Μία συνεταιριστική οργάνωση με κέρδη εκατομμυρίων

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

 

Η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Γιαννιτσών είναι μία από τις δέκα μεγαλύτερες επιχειρήσεις του νομού Πέλλας. Ιδρύθηκε το 1928 και σήμερα περιλαμβάνει στη δύναμή της 100 συνεταιρισμούς και 15.000 φυσικά μέλη. 

Όπως σημειώνει ο διευθυντής της Αστέριος Αντωνίου, πριν από μερικά χρόνια η Ένωση ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση του νομού, με τζίρο 15 δισ. δρχ., ενώ και σήμερα αποτελεί σημαντικό πόλο ανάπτυξης, με ετήσιο τζίρο 20 εκατ. ευρώ. Απασχολεί εκατοντάδες άτομα στις μονάδες της, ενώ στηρίζει το αγροτικό εισόδημα, απορροφώντας την παραγωγή των μελών της. Η Ένωση λειτουργεί δικό της κονσερβοποιείο και χυμοποιείο, σπορελαιουργείο βάμβακος, διαλογητήρια και ψυγεία φρούτων και ξηραντήριο αραβοσίτου. Επίσης διαθέτει σούπερ μάρκετ τροφίμων και πρατήριο γεωργικών φαρμάκων και λιπασμάτων, ενώ το προσεχές διάστημα ετοιμάζεται να επενδύσει σε μονάδα παραγωγής ζωοτροφών.

Δραστηριότητες

Το κονσερβοποιείο λειτουργεί από το 1989. Μεταποιεί 10.000 τόνους ροδάκινου κάθε χρόνο, εξάγοντας κομπόστα ροδάκινο σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα από το 2007 η Ένωση προχώρησε σε επένδυση 3 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία χυμοποιείου, το οποίο έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας 12 τόνων ροδάκινου την ώρα. Το προϊόν, συμπυκνωμένος χυμός ροδάκινου, εξάγεται σε εταιρείες παραγωγής χυμών του εξωτερικού. Οι δύο μονάδες απασχολούν προσωπικό 300 ατόμων.

Το εκκοκκιστήριο της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών θεωρείται ένα από τα πιο σύγχρονα των Βαλκανίων. Στεγάζεται σε χώρο 20.235 τ.μ. και έχει δυναμικότητα επεξεργασίας 30.000 τόνων βαμβακιού.

Το σπορελαιουργείο έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται 40 τόνους πρώτης ύλης ημερησίως. Το βαμβακέλαιο που παράγεται (600 τόνοι ετησίως) εξάγεται και συσκευάζεται με ετικέτες μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ του εξωτερικού. Επίσης παράγονται 4.500 – 5.000 τόνοι βαμβακόπιτα που διατίθενται για ζωοτροφή καθώς και σαπουνόπαστα.

Η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Γιαννιτσών διαθέτει επίσης:

  • διαλογητήρια φρούτων και ψυγεία, στα οποία συσκευάζονται και αποθηκεύονται ροδάκινα τα οποία στη συνέχεια εξάγονται κυρίως στις αγορές της Ρωσίας και των χωρών της ανατολικής Ευρώπης,

  • ξηραντήριο αραβοσίτου και σιλό αποθήκευση, δυναμικότητας 15 εκατ. κιλών.

Δημοσιεύτηκε στο Ένθετο «Δρόμοι Ανάπτυξης» για την Πέλλα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s