Προτάσεις για δημιουργία εμπορικού κέντρου στην Κουλούρα 

Το έντονο ενδιαφέρον ιδιωτών συγκεντρώνει η περιφερειακή αγορά της Κουλούρας, που βρίσκεται σε θέση “φιλέτο”, στο μέσον της διαδρομής της Εγνατίας οδού. Δύο από τα δέκα επενδυτικά σχέδια που υποβλήθηκαν είναι προϋπολογισμού 32 εκατ. ευρώ και 48 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και προβλέπουν τη δημιουργία εμπορικού κέντρου

Της Σοφίας Χριστοφορίδου 

Η περιφερειακή αγορά, που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΟΚ με 1 δισ. δρχ. τη δεκαετία του ’80, δεν λειτούργησε ποτέ, ενώ μέχρι σήμερα το κτίριο της αγοράς παραμένει ημιτελές. Μετά από μια γραφειοκρατική διαδικασία πολλών ετών η περιουσία της αγοράς πέρασε από το υπουργείο Γεωργίας στη νομαρχία Ημαθίας (51%), το δήμο Απ. Παύλου και την ΕΑΣ Βέροιας (49%), οι οποίοι συνέστησαν την εταιρεία “Αμάλθεια ΑΕ”. Για την προσέλκυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος η εταιρεία δημιούργησε διαφημιστικό dvd για την Κουλούρα, το οποίο απέστειλε σε 40 επιχειρήσεις, επενδυτικά γραφεία και συμβούλους επιχειρήσεων. Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που ακολούθησε ανταποκρίθηκαν δέκα ιδιώτες.

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεταξύ αυτών που υπέβαλαν προτάσεις συμπεριλαμβάνεται ένας μεγάλος βορειοελλαδικός όμιλος σουπερμάρκετ, ο οποίος μάλιστα ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια από τη Βέροια, και μια ελληνογερμανική κατασκευαστική εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

>> Στην πρώτη περίπτωση, το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει επένδυση 32 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία αποθηκών της αλυσίδας σουπερμάρκετ, εγκαταστάσεων για τη συσκευασία συμπυκνωμένων χυμών και προϊόντων κρέατος, αλλά και εμπορικού κέντρου και χώρων εστίασης. Στις παραπάνω μονάδες προβλέπεται να απασχοληθούν 762 άτομα, ενώ ο εκτιμώμενος τζίρος είναι 73 εκατ. ευρώ για τον πρώτο χρόνο, με προοδευτική αύξηση μέχρι και τα 141 εκατ. ευρώ τον πέμπτο χρόνο λειτουργίας.

>> Στην περίπτωση της κατασκευαστικής εταιρείας, το επιχειρηματικό σχέδιο αφορά τη δημιουργία εμπορικού κέντρου τύπου Cosmos και ψυχαγωγικού πάρκου, με επένδυση 48 εκατ. ευρώ, καθώς και σταθμού εξυπηρέτησης αυτοκινήτων προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ. Οι επενδυτές κάνουν λόγο για δημιουργία 1.265 θέσεων εργασίας και δηλώνουν έτοιμοι να ξεκινήσουν την υλοποίηση του σχεδίου εντός εξαμήνου.

>> Υπάρχει και μια τρίτη πρόταση, από πλευράς Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ημαθίας, για τη δημιουργία εξαγωγικού εμπορευματικού και διαμετακομιστικού κέντρου καθώς και υποστηρικτικού κέντρου νωπών και μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων και εκθέσεως γεωργικών προϊόντων.

“Το Επιμελητήριο θα προσφέρει τις εγκαταστάσεις στα μέλη του, για να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά σύμφωνα με τους σκοπούς της συστάσεως της ‘Αμάλθειας’”, σημειώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Νίκος Ουσουλτζόγλου.

