Νομός Πέλλας: Δικτύωση και καινοτομία για να “ανθήσει” η επιχειρηματικότητα

 

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Σε έναν νομό όπως η Πέλλα, με υψηλά ποσοστά ανεργίας, η στροφή των νέων στην επιχειρηματικότητα αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας για να μην ερημώσει ο τόπος. Χρειάζεται η ανάληψη ρίσκου, η υιοθέτηση καινοτόμων ιδεών και η δικτύωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ταυτόχρονα, σε έναν νόμο πού αποτελεί το μεγαλύτερο εξαγωγικό κέντρο της χώρας σε αγροτικά μεταποιημένα προϊόντα, η οδική σύνδεση με τους εθνικούς άξονες και την Εγνατία οδό καθώς και η κατασκευή αεροδρομίου cargo στα όρια με το νομό Ημαθίας θεωρείται ως sine qua non προϋπόθεση περαιτέρω ανάπτυξης

Αυτά ήταν τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την ημερίδα που διοργάνωσε στην Έδεσσα το Δημοσιογραφικό Συγκρότημα Μακεδονία. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι εισηγητές παρουσίασαν καλά παραδείγματα και πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη στον τομέα της εμπορίας φρούτων και λαχανικών, του αγροτουρισμού, αλλά και εν γένει της επιχειρηματικότητας.

ΤΟ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΜΕΧΕΛΕ

Σε ένα τέτοιο καλό παράδειγμα, το δημοπρατήριο στο Μέχελε του Βελγίου, αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής Γιάννης Γκλαβάκης. Πρόκειται για μια συνεταιριστική οργάνωση με 2.500 συνεταίρους, 220 υπαλλήλους και τζίρο 230 εκατ. ευρώ. Με το που κατοχυρώνεται ένα προϊόν σε έναν έμπορο, χρεώνεται απευθείας ο τραπεζικός λογαριασμός του και δέκα μέρες μετά ο συνεταιρισμός πληρώνει τους παραγωγούς, σύμφωνα με το μέσο όρο της εβδομάδας.

“Οι μόνοι που θα χάσουν από τη λειτουργία δημοπρατηρίου είναι οι μεσάζοντες, ενώ κερδισμένοι θα βγουν τόσο οι παραγωγοί όσο και οι καταναλωτές”, σημείωσε, αναφέροντας ότι το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ της τιμής παραγωγού και της τιμής καταναλωτή για τα οπωροκηπευτικά είναι 1 προς 5 στην Ελλάδα, ενώ στο Βέλγιο 1 προς 2,5”, σημείωσε ο κ. Γκλαβάκης. Ο ευρωβουλευτής χαρακτήρισε μεγάλη ευκαιρία αν αναληφθεί η πρωτοβουλία για τη λειτουργία ενός τέτοιου δημοπρατηρίου στη Σκύδρα ή τα Γιαννιτσά.

ΔΥΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟ

Δύο παραδείγματα πετυχημένης επιχειρηματικότητας στον αγροτουρισμό στην Ιταλία παρουσίασαν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Χρήστος Βασιλειάδης και ο υποψήφιος διδάκτορας Ανέστης Φωτιάδης.

α) Η φάρμα Anversa (www.asca.dimmidove.com) διαθέτει 1.300 πρόβατα, εργοστάσιο τυριού και σφαγείο, κατάλυμα 50 κλινών, καφετέρια και μαγαζί με σουβενίρ προβατάκια. Τα παιδιά παίζουν με τα ζώα που έχουν “υιοθετήσει”, ενώ στο τέλος της εκδρομής οι μεγάλοι αγοράζουν βιολογικό τυρί και προϊόντα κρέατος. Αυτή η φάρμα προσελκύει κάθε χρόνο 20.000 επισκέπτες!

