Ονομαστοί οίνοι από τους αμπελώνες του Αμυνταίου

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Το υψόμετρο, οι υδάτινοι όγκοι, το αμμώδες έδαφος, οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι πολλές βροχές και χιονοπτώσεις, το ήπιο και ξηρό καλοκαίρι συνθέτουν ένα μοναδικό μικροκλίμα στο οποίο οφείλει ο τοπικός οίνος Ξινόμαυρο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Η καλλιέργεια του αμπελιού στην περιοχή του Αμυνταίου έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Το 1972 η αμπελουργική ζώνη Αμυνταίου αναγνωρίστηκε ως ζώνη παραγωγής οίνων “Ονομασίας Προελεύσεως Αμύνταιο Ανωτέρας Ποιότητος” και σήμερα αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες αμπελουργικές ζώνες της Ελλάδας.

 

Ο αμπελώνας του Αμυνταίου καλύπτει μια έκταση περίπου 7.500 στρεμμάτων στην περιοχή του οροπεδίου Αμυνταίου, που περικλείεται από τα όρη Βέρμιο, Βόρας και Βίτσι, και βρίσκεται μεταξύ των λιμνών Βεγορίτιδας και Πετρών.

Οινοποιείο Πάντου

Ο αμπελώνας Πάντου βρίσκεται στις παρυφές του Βιτσίου, στο χωριό Υδρούσα και σε απόσταση 8 χλμ. από την πόλη της Φλώρινας. Οι εγκαταστάσεις του κτήματος είναι προσεγμένες και επισκέψιμες για το κοινό. Στους φιλόξενους χώρους του πραγματοποιούνται διάφορες δραστηριότητες, όπως εκπαιδευτικά σεμινάρια, γιορτές τσίπουρου αλλά και εκδηλώσεις γευσιγνωσίας. Οι πόρτες του κτήματος είναι πάντα ανοιχτές σε όποιον επιθυμεί να γνωρίσει από κοντά τους τρόπους παραγωγής του καλού κρασιού αλλά και του παραδοσιακού τρόπου απόσταξης του τσίπουρου. Η οικογένεια Πάντου ασχολείται με την καλλιέργεια αμπέλου και την παραγωγή οίνου με παραδοσιακό τρόπο από το 1986. Η αμπελοκαλλιέργεια γίνεται σύμφωνα με τον πατροπαράδοτο βιολογικό τρόπο. Από το 1997 το Κτήμα Πάντου εντάχθηκε στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας της Ε.Ε. και ακολουθεί τις αυστηρές προδιαγραφές του κανονισμού 2092/91. Ο οργανισμός πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων “Έλεγχος – Πιστοποίηση EL – 02 – BIOΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΕ” αναλαμβάνει τον έλεγχο των αμπελώνων και τη συνεχή εποπτεία της επιχείρησης, επιβεβαιώνοντας έτσι τις παραδοσιακές και ποιοτικές αρχές που διέπουν όλες τις φάσεις της παραγωγής. Εκεί στο ιδανικό υψόμετρο των 700 μ. καλλιεργούνται κυρίως τοπικές γηγενείς ποικιλίες, όπως Ξινόμαυρο, Μοσχόμαυρο, τοπικός Ροδίτης, οι οποίες έχουν έρθει στην περιοχή από τους στρατιώτες του στρατηγού Αμύντα, αλλά και διεθνείς ποικιλίες όπως Chardonnay, Sauvignon και Cabernet.

Για αυτούς που η ποιότητα αλλά και η απόλαυση ενός καλού κρασιού παίζει σημαντικό ρόλο, υπάρχουν στην αγορά έξι ετικέτες εμφιαλωμένων κρασιών που μπορούν να επιλέξουν ανάλογα με την περίσταση ή την προτίμησή τους στις σειρές ερυθρού (“Διά Παντός”, “Ορεινό”, “Ημίγλυκος”), λευκού (“Βόρειος”, “Ορεινό”) και ροζέ (“Ύδρούσα”). Τα βιολογικά κρασιά Πάντου θα τα βρείτε κυρίως σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, είδη διατροφής-delicatessen, από σούπερ μάρκετ που εμπορεύονται βιολογικά προϊόντα αλλά και από τα “πράσινα” καταστήματα.

