλλιεργητές. Το οινοποιείο στη Δράμα στεγάζει τις υπερσύγχρονες υποδομές οινοποίησης της εταιρείας, μια εντυπωσιακή υπόγεια κάβα παλαίωσης και κάβες βαρελιών ελεγχόμενης θερμοκρασίας και υγρασίας, αίθουσα σεμιναρίων και μια εξαίρετη πινακοθήκη. Σήμερα η εταιρεία παράγει 650.000 φιάλες ετησίως, το 20% των οποίων εξάγεται σε όλες τις αναπτυγμένες αγορές.

Το 2000 ένας νέος αμπελώνας 80 στρεμμάτων και το καινούργιο οινοποιείο Μακεδών στην Καβάλα διεύρυναν ακόμη περισσότερο τους ορίζοντες της Nico Lazaridi. Η εταιρεία επενδύει διαρκώς και με τον καλύτερο τρόπο στην ευρύτερη μακεδονική γη, αναζητώντας το ιδανικό περιβάλλον για την περαιτέρω ανάπτυξη της αμπελουργίας και οινοπαραγωγής.

Με ετικέτες όπως το Μαγικό Βουνό (λευκό, ερυθρό), Château Nico Lazaridi (λευκό, ροζέ, ερυθρό), Perpetuus (λευκό, ερυθρό), Trebbiano, Trebbiano Όψιμος Τρύγος, Merlot Nico Lazaridi, Semillon-Sauvignon Nico Lazaridi, Syrah Nico Lazaridi, Χρυσός Λέων Chardonnay, Χρυσός Λέων Cabernet Sauvignon και τα γλυκά Moushk και Μελισσουργό, φιλοδοξεί να συμβάλει στην ανάδειξη της Ελλάδας ως αξιόλογου προορισμού για τους οινόφιλους όλου του κόσμου.

Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, με το διακριτικό τίτλο Chateau Julia, ιδρύθηκε το 1992 στην Αδριανή Δράμας. Αποτελεί εξέλιξη μιας μικρής οικογενειακής οινοποιίας, που άρχισε να παράγει μικρές ποσότητες στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ξεκινώντας από αυτόν τον προσωπικό αμπελώνα των 100 στρεμμάτων περίπου, σήμερα το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη καλλιεργεί περίπου 2.200 στρέμματα, όπου ευδοκιμούν οι ευγενέστερες διεθνείς και ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών, διατηρώντας χαμηλές αποδόσεις, ώστε να διασφαλίζεται η υψηλότερη δυνατή ποιότητα της πρώτης ύλης. Ανάλογη με τη φροντίδα για την υψηλή ποιότητα του περιεχομένου είναι και η παρουσίαση των φιαλών, με ετικέτες που φιλοτέχνησε ο δραμινός ζωγράφος Γιάννης Νάνος. Οι πρώτες φιάλες διατέθηκαν στην αγορά στα τέλη του 1992. Σήμερα στο κτήμα της Αδριανής παράγονται τέσσερις οικογένειες κρασιών, Amethystos, Chateau Julia, Domaine Costa Lazaridi και Oenodea. Παράλληλα, σε ένα υπερσύγχρονο αποστακτήριο παράγεται το τσίπουρο Ηδωνικό, τα φρέσκα αποστάγματα σταφυλής Methexis από Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Chardonnay και Cabernet Sauvignon, καθώς και το παλαιωμένο Methexis Cigar από Sauvignon Blanc. Στα τέλη του 2006 παρουσιάστηκε στην αγορά η νέα σειρά προϊόντων Aceto Botanico Adriani στα πρότυπα παραγωγής του ιταλικού βαλσαμικού ξυδιού.

Με πρώτη την αγορά της Γερμανίας, τα προϊόντα εξάγονται ακόμη σε Αγγλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία, Τσεχία, Ισπανία, Ρουμανία και Κύπρο, όπως επίσης στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Στον τομέα των διεθνών βραβεύσεων στους πλέον έγκυρους διαγωνισμούς ανά τον κόσμο το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη έχει να επιδείξει μια σημαντικότατη συλλογή άνω των 500 διακρίσεων, πολλές από τις οποίες χρυσές. Το πρότυπο αρχιτεκτονικά οινοποιείο, 14.000 τετρ. μ., έχει να επιδείξει ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει σήμερα σε μηχανολογικό εξοπλισμό. Από τα μέσα του 2006 ολοκληρώθηκε και λειτουργεί η Οινότρια Γη Κώστα Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι Αττικής, ένα συγκρότημα περίπου 10.500 τετρ. μ., το οποίο περιλαμβάνει χώρους κοινωνικών και επαγγελματικών εκδηλώσεων, επισκέψιμα μουσεία και χώρους παλαίωσης, καθώς και χώρους γευστικών δοκιμών.

