“Ελλάδα δεν είναι μόνο το Βατοπέδι. Είναι η πραγματική οικονομία, οι άνθρωποι της παραγωγής, ο κόσμος που μοχθεί, οι νέοι που έχουν οράματα, οι αγρότες που δουλεύουν για ένα καλύτερο αύριο. Εμείς δουλεύουμε για την Ελλάδα της αισιοδοξίας, τη μιζέρια την αφήνουμε στους μίζερους”.
Της Σοφίας Χριστοφορίδου
Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας σχολίασε τη στάση της αντιπολίτευσης στην υπόθεση του Βατοπεδίου, από το βήμα της ημερίδας που διοργάνωσε το δημοσιογραφικό συγκρότημα “Μακεδονία” το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, στα Γρεβενά.
Η πράσινη ανάπτυξη και οι προοπτικές που δημιουργούνται από την υλοποίηση του προγράμματος “Πίνδος” τέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας της “Μ” στα Γρεβενά. Το “Πίνδος” στάθηκε αφορμή και για πολιτική αντιπαράθεση με τον βουλευτή Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ Αλέκο Αθανασιάδη να υποστηρίζει ότι η απορροφητικότητα είναι στο ναδίρ και ότι τελικά το πρόγραμμα δεν συνέβαλε στη μείωση της ανεργίας, που βρίσκεται στα ύψη. “Χάσατε συνέχειες στο ‘Πίνδος’. Όσοι σας έδωσαν στοιχεία δεν τα ήξεραν καλά τα πράγματα” του απάντησε ο κ. Φώλιας και συμπλήρωσε: “Επιλέξατε λάθος τόπο για να κάνετε αντιπολίτευση. Η μικροψυχία δεν μειώνει την αξία του προγράμματος”.
Πίνδος όπως Άλπεις.
Το πρόγραμμα “Πίνδος” ξεκίνησε το 2004 με εμπνευστή τον υφυπουργό Οικονομίας, τότε, Χρήστο Φώλια. Ο ίδιος, μιλώντας το Σάββατο στην ημερίδα της “Μ”, ανέφερε ότι το πρόγραμμα θα λειτουργήσει ως “πιλότος” για την εφαρμογή αντίστοιχων προγραμμάτων και σε άλλες ορεινές αλλά και σε νησιωτικές περιοχές. “Σήμερα το πρόγραμμα υλοποιείται όπου υπάρχει Πίνδος. Όλο και περισσότεροι νέοι επιστρέφουν στον τόπο τους. Γίνονται επενδύσεις παραγωγικές, δημιουργούνται νέες τουριστικές μονάδες. Το νερό έχει μπει στο αυλάκι”, είπε, προβλέποντας ότι πολύ σύντομα “θα πάψουμε να ζηλεύουμε τους Αυστριακούς και τους Ελβετούς”.
Καινοτόμα σχέδια.
Σε αυτή τη “μεταμόρφωση” των Γρεβενών θα συμβάλει και μια σειρά από φιλόδοξα σχέδια που έχουν δρομολογήσει οι τοπικοί φορείς, στα οποία αναφέρθηκαν στις εισηγήσεις τους ο δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Νούτσος και ο νομάρχης Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης:
Μουσείο του Σφυγμού της Γης (Living Earth): Ένα διαδραστικό πολυθεματικό μουσείο, που θα παρουσιάζει στον επισκέπτη την ιστορία της περιοχής από το παλαιοντολογικό παρελθόν μέχρι σήμερα.
Γεώσφαιρα: Ένα Πιλοτικό Πάρκο Έρευνας για τη Ρύπανση και τις Κλιματικές Αλλαγές, σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών, τον νομπελίστα Χρήστο Ζερεφό και την Βασιλική Ακαδημία του Όσλου, που θα λειτουργεί ως κέντρο έρευνας και ως πόλης συνεδριακού και εκπαιδευτικού τουρισμού.
“Τζουράσικ Πάρκ”: Ένα πολυδύναμο Μουσείου Παλαιοντολογίας που πρόκειται να δημιουργηθεί στη Μηλιά, εκεί όπου βρέθηκαν τα μεγαλύτερα απολιθώματα από χαυλιόδοντες μαμούθ στην Ευρώπη.
Διεθνές Αστεροσκοπείο: Στο όρος Όρλιακα της Πίνδου θα τοποθετηθούν τρία τηλεσκόπια για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Το κέντρο δημιουργείται σε συνεργασία με τον γρεβενιώτη αστροφυσικό του Πανεπιστημίου του Σικάγου Θανάση Οικονόμου, και θα είναι σε δορυφορική σύνδεση με τη NASA.
Πλούτος πόρων.
Ο νομός Γρεβενών επιλέχθηκε ως ένας από τους 20 “έξοχους προορισμούς” της Ευρώπης για το 2008, στο πλαίσιο του προγράμματος EDEN της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. “Είναι από τους λίγους νομούς της χώρας που διαθέτει τόσο μεγάλο πλούτο και τόσο μεγάλη ποικιλία αγροτουριστικών πόρων” ανέφερε η επίκ. καθηγήτρια Γεωπονίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Σταυριανή Κουτσού. Σύμφωνα με την εκτίμησή της, πέρα από το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας και τη Βάλια Κάλντα, που αποτελούν το “βαρύ πυροβολικό” του τουρισμού, “θα μπορούσε να γίνει διάχυση της αγροτουριστικής ανάπτυξης στις υπόλοιπες ζώνες, με ταυτόχρονη δικτύωση των μονάδων, ώστε να παραταθεί η τουριστική περίοδος”.
Ο νομός Γρεβενών είναι ο πιο “πράσινος” της χώρας, με το 15% της έκτασης να καλύπτεται από βιολογικές καλλιέργειες. “Η ιδιαίτερη τεχνογνωσία των παραγωγών και η γεωμορφολογία μπορούν να αποτελέσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα παραγόμενα βιολογικά προϊόντα της περιοχής”, σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικτύου Βιολογικών Προϊόντων Δημήτρης Συμεωνίδης. Τέλος ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Κωστής Σταμπολής σημείωσε ότι σήμερα στην Ελλάδα ο κλάδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας απασχολεί 8.000 άτομα, αριθμός που θα πολλαπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια. Όσο για το νομό Γρεβενών, σημείωσε ότι υπάρχει πολύ καλό δυναμικό ως προς την ηλιακή ενέργεια, τη βιομάζα και τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο αρθρογράφος της “Μ” Γ. Σκαμπαρδώνης, ο γ.γ. της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας Α. Λεούδης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Δ. Μακεδονίας Δ. Χαλάτσογλου και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γρεβενών Ν. Ράμμος. Όλοι τους συνεχάρησαν τη “Μ” για την πρωτοβουλία της, ενώ ένας αναγνώστης της “Μ” θύμισε ότι ο ιδρυτής της εφημερίδας Κ. Βελλίδης καταγόταν από τη Δεσκάτη. Τέλος ο υπουργός Ανάπτυξης σχολίασε ότι “όλοι μεγαλώσαμε με τη ‘Μακεδονία’, που αναδεικνύει την πραγματική Ελλάδα, εκτός του κέντρου, την ξεχασμένη μέχρι πρότινος”.