Πρώτη δύναμη στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών ο νομός Πέλλας

ΜΟΝΟ ΔΕΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΚΑΝΑΝ ΤΖΙΡΟ 200 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΟ 2007

Μοτο

Η Ρωσία και γενικότερα οι χώρες του ανατολικού μπλοκ είναι μια τεράστια αγορά με ενδιαφέρον για τα οπωροκηπευτικά. Αν υπήρχαν σύγχρονα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα, οι εξαγωγές από το νομό Πέλλας θα αυξάνονταν τουλάχιστον κατά 30%

 

Σοφία Χριστοφορίδου

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Τζίρο 200 εκατομμυρίων ευρώ έκαναν το 2007 οι δέκα μεγαλύτερες επιχειρήσεις μεταποίησης φρούτων και λαχανικών στο νομό Πέλλας, σύμφωνα με στοιχεία του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου. Σχεδόν το σύνολο των προϊόντων αυτών των επιχειρήσεων εξάγονται σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

ΚΕΙΜΕΝΟ

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο νομό Πέλλας δραστηριοποιούνται 11.500 επιχειρήσεις. Από αυτές το 31,6% στον δευτερογενή τομέα και το υπόλοιπο 68,4% στον τριτογενή τομέα. Εξαγωγικό προσανατολισμό έχουν συνολικά 187 επιχειρήσεις του νομού, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη συντριπτική τους πλειοψηφία στον κλάδο των τροφίμων. Τα κυριότερα εξαγώγιμα προϊόντα είναι: νωπά γεωργικά προϊόντα (σπαράγγια, κεράσια, εσπεριδοειδή, ροδάκινα, ακτινίδια, μήλα, σταφύλια, νεκταρίνια), κονσερβοποιημένα ροδάκινα, βερίκοκα, αχλάδια και φρουτοσαλάτα, βαμβάκι και βαμβακέλαιο, μαρμελάδες, τουρσιά, σαλιγκάρια, νήματα, αλλαντικά, κρέατα.

Οι εξαγωγές γίνονται προς όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (κυρίως Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Αυστρία), τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ (ΠΓΔΜ, Ρωσία, Βουλγαρία, Αλβανία, Σερβία), αλλά και την Ιαπωνία, την Αυστραλία, το Μεξικό, τη Σαουδική Αραβία και τη Βραζιλία.

Κέντρο μεταποίησης φρούτων

Ο νομός αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο μεταποίησης και εξαγωγής μεταποιημένων φρούτων και ένα από τα βασικά εξαγωγικά κέντρα νωπών φρούτων και λαχανικών της χώρας. Εξάλλου η Ελλάδα είναι η πρώτη εξαγωγική δύναμη στον κόσμο σε κονσέρβα φρούτων και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις επιχειρηματικές δραστηριότητες των πέντε μονάδων κονσερβοποίησης που εδρεύουν στο νομό. Την τελευταία επταετία εξελίσσεται δυναμικά ο κλάδος των κατεψυγμένων (BLOCK & I.Q.F.) φρούτων και λαχανικών (κεράσι, φράουλα, ροδάκινο, βατόμουρο, τοματάκι, πιπεριά, κουνουπίδι) με πέντε μεγάλες επιχειρήσεις στο συγκεκριμένο τομέα.

Σημαντική είναι η παρουσία των μοναδικών στην Ελλάδα τριών μονάδων μεταποίησης σαλιγκαριού.

Με το βλέμμα στη Ρωσία

Οι επιχειρήσεις της Πέλλας προμηθεύουν σταθερά εδώ και δεκαετίες τις αγορές της κεντρικής Ευρώπης με φρούτα και λαχανικά. Ωστόσο, όπως εκτιμά ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πέλλας Ιορδάνης Τσώτσος, αυτές οι αγορές έχουν κορεστεί. «Πρέπει να στοχεύσουμε στη Ρωσία και τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και μάλιστα όσο πιο σύντομα γίνεται, πριν από την Ισπανία, που έχει ομοειδή προϊόντα και προωθείται σε αυτές τις αγορές» επισημαίνει και προσθέτει: «Η Ρωσία και γενικότερα οι χώρες του ανατολικού μπλοκ είναι μια τεράστια αγορά με ενδιαφέρον για τα οπωροκηπευτικά. Αν υπήρχαν σύγχρονα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα, οι εξαγωγές από το νομό Πέλλας θα αυξάνονταν τουλάχιστον κατά 30%!».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s