β) Ο συνεταιρισμός Valdarnese (www.paterna.it) διαθέτει βιολογικές καλλιέργειες, ένα κεντρικό κτίριο παραγωγής, παραδοσιακά δωμάτια και ένα εστιατόριο. Μέσω του ίντερνετ έχει αναπτυχθεί ένα δίκτυο πελατών που επισκέπτονται τη φάρμα για δοκιμή του κρασιού και άμεσες αγορές των προϊόντων που παράγονται στη φάρμα.

Οι εισηγητές υποστήριξαν ότι ο νομός Πέλλας διαθέτει τους φυσικούς πόρους για να αναπτύξει επιτυχώς τον αγροτουρισμό, ο οποίος μέσω μιας δικτύωσης με άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού μπορεί να εκτοξεύσει την τουριστική δραστηριότητα στο νομό.

ΔΙΚΤΥΩΘΕΙΤΕ

ΜΕ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΕΛΑΤΕΣ

Μια επιχείρηση που βασίζεται μόνο στην επιδότηση, το πιθανότερο είναι ότι θα κλείσει την πρώτη πενταετία, όπως συμβαίνει με το 55% των νέων επιχειρήσεων, τόνισε ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νέων Επιχειρηματιών Ελλάδος Ανδρέας Στεφανίδης. “Το μείζον είναι να δημιουργούμε καινοτόμες επιχειρήσεις έντασης γνώσης. Μη χάσουμε το χρόνο για να ανακαλύψουμε τον τροχό, αν μπορούμε να μεταφέρουμε καλές πρακτικές από την Ευρώπη” ανέφερε, φέροντας ως παράδειγμα την Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Νέων Επιχειρηματιών – YES for Europe (www.yesforeurope.eu). Κύριος στόχος της είναι η μεταφορά βέλτιστων πρακτικών επιχειρηματικότητας αλλά και καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών από τα ανεπτυγμένα κράτη της Δυτικής Ευρώπης προς την Ελλάδα και σε ένα δεύτερο στάδιο η προώθηση των νέων αυτών προϊόντων και υπηρεσιών προς τα αναπτυσσόμενα κράτη των Βαλκανίων αλλά και της γειτονικής Τουρκίας.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Παρεμβάσεις έκαναν ο γενικός διευθυντής της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Νίκος Τσοτσόλης, ο νομάρχης Πέλλας Μιχάλης Καραμάνης, ο δήμαρχος Έδεσσας Γιάννης Σόντρας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιορδανης Τσώτσος, οι βουλευτές Πέλλας Γιώργος Καρασμάνης και Δάνης Τζαμτζής, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης αγροτουριστικών επιχειρήσεων Ελλάδος Δημήτρης Μιχαηλίδης.

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΕ ΟΑΕΔ ΚΑΙ ΕΟΜΜΕΧ

«Πριμ» 18.000 ευρώ σε νέους επιχειρηματίες

Από το βήμα της ημερίδας ο γ.γ. Νέας Γενιάς Παντελής Σκλιας (φωτ.) ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ προωθείται το πρόγραμμα “Νέοι και επιχειρηματικότητα”, για την επιδότηση νέων επιχειρηματιών με 18.000 ευρώ, καθώς και το πρόγραμμα “Νέα αρχή νέα ευκαιρία” για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, ενώ τον Οκτώβριο επίκειται η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τον ΕΟΜΜΕΧ. Η γ.γ. Νέας Γενιάς πρόκειται να αναπτύξει δίκτυο συνεργασίας με τα κατά τόπους εμποροβιομηχανικά επιμελητήρια, ενώ ήδη ανοίχτηκε ένας δίαυλος επικοινωνίας των μαθητών και των σπουδαστών με τον κόσμο του επιχειρείν, μέσω των “Θυρίδων επιχειρηματικότητας”. “Στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς έχουμε θέσει ως στόχο τη διαμόρφωση μιας νέας νοοτροπίας για την προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας με έμφαση στις υπηρεσίες, στην καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες αιχμής, τη μικρομεσαία επιχείρηση, που είναι και η βάση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομικής δραστηριότητας”  σημείωσε ο κ. Σκλιας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s