Της Σοφίας Χριστοφορίδου
Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο νομός Πέλλας διέθετε 760 κλίνες. Σήμερα έχει φτάσει στις 4.500, εκ των οποίων οι 700 στο δήμο της Έδεσσας. Την τελευταία δεκαετία δημιουργήθηκαν δεκάδες ξενώνες στο πλαίσιο προγραμμάτων όπως το Leader και το ΟΠΑΑΧ. Το χειμώνα οι πληρότητες αγγίζουν το 100%, ιδιαίτερα στους ξενώνες που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από το χιονοδρομικό κέντρο.
Ωστόσο σε ετήσια βάση οι πληρότητες κινούνται στο 40%-45%, πράγμα που σημαίνει ότι μένουν πολλά ακόμη να γίνουν για την ανάπτυξη του 12μηνου τουρισμού, όπως είναι ο στόχος όλων των φορέων της περιοχής. Το στοίχημα για το νομό Πέλλας είναι να προσδώσει προστιθέμενη αξία στους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους που διαθέτει.
Πίσω σε υποδομές και μάρκετιγκ
“Σε επίπεδο υποδομών είμαστε 30 χρόνια πίσω. Με το οδικό δίκτυο που διαθέτουμε πώς θέλουμε να φέρουμε γρήγορα και άνετα τους τουρίστες στην περιοχή μας; Αν δεν γίνουν σοβαρές επενδύσεις στο οδικό δίκτυο, είμαστε καταδικασμένοι” διαπιστώνει ο πρόεδρος της νομαρχιακής επιτροπής τουρισμού Πέλλας Αθανάσιος Δήμτσης. Κατά την άποψή του ένα σημαντικό μειονέκτημά για την τουριστική ανάπτυξη είναι ότι “δεν υπάρχουν πρακτορεία που να προωθούν το τουριστικό μας προϊόν. Γίνονται αξιόλογες προσπάθειες από τις δημοτικές επιχειρήσεις Έδεσσας και Λουτρακίου αλλά ο ιδιωτικός τομέας απουσιάζει”.
Τουρισμός ελέω καιρού
“Έγιναν επενδύσεις τα τελευταία χρόνια και υπάρχει χώρος και για νέες επενδύσεις- σε κάθε χωριό υπάρχει ζήτηση για μικρούς ξενώνες. Όμως αμφιβάλλω για την απόσβεση της επένδυσης, αν δεν πρόκειται για οικογενειακές επιχειρήσεις, με μικρό κόστος” εκτιμά ο ίδιος.
Στα Λουτρά Πόζαρ οι πληρότητες είναι ικανοποιητικές όλο το χρόνο, όμως στα καταλύματα που βρίσκονται σε περιοχές γύρω από το Καϊμακτσαλάν, στον Άγιο Αθανάσιο, την Άρνισσα, την Παναγίτσα οι πληρότητες είναι συνάρτηση του καιρού, σημειώνει ο κ. Δήμτσης. “Το χιόνι διαρκεί κάποιους μήνες και στη χώρα μας δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη ο φυσιολατρικός τουρισμός, όπως σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Στόχος μας παραμένει ο δωδεκάμηνος τουρισμός, αλλά για να κρατήσεις τον τουρίστα πρέπει να φροντίσεις ώστε να μην πλήττει” παρατηρεί.
Ζητείται φαντασία
“Με λίγη φαντασία θα μπορούσε να συνδεθεί ο πρωτογενής τομέας με τον τουρισμό, π.χ. δημιουργώντας μια ταυτότητα, όπως ‘Μακεδονία των φρούτων’” προτείνει ο κ. Δήμτσης. “Χρειάζεται ακόμη να ανοίξουν δρόμοι που να συνδέουν το χιονοδρομικό του Καϊμακτσαλάν με αυτό στα Τρία Πέντε Πηγάδια και το Πισοδέρι, να δημιουργηθεί δηλαδή ένα δίκτυο για να προσελκύσουμε τους τουρίστες. Να συνδέσουμε το τουριστικό μας προϊόν με την τοπική γαστρονομία και την τοπική αρχιτεκτονική”.
Εκδρομές ζωογόνες για την οικονομία
Διόλου αμελητέο μέγεθος για την οικονομία του νομού αποτελούν οι ημερήσιες εκδρομές, επισημαίνει ο υπεύθυνος τουρισμού του δήμου Έδεσσας Βαγγέλης Κυριακού. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 2.500 εκδρομές από σχολεία της Β. Ελλάδας με προορισμό την Έδεσσα. Φέτος για πρώτη φορά ο νομός Πέλλας εντάχθηκε στο πρόγραμμα πολυήμερων εκπαιδευτικών εκδρομών “Καλλιστώ” του υπουργείου Παιδείας. Συνολικά 3.000 μαθητές από 96 σχολεία από όλη την Ελλάδα έμειναν στο νομό για πέντε μέρες (δημιουργώντας ένα άθροισμα 15.000 διανυκτερεύσεων) και παρακολούθησαν προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο κέντρο ενημέρωσης στον Άγρα και στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στους Μύλους.