Ημερίδα στην Έδεσσα

Ημερίδα στην Έδεσσα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Δημοσιογραφικού Συγκροτήματος “Μακεδονία” “Δρόμοι ανάπτυξης στη Βόρεια Ελλάδα”.

Σε έναν νομό που η ανεργία των νέων κυμαίνεται από 25% έως και 33%, σύμφωνα με εκπροσώπους τοπικών φορέων, η μόνη λύση είναι η στροφή των νέων στην επιχειρηματικότητα.

Ο γ.γ. Νέας Γενιάς Παντελής Σκλιας ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ προωθείται το πρόγραμμα “Νέοι και επιχειρηματικότητα”, για την επιδότηση νέων επιχειρηματιών με 18.000 ευρώ, καθώς και το πρόγραμμα “Νέα αρχή νέα ευκαιρία” για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, ενώ τον Οκτώβριο επίκειται η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τον ΕΟΜΜΕΧ. Η γ.γ. Νέας Γενιάς πρόκειται να αναπτύξει δίκτυο συνεργασίας με τα κατά τόπους εμποροβιομηχανικά επιμελητήρια, ενώ ήδη ανοίχτηκε ένας δίαυλος επικοινωνίας των μαθητών και των σπουδαστών με τον κόσμο του επιχειρείν μέσω των “Θυρίδων επιχειρηματικότητας”. 

Σε μια χώρα που έχει την “πιο επιφανειακή επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη”, το μείζον είναι “να δημιουργούμε επιχειρήσεις έντασης γνώσης”, σημείωσε ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νέων Επιχειρηματιών Ελλάδος Ανδρέας Στεφανίδης. Μια επιχείρηση που βασίζεται μόνο στην επιδότηση, το πιθανότερο είναι ότι θα κλείσει έπειτα από 2 – 3 χρόνια, εκτίμησε.

Στο δημοπρατήριο στο Μέχελε του Βελγίου αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής Γιάννης Γκλαβάκης. “Οι μόνοι που θα χάσουν από τη λειτουργία δημοπρατηρίου είναι οι μεσάζοντες, ενώ κερδισμένοι θα βγουν τόσο οι παραγωγοί όσο και οι καταναλωτές”, σημείωσε.

Ο καθηγητής Μάρκετιγκ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Χρήστος Βασιλειάδης και ο υποψήφιος διδάκτορας Ανέστης Φωτιάδης αναφέρθηκαν σε πετυχημένα παραδείγματα αγροτουριστικής ανάπτυξης, όπου μία μόνο συνεταιριστική φάρμα με πρόβατα στην Αμβέρσα δέχεται κάθε χρόνο 20.000 επισκέπτες, ενώ σε κάθε περιοχή οι αγροτουριστικές μονάδες προωθούν σχεδόν αποκλειστικά τοπικά προϊόντα. Το ίδιο μπορεί να γίνει και στο νομό Πέλλας, υποστήριξαν, προτείνοντας μάλιστα η περιοχή να αποκτήσει μια μασκότ που να σχετίζεται με το κεράσι, που παράγεται σε μεγάλες ποσότητες στην περιοχή.

Παρεμβάσεις έκαναν ο γενικός διευθυντής της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Νίκος Τσοτσόλης, ο νομάρχης Πέλλας Μιχάλης Καραμάνης, ο δήμαρχος Έδεσσας Γιάννης Σόντρας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιορδάνης Τσώτσος, οι βουλευτές Πέλλας Γιώργος Καρασμάνης και Δάνης Τζαμτζής, ο γ.γ. της Ένωσης αγροτουριστικών επιχειρήσεων Ελλάδος Δημήτρης Μιχαηλίδης. Στην ημερίδα παρέστη και ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας Χακάν Αμπατζί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s