Τέχνη Οίνου

Το 1993 ο μηχανικός Γιάννης Παπαδόπουλος αποφάσισε να αναβιώσει τον παλιό οικογενειακό αμπελώνα στο Μικροχώρι Δράμας. Δύο χρόνια αργότερα ένωσε το μεράκι του με εκείνο του επίσης μηχανικού Γιάννη Καλαϊτζίδη και μαζί δημιούργησαν το Κτήμα Τέχνη Οίνου. Στα προικισμένα αμμοαργιλοπηλώδη εδάφη του Μικροχωρίου προσαρμόστηκαν και αναδείχθηκαν με εξαίρετο τρόπο οι ποικιλίες Sauvignon Blanc, Chardonnay, Semillon, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Syrah, Grenache Rouge και το Ασύρτικο. Η πρώτη σειρά οίνων φέρει το όνομα Τέχνη Αλυπίας, που προέκυψε από το στερητικό α μπροστά από τη λέξη λύπη. Το 1999 δημιουργήθηκε ένας ακόμη τοπικός οίνος Δράμας, το Ήδυσμα Δρυός, μονοποικιλιακό και περιορισμένου αριθμού φιαλών, που αμέσως αγαπήθηκε από τους οινόφιλους. Τα κρασιά του κτήματος έχουν αποσπάσει δεκάδες χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια στους διεθνείς διαγωνισμούς Challenge International du Vin, Chardonnay du Monde, Mundus Vini, Vinalies Internationales, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, καθώς και στο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης. Οι αμπελώνες του σήμερα καταλαμβάνουν έκταση 100 στρεμμάτων, μέρος των οποίων καλλιεργείται με τη μέθοδο της βιοκαλλιέργειας. Το οινοποιείο του κτήματος συνδυάζει την παραδοσιακή λιτότητα στην αισθητική με τη σύγχρονη λειτουργική υποδομή στην παραγωγική διαδικασία και αποτελεί σημείο-στάση των Δρόμων του Κρασιού της Μακεδονίας.

Κτήμα Γέννημα Ψυχής

Το 1989 ο Γιώργος Μανωλεσάκης άρχισε να καλλιεργεί στους ιδιόκτητους αμπελώνες του στην Αδριανή Δράμας ποικιλίες που εγκλιματίστηκαν τέλεια στο μικροκλίμα της περιοχής, όπως Sauvignon Blanc, Chardonnay, Ασύρτικο, Ugni Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah. Η διαρκής αναζήτηση τον οδήγησε σε νέες καλλιέργειες ποικιλιών, όπως Μαλαγουζιά, Μοσχάτο Αλεξανδρείας και Αγιωργίτικο. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1998, οπότε δημιουργήθηκε το ιδιόκτητο οινοποιείο, έκτασης 1.500 τετρ. μ. Στα 250 στρέμματα του ιδιόκτητου γραμμικού αμπελώνα η καλλιέργεια πραγματοποιείται με την προσωπική φροντίδα του Σταύρου Μανωλεσάκη (γιου του Γιώργου), με στόχο την ανώτερη ποιότητα της πρώτης ύλης. Οι χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις (800 κιλά για κάθε ποικιλία), η αυστηρή επιλογή των σταφυλιών κατά τη διάρκεια του τρυγητού και η μικρή απόσταση που μεσολαβεί από το αμπέλι στο οινοποιείο εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα των σταφυλιών. Τα κρασιά της σειράς Γέννημα Ψυχής έχουν αποσπάσει δεκάδες βραβεία στους διεθνείς διαγωνισμούς Challenge International du Vin και Citadelle Du Vin της Γαλλίας, Mundus Vini της Γερμανίας, Wine and Spirit Competition της Αγγλίας, αλλά και διακρίσεις από τα περιοδικά γευσιγνωσίας Wine Enthusiast (ΗΠΑ), Alles Ueber Wein (Γερμανία).

