Σε 400 τ.μ. στριμώχνονται οι θησαυροί των μακεδόνων βασιλέων

Τον Σεπτέμβριο δόθηκε στην κυκλοφορία τμήμα της νέας εθνικής οδού που παρακάμπτει την Πελλαία Χώρα, προκειμένου να ενοποιηθούν οι αρχαιολογικοί χώροι

Η Πέλλα, πρωτεύουσα του μακεδονικού κράτους από τις αρχές του 4ου αι. π.Χ., έχει τεράστιο αρχαιολογικό πλούτο. Συνολικά 1.200 αρχαιολογικά ευρήματα από τους 170 τάφους που ερευνήθηκαν στριμώχνονται σήμερα στα 400 τ.μ. του μουσείου, που αρχικά κτίσθηκε για να λειτουργήσει ως τουριστικό περίπτερο! Το αίτημα για κατασκευή νέου μουσείου κατατέθηκε το 1985 στο ΥΠΠΟ, αλλά χρειάστηκε να περάσουν 20 και πλέον χρόνια για να αρχίσει να κατασκευάζεται. Σήμερα οι εργασίες για την ανέγερση του νέου αρχαιολογικού μουσείου της Πέλλας προχωράνε και κατά πάσα πιθανότητα στα μέσα του 2009 το νέο μουσείο θα είναι έτοιμο να δεχτεί τους πρώτους του επισκέπτες.

Ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου

Εξάλλου τον Σεπτέμβριο δόθηκε στην κυκλοφορία τμήμα της νέας εθνικής οδού που παρακάμπτει την Πελλαία Χώρα, προκειμένου να ενοποιηθούν οι αρχαιολογικοί χώροι. Το πρώτο εξάμηνο του 2009 θα δοθεί σε χρήση και το επόμενο τμήμα της Παραλίμνης, μήκους 5,6 χλμ. Στο συνολικό έργο περιλαμβάνεται εκτός της παράκαμψης της ελληνιστικής Πέλλας και η κατασκευή τμήματος της νέας εθνικής οδού Χαλκηδόνας – Εδεσσας, μήκους 5 χιλιομέτρων, αλλά και συνδετήρια οδός αυτών των δυο τμημάτων, μήκους 1,8 χλμ., που επίσης παραδόθηκαν στην κυκλοφορία. Ο προϋπολογισμός του έργου έφτασε στα 17,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πληρώθηκαν και σημαντικά ποσά για τις απαλλοτριώσεις, που έφτασαν μαζί με τις μετατοπίσεις των δικτύων κοινής ωφέλειας στα 19 εκατ. ευρώ.

Σ.Χριστοφορίδου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s