Επένδυση 6,5 εκατ. ευρώ σε θερμοκήπιο

 Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία»  25/11/2008 http://www.makthes.gr/news/economy/28950/
Επένδυση 6,5 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η Agritex Ενεργειακή, για να επεκτείνει το γυάλινο θερμοκήπιο που λειτουργεί στην Αλεξάνδρεια από το 2007, το οποίο, σημειωτέον, είναι το μεγαλύτερο των Βαλκανίων.
 
 
Της Σοφίας Χριστοφορίδου
Η Agritex επένδυσε 24 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μονάδας συμπαραγωγής ενέργειας και θερμότητας και υαλόφρακτο θερμοκήπιο. Η επένδυση αναπτύχθηκε σε έκταση 160 στρμ., που παραχώρησε για 25 χρόνια ο δήμος Αλεξάνδρειας, ενώ η εταιρεία εκτιμά ότι θα κάνει απόσβεση σε περίπου οκτώ χρόνια. Παράλληλα έχει προετοιμάσει σχέδιο επέκτασης του θερμοκηπίου κατά 22 στρέμματα, έργο προϋπολογισμού 6,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα υποβάλει στις αρχές του 2009 για ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο. Στο μετοχικό σχήμα της Agritex συμμετέχουν οι βορειοελλαδικές εταιρείες Netagro A.E. με 33,6% και Αρχιτεχ ΑΤΕ με 33,6 % και η ολλανδική εταιρεία Dalsem B.V. με 30,5%.

ΤΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ
Ο σταθμός συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας παράγει από την καύση φυσικού αερίου ενέργεια ηλεκτρικής ισχύος 4,8 MW, η οποία πωλείται στη ΔΕΗ, και θερμικής ισχύος 6,3 MW, που χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του θερμοκηπίου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο υαλόφρακτο θερμοκήπιο στα Βαλκάνια, έκτασης 100 στρεμμάτων. Σε αυτή την έκταση καλλιεργούνται αποκλειστικά ντομάτες με τη μέθοδο της υδροπονίας: Τα φυτά δεν έχουν ρίζες στη γη αλλά σε ένα υπόστρωμα που περιέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και νερό. Η καλλιέργεια γίνεται με βιολογικές μεθόδους φυτοπροστασίας, ενώ το τελικό προϊόν είναι πιστοποιημένο κατά EurepGAP και ISO 22000. Οι εγκαταστάσεις της Agritex, πέραν των υαλόφρακτων θερμοκηπίων, περιλαμβάνουν και εγκαταστάσεις συσκευαστηρίου και ψυγείων, ώστε οι ντομάτες να φεύγουν συσκευασμένες για τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, όπου πωλούνται. Η εταιρεία παράγει 5.000 τόνους ντομάτες σε τσαμπί το χρόνο, ποσότητα που πωλείται εξολοκλήρου στην ελληνική αγορά. Εξάλλου καλύπτει μόνο το 1% της αγοράς, καθώς οι Έλληνες έχουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση ντομάτας στην Ευρώπη. Στη μονάδα απασχολούνται 120 άτομα, εκ των οποίων οι 60 σε μόνιμη βάση και οι υπόλοιποι για 6-7 μήνες το χρόνο. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s