Η “Αμάλθεια” επιδιώκει να εκχωρήσει τη χρήση του κτιρίου σε ιδιώτη, ο οποίος θα αναλάβει αντ’ αυτής να ολοκληρώσει το ημιτελές κτίριο και να δημιουργήσει δρόμους και δίκτυα υποδομής. “Η Ημαθία είναι γεμάτη με διαλογητήρια και συσκευαστήρια. Στόχος μας είναι η Κουλούρα να αποτελέσει έδρα βιώσιμων επιχειρήσεων, ώστε να προκύψουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη για την ευρύτερη περιοχή”, σημειώνει ο πρόεδρος της εταιρείας και νομάρχης Ημαθίας, Κώστας Καραπαναγιωτίδης.

 

ΚΟΜΒΙΚΗ ΘΕΣΗ

Η κομβική θέση της Κουλούρας είναι ίσως το σημαντικότερο δέλεαρ για τους επενδυτές: βρίσκεται σε έξοδο της Εγνατίας οδού και μάλιστα στο μέσον της απόστασης Ηγουμενίτσα- Κήποι Έβρου, ενώ ο κάθετος άξονας προς Σκύδρα – Έδεσσα θα «κουμπώσει» στο σημείο του κόμβου. Επίσης βρίσκεται πολύ κοντά στο σιδηροδρομικό δίκτυο (γραμμή Φλώρινα – Βέροια – Πλατύ – Θεσσαλονίκη). Οι κτιριακές υποδομές περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις περίπου 12.000 τ.μ. (καταστήματα, εκθεσιακό χώρο, αμφιθέατρο, χώρους για ψυγεία οπωροκηπευτικών κτλ.).

Αυτές οι εγκαταστάσεις μπορούν να αξιοποιηθούν για εμπορικούς σκοπούς, υπό την προϋπόθεση ότι θα αλλάξει ο χαρακτηρισμός χρήσης του κτιρίου. Με το νόμο 2538/1997 ορίστηκε ότι η αγορά της Κουλούρας παραχωρείται με σκοπό “να αποτελέσει εξαγωγικό και διαμετακομιστικό κέντρο νωπών και μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων και έκθεση γεωργικών προϊόντων για τη Βαλκανική, την Παρευξείνια Ζώνη και άλλες αγορές”. Για να αξιοποιηθεί ως εμπορικό κέντρο θα πρέπει να προστεθούν και άλλες χρήσεις, όπως εμπορική και τουριστική. Η σχετική υπόσχεση δόθηκε από πλευράς του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντού και τώρα οι τοπικοί φορείς περιμένουν την υλοποίησή της.

25 χρόνια προγραμματισμού
1983
: Σχεδιάστηκε η ίδρυση δεκατεσσάρων περιφερειακών αγορών συνολικού προϋπολογισμού 15 δισ. δρχ. (με τιμές του 1983) με σκοπό την εξυγίανση του κυκλώματος διακίνησης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

1986: Το έργο εντάσσεται σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΟΚ. Ωστόσο η πρόβλεψη για υποχρεωτική διέλευση όλων των ποσοτήτων οπωροκηπευτικών από τις περιφερειακές αγορές έρχεται σε αντίθεση με βασικές διατάξεις της Κοινότητας περί ανταγωνισμού

1987: Οι περιφερειακές αγορές περιορίζονται σε τέσσερις (Βόλου, Κορίνθου, Χανίων και Κουλούρας) προϋπολογισμού 4 δισ. δρχ. Εκεί θα συγκεντρωνόταν το σύνολο της ποσότητας των νωπών οπωροκηπευτικών της χώρας.

1994: Το σχέδιο λειτουργίας των περιφερειακών αγορών ματαιώνεται. Τα κτίρια των τεσσάρων περιφερειακών αγορών μένουν ημιτελή.

1997: Ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος διαλύεται και η περιουσία των περιφερειακών αγορών περιέρχεται στο υπουργείο Γεωργίας. Το ελληνικό δημόσιο καλύπτει το 50% των απαιτήσεων της ΑΤΕ και το υπόλοιπο 50% διαγράφεται.

2006: Η αγορά της Κουλούρας παραχωρείται στη διαχείριση της νομαρχίας Ημαθίας, του δήμου Απ. Παύλου και της ΕΑΣ Βέροιας, που συστήνουν την “Αμάλθεια ΑΕ”.

2008: Η “Αμάλθεια ΑΕ” προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση της αγοράς.

Σχολιάστε