Φλώρινα: Εκεί, στην όμορφη δύση

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

“Κάθε πρωί που κοιτάω από το παράθυρό μου, βλέπω και μια διαφορετική ταπετσαρία της φύσης”, μου έλεγε ένας τυχερός Φλωρινιώτης, που ζει δίπλα στη λίμνη των Πετρών. Αυτή είναι ίσως η πιο περιεκτική περιγραφή για έναν τόπο που συγκαταλέγεται στους δέκα καλύτερους αγροτουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Ο νομός με τις περισσότερες λίμνες στην Ελλάδα, με τα επιβλητικά βουνά και την αλπική βλάστηση είναι ένα ζωντανό μουσείο της φύσης.

Από τις πολλές εκδοχές για την προέλευση της ονομασίας της Φλώρινας, οι περισσότερες συνδέονται με την εκπληκτική βλάστηση της περιοχής. Σύμφωνα με μία από αυτές, κατά την αρχαιότητα η περιοχή έφερε το όνομα της κόρης της Περσεφόνης και του Ζέφυρου και θεότητας της βλάστησης Χλωρίς. Από τη Χλωρίδα, τη θεότητα που λατινικά λέγεται Flora, κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους επικράτησε η λέξη Floran, που κατέληξε σε Φλώρινα. Όποια και να είναι η εξήγηση, η φύση είναι πανταχού παρούσα στη Φλώρινα.

Η Φλώρινα

Ακόμα και η πρωτεύουσα του νομού είναι κτισμένη μέσα στο δάσος, στις παρυφές του όρους Βαρνούντας, με μόνη παραφωνία τους άχαρους τσιμεντένιους όγκους των νεόκτιστων πολυκατοικιών. Την πόλη διασχίζει ο ποταμός Σακουλέβας, οι όχθες του οποίου έχουν κριθεί ως οικιστική παραδοσιακή ζώνη. Εκεί είναι κτισμένα τα θαυμάσια νεοκλασικά της Φλώρινας, εκεί ήταν η αγαπημένη περιοχή του Θόδωρου Αγγελόπουλου, που γύρισε πολλές από τις σκηνές του “Μελισσοκόμου”. Εκεί, στο εκκλησάκι της πλατείας Ηρώων συναντώνται κάθε Παρασκευή βράδυ “Οι ερασταί” της Φλώρινας για να πουν τα “πικάντικά τους”, να τραγουδήσουν τις καντάδες τους και να κεράσουν τον επισκέπτη ζεστό ψωμί με λάδι, δυόσμο και μπούκοβο.

Επισκεφτείτε:

  • Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με έργα Φλωρινιωτών καλλιτεχνών.

  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας, με ευρήματα κλασικών, ελληνιστικών και βυζαντινών χρόνων.

  • Τις γειτονιές της πόλης, προπαραμονή Χριστουγέννων, όπου γιορτάζουν με μεγάλες φωτιές, κρασί και μουσικές από τα χάλκινα.

Το Νυμφαίο

Νιβεάστα ήταν το παλαιότερο όνομα του Νυμφαίου- που σημαίνει στα βλάχικα νύφη, αλλά και αθέατη και χιονισμένη. “Κρυμμένη” στις πλαγιές του Βιτσίου, το χειμώνα η περιοχή ντύνεται στα ολόλευκα, ως άλλη νύφη. Το Νυμφαίο έχει βραβευτεί ως ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης και είναι από τους σημαντικότερους διατηρητέους οικισμούς στην Ελλάδα.

Επισκεφτείτε:

  • Τη Νίκειο Σχολή, ένα αρχιτεκτονικό κειμήλιο, που χρησιμοποιείται ως συνεδριακό κέντρο.

  • Το “Σπίτι των Χρυσικών”.

  • Το αρχηγείο του Μακεδονικού Αγώνα, απ’ όπου πέρασε ο Παύλος Μελάς.

Οι Πρέσπες

Στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας και σε υψόμετρο 850 μ. συναντάμε τη Μεγάλη Πρέσπα, τη μεγαλύτερη λίμνη της Βαλκανικής χερσονήσου, που ανήκει στην Ελλάδα, την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, και τη Μικρή Πρέσπα, που ανήκει σχεδόν εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο εθνικό δρυμό της Ελλάδας, με 1.500 είδη φυτών, 12 τύπους δασών, 40 είδη θηλαστικών (από τα οποία τα περισσότερα είναι σπάνια), 11 είδη αμφιβίων, 22 ερπετών, 17 ψαριών και 260 είδη πουλιών. Η διαδρομή για τις Πρέσπες είναι μαγική, περνάει μέσα από δάση οξιάς, δρυός, σημύδας και γηραιών κέδρων (το μοναδικό στην Ευρώπη), από καλαμιώνες, υγρολίβαδα, αγροτικές εκτάσεις, υποαλπικά και αλπικά λιβάδια.

Επισκεφτείτε:

  • Το νησάκι του Αγ. Αχίλλειου, στη Μικρή Πρέσπα

  • Τα “Ασκηταριά”, δηλαδή τους απόκρημνους βράχους με τις αγιογραφίες, στις όχθες της λίμνης.

  • Το χωριό Ψαράδες για κολύμπι και φαγητό.

Οι λίμνες του Αμύνταιου

Χειμαδίτιδα, Ζάζαρη, Βεγορίτιδα και Πετρών. Τέσσερις λίμνες που απλώνονται στο λεκανοπέδιο του Αμύνταιου και τροφοδοτούν η μία την άλλη και αποτελούν ουσιαστικά έναν ενιαίο υδάτινο σύμπλεγμα. Η Βεγορίτιδα είναι από τις βαθύτερες λίμνες της Ελλάδας, η Ζάζαρη μια από τις ομορφότερες, όλες τους όμως διακρίνονται για τον πλούτο της χλωρίδας και της πανίδας. Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε τα χωριά γύρω από τις λίμνες, όπως ο Άγιος Παντελεήμονας με τον παλιό ανεμόμυλο, οι Πέτρες με τα ελληνιστικά μνημεία, το Λιμνοχώρι δίπλα στη λίμνη Ζάζαρη, ο Αετός με τα ιαματικά λουτρά, οι Αγραπιδιές με το καταφύγιο των λύκων, το Σκλήθρο, τα Ασπρόγεια, το Λέχοβο και το Βαρικό. Πολύτιμος οδηγός στις εξορμήσεις σας είναι η αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία Λιμναίου Τουρισμού (τηλ. 23860 61238, http://www.limnes.gr)

Επισκεφτείτε:

  • Τα επισκέψιμα οινοποιεία του Αμυνταίου, για να προμηθευτείτε κρασί ονομασίας προελεύσεως.

  • Την παραλία του Αγίου Παντελεήμονα, για μια βουτιά στη λίμνη Βεγορίτιδα.

  • Το Ξινό Νερό, για να δοκιμάσετε το ομώνυμο νερό που αναβλύζει στην περιοχή.

 

Δημοσιεύτηκε στο Ένθετο «Δρόμοι Ανάπτυξης» για τη Φλώρινα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s