Παιδεία, το μεγάλο μας πρόβλημα. Αυτός ήταν ο τίτλος της εισήγησης του πανεπιστημιακού δασκάλου Χρίστου Τσολάκη, στην ημερίδα που διοργάνωσε η “Μ” στην Κομοτηνή, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Δρόμοι της ανάπτυξης στη Βόρεια Ελλάδα”. Είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιος που να διαφωνήσει με τον καθηγητή. Μεγάλο πρόβλημα, αλλά και μεγάλη πρόκληση για την ελληνική κοινωνία, που πληρώνει ακριβά τα αδιέξοδα και τις αγκυλώσεις του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Το στοίχημα που πρέπει να κερδιστεί είναι διπλό: η ολοκληρωμένη παιδεία με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου από τη μια, η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία από την άλλη.
Το ελληνικό σχολείο πρέπει να πάει ένα βήμα μπροστά, να προσαρμοστεί στις ανάγκες τού σήμερα. Να πάψει να αποτελεί “φροντιστήριο”, που απλώς προετοιμάζει τους μαθητές για τις εξετάσεις. Να μαθαίνει στους μαθητές πώς να μαθαίνουν.
Το ελληνικό πανεπιστήμιο βρίσκεται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι και τα ανοικτά ζητήματα είναι πολλά: αξιολόγηση, σύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, ενιαίος ευρωπαϊκός χώρος εκπαίδευσης.
Η συζήτηση για τα ζητήματα αυτά δεν είναι απλώς μια θεωρητική αναζήτηση. Αφορά το μέλλον χιλιάδων μαθητών και φοιτητών, αφορά εντέλει το μέλλον της ίδιας της χώρας. Στις σελίδες τού ανά χείρας εντύπου καταθέτουν τις απόψεις τους διακεκριμένα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Πεποίθηση της “Μ” είναι ότι η παιδεία ανοίγει νέους ορίζοντες για τον καθένα ξεχωριστά, αλλά έχει τη δύναμη να ανοίξει νέους ορίζοντες ανάπτυξης και για μια κοινωνία στο σύνολό της. Αυτό ακριβώς ήταν το θέμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο νομό Ροδόπης. Σε μια περιοχή που πραγματικά άλλαξε φυσιογνωμία χάρη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το οποίο έπειτα από 33 χρόνια γόνιμης παρουσίας ετοιμάζεται να ανοίξει τα φτερά του και να αποτελέσει φάρο γνώσης για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.