Συνέντευξη στη Σοφία Χριστοφορίδου
Επένδυση στον πιο δυναμικό κλάδο ανάπτυξης στην Ε.Ε., την παραγωγή επώνυμων και ποιοτικών τροφίμων, είναι το αναπτυξιακό στοίχημα για την αγροτική οικονομία στο νομό Πέλλας, υποστηρίζει ο γεωπόνος – μελετητής και πρώην μέλος της διοίκησης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Δημήτρης Χαμπίδης, στη συνέντευξή του για την ειδική έκδοση της “ΜτΚ” για το νομό Πέλλας.
Ποια είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της αγροτικής οικονομίας στο νομό Πέλλας σήμερα;
Ο νομός Πέλλας είναι από τους πιο δυναμικούς νομούς της χώρας μας, όσον αφορά την αγροτική οικονομία. Το μεγάλο ποσοστό στις δενδρώδεις καλλιέργειες και τα κηπευτικά αποτελούν το κύριο ποιοτικό χαρακτηριστικό. Πρόκειται για καλλιέργειες που παράγουν τρόφιμα με πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και αντιπροσωπεύουν σημαντικό μερίδιο του εξαγωγικού εμπορίου της χώρας μας. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος του υψηλού ποσοστού απασχόλησης και παραμονής του πληθυσμού στην ύπαιθρο. Δυστυχώς έχουμε σημαντικές μειώσεις σε δύο από τις δυναμικότερες καλλιέργειες: α) στον καπνό, από 46.900 στρέμματα το 2000 σε 700 στρέμματα το 2007, β) στα σπαράγγια, από 39.900 στρέμματα το 2000 σε 17.000 το 2007. Ένα ακόμη ποιοτικό χαρακτηριστικό της αγροτικής οικονομίας στο νόμο είναι ο εναλλακτικός τουρισμός, κλάδος στον οποίο συμμετέχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό αγρότες, κάτοικοι της υπαίθρου. Αν υπάρξει σύνδεση με την κατανάλωση και προβολή των τοπικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, θα έχει επιτευχθεί ένας βασικός στόχος.
Προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί μελλοντικά ο τομέας της γεωργίας στο νομό;
Αυτό είναι θέμα πολικής και μάλιστα κεντρικής. Αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική, μετά τον καπνό και τα σπαράγγια, θα ακολουθήσουν τα τεύτλα, το βιομηχανικό ροδάκινο (με τιμές κάτω από 20 λεπτά οδηγείται στο ξερίζωμα), η κτηνοτροφία (με 25-30 λεπτά το αγελαδινό γάλα και 80 το πρόβειο). Αυτό θα επιφέρει την ανεργία, την εγκατάλειψη της υπαίθρου, την κατάρρευση ολόκληρης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του νομού. Η άλλη λύση είναι η χάραξη ολοκληρωμένης στρατηγικής ανάπτυξης από την πολιτεία, κυρίως σε ό,τι αφορά την παράγωγη ποιοτικών τροφίμων, τη σύνδεση με τον εναλλακτικό τουρισμό και τη δημιουργία ενός ισχυρού φορέα διαχείρισης των προϊόντων από τους ίδιους τους παραγωγούς -εκεί όπου έγκειται η βασική μας διάφορα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο της υπαίθρου. Πώς; Επενδύοντας στον πιο δυναμικό κλάδο ανάπτυξης στην Ε.Ε., στα επώνυμα ποιοτικά προϊόντα-τρόφιμα, και φροντίζοντας ένα μέρος της υπεραξίας του τελικού προϊόντος να επιστρέφει στον παραγωγό.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο στοίχημα για το μέλλον;.
Το στοίχημα είναι να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι ο νομός Πέλλας έχει τεράστιες δυνατότητες για την παραπέρα ανάπτυξη της αγροτικής παράγωγης στον τομέα παραγωγής επώνυμων, ποιοτικών τροφίμων, με προστασία του περιβάλλοντος, (βιολογικά, ολοκληρωμένης διαχείρισης, παραδοσιακά) σε ένα μοντέλο πολυμορφικής γεωργίας-κτηνοτροφίας συνδυασμένο με τον εναλλακτικό τουρισμό.
———–πλαισιο 1
Ποια είναι τα κίνητρα και ποια τα αντικίνητρα στην προσπάθεια ενός νέου ανθρώπου να αναπτύξει δραστηριότητα ως αγρότης;
Τα κίνητρα για έναν νέο άνθρωπο που θέλει να ασχοληθεί με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τον αγροτουρισμό και την πρώτη μεταποίηση των προϊόντων είναι:
α) Το πριμ πρώτης εγκατάστασης για την κάλυψη των εξόδων εγκατάστασης. Μέχρι σήμερα το ανώτερο ποσό ήτανε 25.000 ευρώ, τώρα γίνεται 40.000 ευρώ.
β) Το κατά 10% αυξημένο ποσοστό επιδότησης στις επενδύσεις μέσω των σχεδίων βελτίωσης: 50% στις πεδινές περιοχές, 60% στις ορεινές και μειονεκτικές, σε σχέση με τους παλαιούς αγρότες.
γ) Η επιδότηση επιτοκίου σε δάνεια για αγορά γης, εξοπλισμού, κτλ.
δ) Η προτεραιότητα στην κατοχύρωση δικαιωμάτων (επιδοτήσεις) από το εθνικό απόθεμα.
Τα αντικίνητρα για το νέο αγρότη είναι μεγάλο κόστος αποσβέσεων σε σχέση με τους υπάρχοντες ήδη αγρότες και η έλλειψη μακροχρόνιας πολιτικής για τη γεωργία. Επίσης επιμέρους προβλήματα σε ό,τι αφορά τα σχέδια βελτίωσης είναι η δέσμευση της δεκαετίας, η γραφειοκρατία, με τους τίτλους – ενοικιαστήρια, η έγκριση από την Αθήνα, η μη τακτική προκήρυξη κτλ.
Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΛΛΑΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
Κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις 5.200
Γεωργικές εκμεταλλεύσεις 19.691
Ετήσιες εκμεταλλεύσεις 478.000 στρμ.
(Δημητριακά 250.000)
(Βαμβάκι 170.000)
(Μηδική 50-60.000)
Δενδρώδεις 300.000 στρμ.
(Ροδάκινο 130.000 στρμ.)
Λοιπές 25.000 στρμ.
Μόνιμη απασχόληση 41.166 άτομα
Εποχική απασχόληση 50.000