Πράσινη ανάπτυξη για τα Γρεβενά με βιολογικά και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

 

Η “πράσινη” ανάπτυξη για το νομό Γρεβενών μπορεί να προέλθει μέσα από τις βιολογικές καλλιέργειες, που σήμερα καλύπτουν 30.000 στρέμματα, από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που παρουσιάζουν εξαιρετικό δυναμικό, από την επένδυση 15 εκατ. ευρώ σε έργα του προγράμματος “Πίνδος” και βεβαίως από την αξιοποίηση των πλούσιων φυσικών και πολιτιστικών πόρων του νομού με στόχο την προσέλκυση τουριστών

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

 

Τα παραπάνω προέκυψαν ως συμπέρασμα από τους εισηγητές της ημερίδας που διοργάνωσε το δημοσιογραφικό συγκρότημα “Μακεδονία” στα Γρεβενά. “Το 2004 είχαμε βάλει στόχο σε μια δεκαετία να καταστήσουμε το νομό μας ‘πράσινο’ ως προς την οικονομική του ανάπτυξη. Σήμερα το 15% των καλλιεργούμενων εκτάσεων καλύπτονται από βιολογικά προϊόντα όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 6,5% και της Ελλάδας 3%”, επισήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικτύου Βιολογικών Προϊόντων Δ. Συμεωνίδης επισήμανε ότι τα Γρεβενά προηγούνται των άλλων νομών της Δ. Μακεδονίας στις βιολογικές καλλιέργειες, ενώ μια πολύ καλή επιχειρηματική ευκαιρία είναι η βιολογική κτηνοτροφία, καθώς η περιοχή έχει παράδοση και αναγνωρισιμότητα στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά.

ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΤΑΕΤΙΑ

30.000 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης Κ. Σταμπολή, στην Ελλάδα ο κλάδος της Παραγωγής και Διαχείρισης Ενέργειας ξεπερνάει το 13% του ΑΕΠ. Περισσότερα από 70.000 άτομα απασχολούνται στον ευρύτερο ενεργειακό τομέα, εκ των οποίων 8.000 άτομα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μέχρι το 2015 υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας επιπλέον 30.000 νέων θέσεων, εφόσον αυξηθεί η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ στα 10.000 Mw. Ειδικότερα στο νομό Γρεβενών το υπάρχον ηλιακό δυναμικό είναι υψηλό για οικονομικά βιώσιμη εφαρμογή ηλιακών, θερμικών και φωτοβολταϊκών συστημάτων, υπάρχει σημαντικό δυναμικό για μικρά υδροηλεκτρικά έργα, ενώ πολύ καλές είναι και οι προοπτικές για την αξιοποίηση της βιομάζας και των αστικών / βιομηχανικών αποβλήτων τόσο για άμεση παραγωγή ενέργειας όσο και έμμεσα (καλλιέργειες για υγρά βιοκαύσιμα, ζωικά απόβλητα για βιοαέριο).

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ 

Εισηγήσεις έκαναν ακόμη ο νομάρχης Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης, ο δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Νούτσος, η επίκουρη καθηγήτρια Γεωπονίας Σταυριανή Κουτσού, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο γ.γ. της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας Α. Λεούδης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Δ. Μακεδονίας Δ. Χαλάτσογλου και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γρεβενών Ν. Ράμμος.

Πρόγραμμα “Πίνδος” Έργα 15 εκατ. ευρώ στο νομό

Μέχρι σήμερα, οι Επιτροπές Παρακολούθησης έχουν εγκρίνει και εντάξει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 252 έργα και μελέτες, προϋπολογισμού 145 εκατομμύρια ευρώ. Οι πληρωμές που έχουν ήδη γίνει αντιπροσωπεύουν το 30% των δαπανών. Το 2008 έχουν ενταχθεί άλλα 20 έργα, προϋπολογισμού 22,5 εκατ. ευρώ. Τα έργα που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2008, προϋπολογισμού 17,4 εκατ. ευρώ, αφορούν κυρίως ανάπλαση και ασφαλτόστρωση δρόμων και οδών που βελτιώνουν την προσπελασιμότητα της Πίνδου και διευκολύνουν τις μετακινήσεις. Ειδικότερα στο νομό Γρεβενών έχουν ενταχθεί έργα προϋπολογισμού 15.125.714 ευρώ. Τα κυριότερα από αυτά αφορούν έργα οδοποιίας με βελτιώσεις υφιστάμενων οδών και κατασκευή νέων (όπως Δεσκάτη – Βουνάσα και Δεσκάτη – Μ. Ευαγγελίστρια, Αβδέλλα – Περιβόλι, Ροδιάς – Λειψί, Πριόνια – Καλλιθέα, Περιβόλι – Βωβούσα, Σαμαρίνα – Φούρκα). Επιπλέον μέσω του “Πίνδος” δημιουργείται ολοκληρωμένο πιλοτικό αγρόκτημα στο δήμο Χασίων, αναδεικνύονται τα Γεωθαύματα της Πίνδου με στόχο την τουριστική αξιοποίησή τους και βελτιώνεται η ορεινή και ημιορεινή αιγοπροβατοτροφία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s