Πληροφορίες: http://www.ktima-pantou.gr

ΕΑΣ Αμυνταίου

Το οινοποιείο της ΕΑΣ Αμυνταίου, ένα από τα πρώτα οινοποιεία στην Ελλάδα, ιδρύθηκε το 1959. Στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου παράγεται η μοναδική ροζέ σαμπάνια ΟΠΑΠ στην Ελλάδα, ο που θεωρείται εφάμιλλη των καλυτέρων ευρωπαϊκών. Στο Αμύνταιο ακόμη παράγεται ο μοναδικός ροζέ ξηρός ΟΠΑΠ (ήρεμος), ενώ εκεί πρωτοοινοποιήθηκε ο λευκός ξηρός οίνος από μια ερυθρή ποικιλία, το Ξινόμαυρο (Blanc De Noir). Το καμάρι του οινοποιείου, που έχει βραβευτεί πολλάκις, είναι οι “Επιλεγμένοι Αμπελώνες”, ένα κρασί που όσοι γνωρίζουν το ζητούν με το όνομα “λαγός”. Από το 2002 το οινοποιείο παράγει και εμφιαλώνει το πατροπαράδοτο τσίπουρο με την ονομασία SPIRITO. Το οινοποιείο είναι μέλος της ΕΝΟΑΜ και συμμετέχει στο πρόγραμμα “Δρόμοι του κρασιού της Μακεδονίας”, ενώ από το 2001 κατέστη επισκέψιμο. Οι εγκαταστάσεις του οινοποιείου είναι υπερσύγχρονες -άλλωστε για αυτό το σκοπό υλοποιήθηκε επενδυτικό πρόγραμμα προϋπολογισμού 1,7 εκατ. ευρώ. Η ετήσια παραγωγή διαμορφώνεται περίπου στις 780.000 φιάλες, με άμεσο στόχο τις 1.500.000. Οι πωλήσεις παρουσιάζουν εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης σε ετήσια βάση. Το 2006 αυξήθηκαν κατά 40% έναντι του 2005 και ο τζίρος των πωλήσεων διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 1 εκατ. ευρώ. Τα κρασιά της ΕΑΣ Αμυνταίου έχουν κάνει άνοιγμα με μεγάλες αξιώσεις στις αγορές του εξωτερικού (ΗΠΑ, Καναδάς, Ελβετία, Αγγλία, Βέλγιο).

Πληροφορίες: http://www.wine-amyntaio.gr 

Κτήμα Άλφα

Το ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ ιδρύθηκε το 1997 από τον αμπελουργό Μάκη Μαυρίδη και το χημικό-οινολόγο Άγγελο Ιατρίδη, οι οποίοι δανείστηκαν το αρχικό γράμμα της περιοχής του Αμύνταιου για να ονομάσουν το Κτήμα. Στόχοι του ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΑΛΦΑ αποτελούν η ανάπτυξη και εκμετάλλευση του ιδιόκτητου ενιαίου αμπελώνα έκτασης 490 στρεμμάτων. Η δημιουργία του αμπελώνα του κτήματος, πρότυπου τόσο ως προς την εγκατάσταση όσο και τη διαχείρισή του, αποτέλεσε μία μεγάλη και πρωτοποριακή επένδυση. Στόχος του Κτήματος είναι η παραγωγή οίνων που φανερώνουν τα χαρακτηριστικά του τόπου προέλευσής τους, του εδάφους και του κλίματος, αλλά και την τυπικότητα των ποικιλιών οιναμπέλου. Ο αμπελώνας του ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΑΛΦΑ παρουσιάζει την παρακάτω ποικιλιακή σύνθεση: Sauvignon Blanc, Gewürztraminer, Pinot Noir, Negro Amaro, Montepulciano, Tannat, Barbera, Μαυροδάφνη, Merlot, Syrah, Ξινόμαυρο (αυτόριζο). Το Κτήμα ΑΛΦΑ είναι μέλος τηςΈνωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος, η οποία προωθεί τον αγροτουρισμό με τους Δρόμους του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος.

Πληροφορίες: http://www.alpha-estate.com

Κτήμα Κυρ Γιάννη

Οι αμπελώνες και το οινοποιείο Κυρ-Γιάννη στο Αμύνταιο βρίσκονται στις όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας και σε υψόμετρο 700 μέτρων. Η συνολική έκταση του αμπελώνα είναι 165 στρέμματα, ενώ το κτήμα Κυρ Γιάννη προμηθεύεται πρώτη ύλη από την αμπελουργική ζώνη Αμυνταίου, μέσω συμβολαιακής καλλιέργειας 300 στρεμμάτων. Η εφαρμογή της ολοκληρωμένης καλλιέργειας είναι πιστοποιημένη, από το 2004, από τον Οργανισμό Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων AGROCERT. Στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη στο Αμύνταιο παράγονται τα κρασιά “Τέσσερις Λίμνες”, “Σαμαρόπετρα”, “Ακακίες”, “Παράγκα”. Σήμερα η εταιρεία παράγει περίπου 600.000 μπουκάλια, πραγματοποιώντας πωλήσεις ύψους 2,5 εκατ. ευρώ με συνεχείς ανοδικές τάσεις. Οι εξαγωγές ισοδυναμούν σήμερα με το 15% των πωλήσεων της οινοποιίας, με στόχο τα ποσοστό αυτό να ανέλθει στο 50% μέχρι το 2015. Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια η Κτήμα Κυρ-Γιάννη θα υλοποιήσει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους περίπου 6 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά και την επέκταση των αμπελώνων κατά 700 στρέμματα και τη δημιουργία νέου οινοποιείου, ενώ οι παλιές εγκαταστάσεις του οινοποιείου θα μετατραπούν σε ξενώνα. Η Κτήμα Κυρ-Γιάννη είναι μέλος της ΕΝΟΑΒΕ  και συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος.

Πληροφορίες: http://www.kiryianni.gr

 

Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «Δρόμοι Ανάπτυξης» για τη Φλώρινα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s