Ο κάθετος άξονας της Νυμφαίας ανοίγει δρόμους ανάπτυξης

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

 

Η απόσταση από την Κομοτηνή μέχρι το Κίρτζαλι της νότιας Βουλγαρίας, που είναι η εγγύτερη αγορά, είναι 45 χιλιόμετρα. Για να φτάσει κανείς από την Κομοτηνή στο Κίρτζαλι, χρειάζεται να διανύσει 450 χιλιόμετρα

Οι αριθμοί αρκούν για να περιγράψουν την κατάσταση. Για μια απόσταση που θα μπορούσε να καλυφθεί σε 30 λεπτά όσοι θέλουν να περάσουν τα σύνορα κάνουν έξι ώρες, αφού πρέπει να ακολουθήσουν το δρόμο από την Αλεξανδρούπολη, μέσω Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας, προς στο Ορμένιο και από εκεί να περάσουν στο Σβίλεγκραντ.

Με το βλέμμα στην ενδοχώρα

Η βιομηχανική περιοχή του νομού Ροδόπης αναπτύχθηκε με πυρετώδεις ρυθμούς τη δεκαετία του ’90, χάρη στα κίνητρα των αναπτυξιακών νόμων, ωστόσο το αντικίνητρο της δύσκολης πρόσβασης στις αγορές παρέμεινε ισχυρό. Χωρίς Εγνατία οδό, τότε, και χωρίς σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο, από τότε μέχρι σήμερα, η ΒΙΠΕ ήταν ουσιαστικά ακρωτηριασμένη.

Δεκαπέντε χρόνια μετά, το οικονομικό περιβάλλον έχει αλλάξει. Οι αγορές άνοιξαν, τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης διευρύνθηκαν, ο ακριτικός νομός Ροδόπης απέκτησε ενδοχώρα προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Οι κοινοτικές πρωτοβουλίες Phare και Interreg έδωσαν την ευκαιρία στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και στα εμποροβιομηχανικά επιμελητήρια εκατέρωθεν των συνόρων να συνεργαστούν σε κοινά προγράμματα και να αναζητήσουν οδούς συνεργασίας. Βεβαίως, μέχρι να διανοιχτεί η κυριολεκτική οδός που θα συνδέει τις δύο συνοριακές περιοχές, όλες αυτές οι προσπάθειες μοιραία παραμένουν ατελείς.

Επένδυση στα δίκτυα μεταφορών

Πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις είναι η επένδυση στα έργα υποδομής που σχετίζονται με τα δίκτυα μεταφορών. Στα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης μένουν ακόμη πολλά να γίνουν, προκειμένου να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στην ανάπτυξη του διαμετακομιστικού εμπορίου. Το σιδηροδρομικό δίκτυο σε όλη την περιοχή είναι απαρχαιωμένο και η σύνδεση της ΒΙΠΕ Κομοτηνής με αυτό καρκινοβατεί, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης.

“Ο κάθετος άξονας Νυμφαία – ελληνοβουλγαρικά σύνορα είναι το επόμενο στοίχημα για το νομό Ροδόπης. Οι επιχειρηματίες της περιοχής, ιδιαίτερα αυτοί που έχουν παραγωγικές μονάδες με εξαγωγικό προσανατολισμό, προσβλέπουν σε αυτό το έργο, το οποίο διανοίγει μια νέα ενδοχώρα και πολλές νέες αγορές για τα προϊόντα τους”, επισημαίνει ο κ. Αγγελίδης.

Αν μαζί με τον κάθετο άξονα εκσυγχρονιστούν το σιδηροδρομικό δίκτυο και τα λιμάνια της περιοχής και δημιουργηθεί ένας εμπορικός σταθμός logistics, δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη του διαμετακομιστικού εμπορίου, που θα βάλει την περιοχή σε νέα αναπτυξιακή τροχιά.

Κάθετοι άξονες

Ο άξονας Κομοτηνή – Νυμφαία – ελληνοβουλγαρικά σύνορα αποτελεί τμήμα του πανευρωπαϊκού διαδρόμου 9. Το συνολικό μήκος του άξονα ανέρχεται περίπου σε 23 χλμ. και η ημερομηνία ολοκλήρωσής του είναι το καλοκαίρι του 2010. Όπως εκτιμά ο πρόεδρος της Εγνατία Οδός Α.Ε. Απόστολος Γούλας, όταν ολοκληρωθεί ο κάθετος άξονας, η απόσταση από τη ΒΙΠΕ Κομοτηνής μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα θα καλύπτεται σε μισή ώρα.

Μέχρι σήμερα έχει κατασκευαστεί το νότιο τμήμα του άξονα, μήκους 4 χλμ., το οποίο θα αναβαθμιστεί στο πλαίσιο της νέας σύμβασης κατασκευής. Για το υπόλοιπο τμήμα μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, μήκους περίπου 20 χλμ. (νέα χάραξη), εκπονήθηκαν μελέτες από το ΥΠΕΧΩΔΕ, οι οποίες μεταβιβάστηκαν στην Εγνατία Οδός Α.Ε. για επισκόπηση και ολοκλήρωση. Το έργο μεταβιβάσθηκε πρόσφατα στην εταιρεία Εγνατία Οδός Α.Ε. η οποία το δημοπράτησε το Δεκέμβριο του 2006 με προϋπολογισμό 85 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Ο ανάδοχος εγκαταστάθηκε το περασμένο φθινόπωρο και άρχισε την κατασκευή από την προετοιμασία των μετώπων των σηράγγων.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΎΣΕ ΝΑ ΚΟΠΕΙ

Το μήκος του άξονα Ξάνθη – Εχίνος – ελληνοβουλγαρικά σύνορα ανέρχεται περίπου σε 60 χλμ. συμπεριλαμβανομένης της παράκαμψης της πόλης της Ξάνθης και της σύνδεσης του άξονα με τον αυτοκινητόδρομο. Η Εγνατία Οδός Α.Ε. ανέλαβε την εκπόνηση των μελετών και προβλέπεται η ένταξη του έργου στα προγράμματα του Δ’ ΚΠΣ. Ήδη άρχισαν οι πρόδρομες εργασίες σε δύο μικρές εργολαβίες από τα Μελίβια στο δάσος της Ροδόπης μέχρι τα σύνορα. Η δημοπράτηση του κυρίως έργου αναμένεται το φθινόπωρο του 2008 με προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου τα τρία χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης.

Τέλος ο κάθετος άξονας Αρδάνιο – Ορμένιο – ελληνοβουλγαρικά σύνορα, που επίσης αποτελεί τμήμα του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών και απόληξη του πανευρωπαϊκού διαδρόμου 9 στο ελληνικό έδαφος, κατασκευάζεται με χαρακτηριστικά κλειστής οδού ταχείας κυκλοφορίας. Ένα μεγάλο μέρος του έχει δοθεί σε κυκλοφορία. Απομένει η αναβάθμιση του τμήματος Αρδάνιο – Σουφλί – Μάνδρα, που αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το Δ’ ΚΠΣ.

Δημοσιεύτηκε στο Ένθετο  «Δρόμοι Ανάπτυξης» για την Κομοτηνή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s