“Μετανάστευση, μία πρόκληση»

“Πριν από τρία χρόνια πέθανε ο πατέρας μου και έπρεπε να πάω στην κηδεία του. Όταν ζήτησα να επισπεύσουν την έκδοση της άδειας, οι υπάλληλοι της περιφέρειας δεν με πίστευαν. Αυτοί που υπογράφουν για την απόρριψη ή την έκδοση άδειας παραμονής δεν έχουν να κάνουν απλώς με αριθμούς, αποφασίζουν για τις τύχες των ανθρώπων. Να βλέπουν λίγο τον εαυτό τους, να βλέπουν τα πρόσωπα των παππούδων τους που ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα”. 

Η ιστορία του Γκέντι Γκούρι, μέλους του συλλόγου Αλβανών Θεσσαλονίκης, σίγουρα δεν είναι η μοναδική. Την εμπειρία του κατέθεσε σε ημερίδα με θέμα “Μετανάστευση, μία πρόκληση στην υπό διαμόρφωση διαπολιτισμική κοινωνία”, που διοργάνωσαν το Δημοσιογραφικό Συγκρότημα “Μακεδονία” και το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΙΜΕΠΟ) με την υποστήριξη της ιεράς μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. 

“Είμαι ένας από αυτούς που επί οκτώ χρόνια καταθέτω αίτηση για άδεια παραμονής. Στην ίδια μοίρα είναι πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι. Συνέχεια καταθέτουμε χαρτιά και είμαστε σε κατάσταση ομηρίας, μέχρι να ανανεωθούν! Αναρωτιέμαι αν τελικά είναι καλύτερα να είμαι νόμιμος ή παράνομος, αν έχει καμία διαφορά”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γκούρι.

Βόμβα για το ασφαλιστικό 

Ο πρόεδρος του ΙΜΕΠΟ Αλέξανδρος Ζαβός επισήμανε ότι σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών τον Ιανουάριο του 2008 ήταν σε ισχύ 700.000 άδειες παραμονής μεταναστών. Παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα καθυστέρησης στην έκδοση των αδειών παραμονής, αλλά εκτίμησε ότι αυτό αφορά 100.000 άτομα κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σημείωσε ότι ευθύνες φέρουν και οι ίδιοι οι μετανάστες, καθώς το 25% των εγγράφων που κατατίθενται για άδεια παραμονής είναι πλαστά.

Σε αντίθεση με όσα κατά καιρούς αναφέρονται για τη συμβολή των μεταναστών στην υποστήριξη του ασφαλιστικού μας συστήματος, ο κ. Ζαβός επικαλέστηκε αναλογιστική μελέτη που έχει στη διάθεσή του το ΙΜΕΠΟ, σύμφωνα με την οποία “μετά το 2023 οι μετανάστες θα τινάξουν το σύστημα ασφάλισης στον αέρα”.

Όπως είπε, σήμερα οι νόμιμοι μετανάστες ασφαλίζονται με το χαμηλότερο ασφάλιστρο και για λιγότερα ημερομίσθια, επειδή όμως το σύστημα δεν είναι ανταποδοτικό, όταν έρθει ο καιρός να πάρουν σύνταξη, αν δικαιούταν π.χ. 100 ευρώ, θα λάβουν με το ΕΚΑΣ τη χαμηλότερη σύνταξη, π.χ. 400 ευρώ. Τη διαφορά θα κληθούν να καλύψουν τα ασφαλιστικά ταμεία και το κράτος, δημιουργώντας ελλείμματα στο 14% του ΑΕΠ σύμφωνα με τον κ. Ζαβό. Επιπλέον ο πρόεδρος του ΙΜΕΠΟ παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η αύξηση του αριθμού των μεταναστών κατά 200.000 θα οδηγούσε στην ανεργία το 50% αυτών που ήδη διαμένουν νόμιμα στη χώρα και σε αναδιανομή εισοδήματος υπέρ των πλουσιοτέρων που θα είχαν στη διάθεσή τους πληθώρα φθηνού εργατικού δυναμικού.

Χωρίς κοινωνικά δικαιώματα

Χιλιάδες ανασφάλιστοι μετανάστες θα μετατραπούν σε μερικά χρόνια σε ένα στοκ ανθρώπων χωρίς πρόσβαση σε κοινωνικά δικαιώματα. Τα παραπάνω υποστήριξε ο καθηγητής στη Νομική σχολή του ΑΠΘ Άγγελος Στεργίου, σημειώνοντας ότι μεγάλο μέρος της κοινωνικής προστασίας (φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων) προέρχεται από ανασφάλιστες μετανάστριες, δηλαδή από ανθρώπους χωρίς κοινωνικά δικαιώματα.

Αφελή χαρακτήρισε την πολιτική της Ευρώπης-φρουρίου ο ομότιμος καθηγητής της Νομικής του ΑΠΘ Γιάννης Κουκιάδης, λέγοντας ότι, αν δεν ενισχυθεί η ανάπτυξη των φτωχών χωρών, οι εισροές μεταναστών συνεχώς θα επαυξάνονται. Ο κ. Κουκιάδης αναφέρθηκε στα διάφορα μοντέλα ενσωμάτωσης των μεταναστών στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία και τόνισε την ανάγκη να διαμορφωθεί μία ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική. Όσο για τη χώρα μας, αναγνώρισε ότι με τους τελευταίους δύο νόμους (3386/2005 και 3536/2007) βελτιώθηκε σημαντικά η νέα μεταναστευτική πολιτική που άρχισε το 2001 (ν. 2910/2001), αλλά σημείωσε ότι οι προϋποθέσεις νομιμοποίησης που θέτει η πολιτεία είναι τέτοιες που τελικά οδηγούν το μετανάστη στο να είναι παράνομος.

Στην ίδια ημερίδα ο γενικός διευθυντής του ΥΜΑΘ Κωνσταντίνος Παρθενόπουλος έκανε μία αποτίμηση της παρουσίας των μεταναστών στο βορειοελλαδικό χώρο τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, ο καθηγητής Θεολογίας του ΑΠΘ π. Βασίλειος Καλλιακμάνης ανέλυσε το θετικό ρόλο της εκκλησίας στη διαδικασία της ενσωμάτωσης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, ενώ η κοσμήτορας της Παιδαγωγικής σχολής του ΑΠΘ Δήμητρα Κογκίδου αναφέρθηκε στη διαπολιτισμική εκπαίδευση στη χώρα μας με τη λειτουργία διαπολιτισμικών σχολείων.

Χαιρετισμούς κατά την έναρξη της ημερίδας απηύθυναν ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, ο γ.γ. της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Μετά το πέρας των εισηγήσεων παρεμβάσεις έκαναν εκπρόσωποι από το Φόρουμ Μεταναστών, τη ΜΚΟ Πράξις, το σύλλογο Αλβανών “Μητέρα Τερέζα”, καθώς και ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Χόιτ Μπράιαν Γι. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s