Η διατροφική κρίση σε όλο τον πλανήτη, η άνοδος των τιμών στο χρηματιστήριο των τροφίμων, η παγκοσμιοποιημένη οικονομία και οι αλλαγές που επίκεινται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το 2013 κάνουν τη συζήτηση περί γεωργίας περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για έναν κατεξοχήν αγροτικό νομό όπως οι Σέρρες.
ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ
Το θέμα της διατροφικής κρίσης, οι ανακατατάξεις στην παγκόσμια αγροτική οικονομία και οι επιδράσεις αυτών των αλλαγών στην τοπική κοινωνία αποτέλεσαν σημεία προβληματισμού στην ημερίδα που διοργάνωσε χθες στις Σέρρες το δημοσιογραφικό συγκρότημα “Μακεδονία”. Τα θέματα αυτά έθεσε επί τάπητος, ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας, ο αρθρογράφος της “Μ” Γιώργος Σκαμπαρδώνης.
“Η λεγόμενη ‘άλλη γεωργία’ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προϋποθέτει και ‘άλλη νοοτροπία’ από την πλευρά των υπαλλήλων του υπουργείου”, σημείωσε δηκτικά ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Σερρών Κώστας Τζιόμαλλος, κάνοντας λόγο για τις πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή επιδοτήσεων και τις αγκυλώσεις που προκύπτουν από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. “Όταν μιλάμε για ποιοτική γεωργία χωρίς να έχουμε βάλει τις υποδομές, χωρίς κρατικούς μηχανισμούς που θα τη διασφαλίζουν, απλώς κάνουμε πολιτική”, παρατήρησε μεταξύ άλλων ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σερρών Αντώνης Ανεσιάδης.
Ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού Σερρών είναι το πλούσιο γεωθερμικό της πεδίο, επισήμανε από την πλευρά του ο καθηγητής γεωλογίας του ΑΠΘ Μιχάλης Φυτικάς, τονίζοντας ότι με τη χρήση της γεωθερμικής ενέργειας μειώνεται σημαντικά η κατανάλωση ενέργειας σε δραστηριότητες όπως τα θερμοκήπια, η θέρμανση κτηνοπτηνοτροφικών μονάδων, οι ειδικές ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά και ο ιαματικός τουρισμός.
Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας η ευρωβουλευτής και μέλος της επιτροπής γεωργίας του ευρωκοινοβουλίου Κατερίνα Μπατζελή σημείωσε ότι τα χρηματιστηριακά παιχνίδια του παγκόσμιου κεφαλαίου οδήγησαν στη διατροφική κρίση που έφτασε τους φτωχούς στα επίπεδα της πείνας στην Ασία και τους έλληνες αγρότες σε αδιέξοδο, λόγω του τριπλασιασμό του κόστους παραγωγής.
“Το αγροτικό εισόδημα έχει μειωθεί κατά 20% τα τελευταία χρόνια. Η σχέση τιμής σιτηρών – ψωμιού είναι 1 προς 800, ενώ από την άλλη για να γίνει κανείς τσομπάνης χρειάζεται να επενδύσει το λιγότερο 300.000 ευρώ” σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας.
Τέλος ο γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκιαδάς παρουσίασε τους βασικούς άξονες του τομεακού προγράμματος “Αλέξανδρος Μπαλτατζής” συνολικού προϋπολογισμού 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο γ.γ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας, ο νομάρχης Σερρών Στέφανος Φωτιάδης, ο δήμαρχος Σερρών Γιάννης Βλάχος και ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών Άρης Δρογαλάς. Την εκτενή συζήτηση που ακολούθησε με ερωτήσεις και παρεμβάσεις από το κοινό συντόνισε η αρχισυντάκτρια του περιοδικού “Επιλογές” Χ. Ταχιάου.