Β.Ελλάδα: Ξυπνάει ο οικοτουρισμός

Αύξηση των διανυκτερεύσεων στους ξενώνες και στις αγροτουριστικές μονάδες για το 2009 προβλέπει ο Σύνδεσμος Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδας, σε αντίθεση με άλλους φορείς του τουρισμού που ανησυχούν έντονα για τις επιπτώσεις της κρίσης

της Σοφίας Χριστοφορίδου

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Δίκτυο Eπιλεγμένων Παραδοσιακών και Αγροτουριστικών Καταλυμάτων Guest Inn που εκτιμά ότι τα καταλύματα εναλλακτικού τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα παρουσιάζουν δυναμική πενταπλασιασμού των διανυκτερεύσεων.
Στους ξενώνες της Βόρειας Ελλάδας που είναι μέλη του δικτύου Guest Inn (Φλώρινα, ορεινή Πιερία, Ημαθία, Ροδόπη, Ξάνθη, Δράμα) καταγράφεται αύξηση των διανυκτερεύσεων κατά 2% το 2008 σε σύγκριση με το 2007. Όσο για το 2009, μπορεί η παγκόσμια ύφεση να καταφέρει πλήγμα στον τουρισμό, ωστόσο εν μέσω της κρίσης οι επισκέπτες από το εξωτερικό έχουν αρχίσει να κλείνουν τις διακοπές τους!
“Η κρίση θα στρέψει τους τουρίστες από το μαζικό στον εναλλακτικό τουρισμό. Του χρόνου θα αυξηθούν οι διανυκτερεύσεις στους ξενώνες μας”, εκτιμά από την πλευρά του ο γ.γ. του Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδας Δημήτρης Μιχαηλίδης και εξηγεί: “Η κρίση θα πλήξει το μαζικό τουρισμό. Ελλείψει χρημάτων οι περισσότεροι Έλληνες θα μειώσουν δραστικά το χρόνο των διακοπών και θα τον σπάσουν σε διήμερα αποδράσεων. Με το άγχος και την ανασφάλεια που δημιουργείται λόγω κρίσης ο αγροτουρισμός θα λειτουργήσει ως ξεκούραση ψυχής”. Ο κ. Μιχαηλίδης επισημαίνει ότι “αυτή η τάση καταγράφεται ήδη στα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που έδειξαν ότι μεταξύ 2005-2006 καταγράφηκε αύξηση των διανυκτερεύσεων στις ειδικές μορφές τουρισμού (και αγροτουρισμού) κατά 487%”!

ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ
Σημαντικό ρόλο στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τους ξενώνες της Β. Ελλάδας έπαιξε η Εγνατία οδός. “Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Αθηναίοι ανεβαίνουν προς τα Γρεβενά, την Καστοριά, την Πέλλα. Προορισμοί όπως η Κερκίνη, η Δράμα, η Βλάστη Κοζάνης δεν υπήρχαν καν στον τουριστικό χάρτη και τώρα δημιουργούνται εκεί ξενώνες υψηλών προδιαγραφών. Η Μακεδονία κερδίζει έδαφος”, σημειώνει ο κ. Μιχαηλίδης.
“Οι διανυκτερεύσεις στα καταλύματα της Βόρειας Ελλάδας μπορούν να πενταπλασιαστούν πολύ άνετα”, εκτιμά η εκπρόσωπος του δικτύου Guest Inn Πέγκυ Μπαλιτσάρη, συμπληρώνοντας: “Αρκεί να γίνει συστηματική προβολή, γιατί οι ξένοι, πέρα από την Ολυμπία και τις Μυκήνες, μπορεί να μην ξέρουν ούτε τη Βεργίνα”. Το 2008 εκτιμάται ότι θα κλείσει με αύξηση 2% σε σύγκριση με το 2007 για τους ξενώνες της Βόρειας Ελλάδας που είναι μέλη του δικτύου Guest Inn (Φλώρινα, ορεινή Πιερία, Ημαθία, Ροδόπη, Ξάνθη Δράμα). “Πιστεύουμε ότι οι ενέργειες προβολής και ανάπτυξης του δικτύου θα έχουν ως αποτέλεσμα αύξηση των διανυκτερεύσεων στη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ θα τραβήξουν το ενδιαφέρον των τουριστικών οδηγών που προβάλλουν και προτείνουν το δίκτυο Guest Inn στους αναγνώστες τους”, αναφέρει η κ. Μπαλιτσάρη.
Στο δίκτυο Guest Inn συμμετέχουν 68 ξενώνες-μέλη με περίπου 600 δωμάτια ή 1.800 κλίνες. Τα στατιστικά στοιχεία προέρχονται από τους πελάτες των ξενώνων του δικτύου και αφορούν διανυκτερεύσεις αλλοδαπών, καθώς οι Έλληνες κλείνουν απευθείας στον ξενώνα της επιλογής τους. “Πρόκειται για πραγματικές κρατήσεις, χωρίς τη μεσολάβηση τουριστικών γραφείων ή tour operators”, σημειώνει η εκπρόσωπος του δικτύου Πέγκυ Μπαλιτσάρη. Το 73% των πελατών του δικτύου είναι Γάλλοι και δευτερευόντως Βέλγοι (5,5%) και Ελβετοί (3,3%). Το 2007 το μεγαλύτερο ποσοστό των ξένων οικοτουριστών επέλεξε προορισμούς στη Δυτική Ελλάδα (61,5%) και δη στην Πελοπόννησο (31,15%), ακολούθως στην Κρήτη (12,5%), ενώ οι νομοί της Μακεδονίας και της Θράκης είχαν μερίδιο 3,65% της οικοτουριστικής αγοράς.

