Πυρόπληκτοι δηλώνουν οι καταστηματάρχες

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Εκτεταμένες φθορές στις βιτρίνες τριών καταστημάτων γνωστής ελληνικής αλυσίδας ρουχισμού, καθώς και σε άλλα καταστήματα επί της οδού Τσιμισκή, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, άφησαν πίσω τους οι διαδηλωτές χθες το πρωί. Οι επιθέσεις προκάλεσαν πανικό στους πελάτες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα εντός των καταστημάτων. “Το μεγαλύτερο πλήγμα που δέχτηκε η αγορά δεν είναι ότι δεν δούλεψε μία μέρα. Είναι αυτή η εικόνα της οχύρωσης και το κλίμα φόβου και ανασφάλειας που δημιουργείται στους καταναλωτές”, δηλώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κωστής Χαντζαρίδης.

Πολλά καταστήματα στο κέντρο παρέμειναν κλειστά, ενώ αρκετά κατέβασαν ρολά μέχρι το τέλος των διαδηλώσεων. Όσοι επέλεξαν να τα ανοίξουν, το έκαναν περισσότερο για να προφυλάξουν τις περιουσίες τους σε περίπτωση επίθεσης. Για αγοραστική κίνηση ούτε λόγος, αφού εξαιτίας της πορείας η οδός Εγνατία παρέμεινε κλειστή, με αποτέλεσμα η συγκοινωνία να γίνεται μετ’ εμποδίων.

“Υπάρχει ένα τραγικό γεγονός, ο θάνατος ενός παιδιού, το οποίο κάποιοι καπηλεύονται”, σχολίασε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κωστής Χαντζαρίδης. Κατά τη γνώμη του, “το μεγαλύτερο κακό που γίνεται είναι αυτή η εικόνα της οχυρωμένης αγοράς, το αίσθημα της ατιμωρησίας, το κλίμα της ανασφάλειας και της τρομοκρατίας. Αυτή η αναρχία πρέπει να τιθασευτεί. Στο δρόμο με τραβούσαν καταστηματάρχες και μου έλεγαν ‘κάντε κάτι, δεν αντέχουμε’. Δεν θα βγούμε εμείς με τις καραμπίνες να αυτοδικήσουμε, για να περιφρουρήσουμε την αξιοπρέπειά μας. Πού είναι το κράτος δικαίου και η πολιτεία; Δεν την είδαμε”, επισήμανε.

Στην παρατήρηση ορισμένων καταστηματαρχών ότι οι επιθέσεις έγιναν σε πολυκαταστήματα, πολυεθνικές και τράπεζες και όχι στους μικρούς επαγγελματίες, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου υπήρξε κατηγορηματικός: “Δεν μπορεί να υπάρχει ιδεολογικό άλλοθι, αυτό μας αποπροσανατολίζει. Κάποιοι αγωνίστηκαν επί γενεές για να φτιάξουν ένα ελληνικό κατάστημα που δίνει ψωμί σε υπαλλήλους”.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ 

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Ο εμπορικός σύλλογος θα προχωρήσει άμεσα σε καταγραφή των ζημιών. Ζητά από την πολιτεία να λάβει μέτρα ανάλογα με αυτά που λήφθηκαν μετά τα επεισόδια κατά τη σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης. Προτείνει ακόμη:

  • Να αποζημιωθούν οι καταστηματάρχες του κέντρου, σύμφωνα με το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην περίπτωση των πυρόπληκτων.

  • Να αρθεί η επιβολή δημοτικών τελών από το δήμο Θεσσαλονίκης, όπως έγινε στην περίπτωση των εμπόρων της Ερμού από το δήμο Αθηναίων.

  • Να αποκατασταθεί η καθαριότητα και η ελεύθερη κίνηση προς το κέντρο.

  • Να επιτραπεί η ελεύθερη στάθμευση στις 20, 21 και 27 Δεκεμβρίου, ώστε να τονωθεί η αγοραστική κίνηση και όλη η αγορά να λειτουργήσει σαν ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο.

Τι λένε οι επαγγελματίες

Νίκος Ζαχαρόπουλος, 

ιδιοκτήτης καταστήματος ηλεκτρικών στην οδό Εγνατία

“Το επόμενο διήμερο φοβόμαστε και δεν βλέπουμε ποιος θα μας προστατέψει. Η αστυνομία είναι απαράδεκτη, ανύπαρκτη. Δεν λέμε να χτυπάνε τον κόσμο, αλλά να προστατέψουν τις περιουσίες μας. Σήμερα δεν πάτησε πελάτης, αύριο δεν ξέρω τι θα γίνει. Μέσα στις γιορτές περιμέναμε να δουλέψουμε. Εγώ πώς θα πληρώσω το μισθό και το δώρο του υπαλλήλου, αν δεν έχω δουλειά;”.

Βασίλης Σαπίδης, 

καταστηματάρχης στην οδό Ερμού.

“Με την οικονομική κρίση ήταν ήδη κακή η ψυχολογία του κόσμου. Ήρθαν και τα επεισόδια και επιβάρυναν και άλλο το κλίμα. Από τη μια δεν υπάρχει συγκοινωνία, από την άλλη τα κανάλια τρομοκρατούν τον κόσμο, πώς να αποφασίσει κάποιος να κατέβει στο κέντρο; Τι νόημα έχει το κράτος, όταν λέει στους αστυνομικούς ‘μην ασχολείστε αν σπάζουν και ρημάζουν’, όταν δεν μας προστατεύει. Απλώς ελπίζουμε στο Θεό, όπως κάθε φορά στην Ελλάδα”.

Γιώργος Τσολάκης, 

Κασταστηματάρχης του κέντρου.

“Είχαμε ήδη προβλήματα με τα έργα του μετρό, με την έλλειψη πάρκιγκ, έχουμε τώρα και τις διαδηλώσεις… Η κυβέρνηση θερίζει ό,τι έσπειρε, αλλά εγώ σήμερα δεν έκανα καν χερικό. Οι μισοί ένστολοι φυλάνε τα υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, εμάς ποιος θα μας προστατεύσει από την ανυπαρξία του κράτους;”

Ανδρέας Φαρμάκης,

ιδιοκτήτης καταστήματος ρούχων στην οδό Εγνατία. 

“Είμαστε ανοικτά αναγκαστικά, γιατί δεν είχαμε στόρια. Ήταν σαν Κυριακή και ακόμη χειρότερα, γιατί σήμερα είχαμε και λειτουργικά έξοδα. Μπήκαμε μέσα 600 ευρώ”

Βασιλική Ζαφειρίου, 

ιδιοκτήτρια καταστήματος υποδημάτων στην οδό Εγνατία.

“Δεν κοιμήθηκα χθες βράδυ από την αγωνία μου. Κάθομαι στο μαγαζί όχι για να εισπράξω, αλλά για να το φυλάξω. Δεν έχω στόρια και έληξε η ασφάλεια. Το εμπόρευμα είναι χρεωμένο.  Έτσι και το κάψουν, καταστραφήκαμε”.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s