Κτήμα Παυλίδη

Το Κτήμα Παυλίδη δημιουργήθηκε το 1998 από τον Χριστόφορο Παυλίδη. Βρίσκεται στην περιοχή των Κοκκινογείων της Δράμας, σε μια στενή κοιλάδα που περιστοιχίζεται αμφιθεατρικά από τρία μεγάλα όρη (Φαλακρό, Μενοίκιο, Παγγαίο) αφήνοντας μεταξύ τους δίοδο προς το Αιγαίο πέλαγος. Αυτή η γεωγραφική διαμόρφωση προσδίδει στους αμπελώνες μας ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα, με δροσερούς ανέμους κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στους αμπελώνες των 550 στρεμμάτων που εκτείνονται στις περιοχές των Κοκκινογείων και Περιχώρας καλλιεργούνται ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, γνωστές αλλά και λιγότερο διαδεδομένες, με διαρκή επιδίωξη να φέρουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των εδαφών (terroir) που από την αρχαιότητα είχαν επιλεχθεί για την εγκατάσταση αμπέλων. Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ανάδειξη όλων εκείνων των χαρακτηριστικών των ποικιλιών που συνδέονται με το μικροκλίμα της περιοχής, οι στρεμματικές αποδόσεις διατηρούνται ιδιαίτερα χαμηλά. Επιπλέον, εφαρμόζεται σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης και οι επεμβάσεις, ιδίως οι φυτοπροστατευτικές, γίνονται πάντα με γνώμονα τη διατήρηση της βιολογικής ισορροπίας, καθώς και την προστασία του καταναλωτή. Το οινοποιείο, έκτασης 2.500 τετρ. μ., βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του αμπελώνα στα Κοκκινόγεια. Διακρίνεται για τις μοντέρνες, λιτές γραμμές και τη μίνιμαλ αισθητική και είναι ντυμένο ολόκληρο με χτυπητό ασβεστόλιθο και επενδυμένο με σκούρο ξύλο καρυδιάς. Το Κτήμα Παυλίδη έχει να παρουσιάσει την οικογένεια Τhema, με το λευκό να γεννιέται από τη σύζευξη του Ασύρτικου με το Sauvignon Blanc, το ερυθρό αποτέλεσμα της συνύπαρξης του Αγιωργίτικου με το Syrah και το ροζέ παραγόμενο από σταφύλια της ισπανικής ποικιλίας Tempranillo. Επίσης, υπάρχουν τα μονοποικιλιακά Pavlidis Syrah, Tempranillo, Chardonnay και Ασύρτικο. Τα κρασιά του Κτήματος Παυλίδη έχουν αποσπάσει πολλές και σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς, χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια στο διεθνή διαγωνισμό Θεσσαλονίκης Concours International Du Vin, καθώς και στους διαγωνισμούς Concours Mondial του Βελγίου, Les Citadelles Du Vin, Premium Select Wine Challenge, Challenge International du Vin της Γαλλίας, StarWine Competition της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ, Mundus Vini της Γερμανίας.

Κτήμα Μιχαηλίδη

Το σύγχρονο οινοποιείο της εταιρείας κατασκευάστηκε το 2004 μέσα στον ιδιόκτητο αμπελώνα της οικογένειας Μιχαηλίδη στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας. Το κτήμα είναι ενταγμένο στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αμπελώνων (οικολογική καλλιέργεια) και καλύφθηκε από κοσμοπολίτικες ποικιλίες, που τρία χρόνια μετά έδωσαν τον πρώτο καρπό. Ανθάλεια, δηλαδή αλιεία των ανθών, ήταν ο πρώτος λευκός εμφιαλωμένος οίνος που κυκλοφόρησε το κτήμα στην αγορά και απέσπασε δύο αργυρά μετάλλια στο Διεθνή Διαγωνισμού Οίνου της Θεσσαλονίκης και στο διαγωνισμό Concours Mondial στις Βρυξέλλες. Ακολούθησε ο ερυθρός οίνος Μελαχρώ. Τα μελλοντικά σχέδια του Κτήματος Μιχαηλίδη περιλαμβάνουν επιλεγμένους μονοποικιλιακούς οίνους, μικρές εμφιαλώσεις και τη δημιουργία και καλλιέργεια νέων αμπελώνων για την ανάπτυξη νέων ποικιλιών, από τις οποίες θα προκύψουν οι επόμενες ετικέτες. Από το 2006 το κτήμα Μιχαηλίδη τηρεί αυστηρά τους διεθνείς κανονισμούς ποιότητας και υγιεινής με πιστοποίηση ISO9001, πετυχαίνοντας έτσι σύγχρονη και αποτελεσματική παραγωγική διαδικασία με στόχο την υψηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «Δρόμοι Ανάπτυξης» για τη Δράμα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s