Ποιο είναι το προφίλ του οικο-τουρίστα

Σύμφωνα με τον διευθυντή του τομέα επενδύσεων και αναπτυξιακών προγραμμάτων της Αγροτουριστικής Α.Ε. Νίκο Δαδίτσιο, το προφίλ των οικοτουριστών στην Ελλάδα είναι το ακόλουθο:
>> Είναι παιδιά του “Baby Boom”, δηλαδή πρόκειται για άτομα ηλικίας 35 έως 50 ετών.
>> Ταξιδεύουν είτε σε ζευγάρια (συνήθως χωρίς παιδιά) είτε ως μέλη ομάδων με ειδικά ενδιαφέροντα.
>>Είναι ταξιδιώτες που ξέρουν τι θέλουν. Αποφεύγουν τους πολυπληθείς προορισμούς, αναζητούν ηρεμία και ξεκούραση, επιθυμούν ανθρώπινη επαφή και οικειότητα.
>> Είναι φυσιολάτρες, θέλουν να ανακαλύπτουν ανέγγιχτα τοπία και να κάνουν δραστηριότητες στη φύση.
>> Θέλουν να γνωρίσουν την ιστορία, τη γαστρονομία, τα τοπικά ήθη και τον πολιτισμό της περιοχής.
>> Δείχνουν ενδιαφέρον για τον αγροτικό τρόπο ζωής και θέλουν να έχουν εμπειρίες που να σχετίζονται με αυτόν: να ιππεύουν, να παρατηρούν αγροτικές εργασίες, να επισκέπτονται παραδοσιακούς οικισμούς, να μαγειρεύουν κτλ.
Οι δύο μεγαλύτερες αγορές στο κομμάτι του εναλλακτικού τουρισμού είναι η Βρετανία και η Γερμανία και δευτερευόντως το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία.
Παρόμοια εικόνα αποτυπώνεται και στα στοιχεία του δικτύου Guest Inn:
>> Το μεγαλύτερο ποσοστό των οικοτουριστών είναι στελέχη μεγάλων και πολυεθνικών εταιρειών, ελεύθεροι επαγγελματίες (αρχιτέκτονες, δικηγόροι κτλ.), έμποροι ή υψηλά στελέχη δημοσίων οργανισμών και υπουργείων.
>> Δεν απευθύνονται σε τουριστικά γραφεία και tour operators, αλλά οργανώνουν μόνοι τις διακοπές τους. Για την επιλογή προορισμού και καταλύματος χρησιμοποιούν το ίντερνετ, εξειδικευμένους τουριστικούς οδηγούς, χάρτες, θεματικά δίκτυα καταλυμάτων κτλ. και κλείνουν νωρίς τις διακοπές τους.
>> Όσοι ταξιδεύουν αεροπορικώς επιλέγουν κανονικές πτήσεις ή πτήσεις low cost, αλλά όχι τσάρτερ, νοικιάζουν απαραίτητα αυτοκίνητο και διαμένουν κατά μέσο όρο δύο ή τρεις εβδομάδες. Όσοι ταξιδεύουν ακτοπλοϊκώς (Ιταλία – Ελλάδα), μεταφέρουν το δικό τους αυτοκίνητο και διαμένουν τρεις ή τέσσερις εβδομάδες.
>>Ταξιδεύουν από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο (καθώς οι αγροτικές περιοχές της υπαίθρου δεν είναι ακόμη οργανωμένες για δωδεκάμηνο τουρισμό), επισκέπτονται τουλάχιστον δύο διαφορετικές περιοχές κατά τη διάρκεια της διαμονής τους και βρίσκονται διαρκώς σε κίνηση.
Η ξένη αγορά ενδιαφέρεται για διαμονή σε ορεινές περιοχές κατά τους θερινούς μήνες και η τάση είναι αυξητική: Το 2007 το 52,31% των οικοτουριστών του Guest Inn προτίμησε το βουνό έναντι του 43,75% το 2006.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία»

http://www.makthes.gr/news/economy/29740/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s