Βομβαρδισμένο τοπίο θύμιζε χθες το εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Καμένα καταστήματα, αποκαΐδια στα πεζοδρόμια, σπασμένες βιτρίνες, κατεβασμένα ρολά σε μαγαζιά στην Τσιμισκή, την Εγνατία, τη Βενιζέλου. “Η Θεσσαλονίκη έγινε Βαγδάτη”, περιγράφει τη νύχτα της 8ης Δεκεμβρίου ιδιοκτήτρια καταστήματος
Της Σοφίας Χριστοφορίδου
Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από τα επεισόδια καταστράφηκαν 80 εμπορικά καταστήματα, επτά υποκαταστήματα τραπεζών και αρκετά περίπτερα. Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν στα πολυκαταστήματα Notos Galleries και σε τέσσερα καταστήματα Fokas. “Αισθανόμαστε τυχεροί. Θα μπορούσαμε να πάθουμε μεγαλύτερο κακό”, σχολιάζει η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Fokas Οσία Τσελεπμπή. Αν και ο πρώτος όροφος του καταστήματος στην Ερμού έγινε παρανάλωμα του πυρός, το τμήμα απομονώθηκε και το υπόλοιπο κατάστημα λειτουργεί κανονικά.
ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ
Σε πολλά καταστήματα οι κουκουλοφόροι δεν αρκέστηκαν στους βανδαλισμούς, αλλά προχώρησαν και σε πλιάτσικο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κατάστημα “Γερμανός” στη γωνία Εγνατίας-Αριστοτέλους, που υπέστη ολική καταστροφή. Οι νεαροί, αφού “κατέβασαν” τις βιτρίνες, το άδειασαν κυριολεκτικά από εμπορεύματα και στο τέλος το έκαψαν ολοσχερώς. “Νιώθω ξεκρέμαστος”, ήταν το μόνο που μπόρεσε να πει ο ιδιοκτήτης Δημήτρης Κωνσταντινίδης, αντικρίζοντας την καταστροφή. “Αυτός ο άνθρωπος έχει τέσσερα παιδιά. Δανείστηκε πάνω από το λαιμό, για να δουλέψει αυτό το κατάστημα franchise, και τώρα καταστράφηκε”, λέει ο συνάδελφός του Χρήστος Σιδηρόπουλος. Στο Zara επί της Τσιμισκή οι βιτρίνες έσπασαν για τρίτη φορά μέσα σε ένα 48ωρο, ενώ αυτή τη φορά το κατάστημα τυλίχθηκε στις φλόγες από τις μολότοφ που έπεσαν στο εσωτερικό του. Όπως περιέγραφαν οι εργαζόμενοι, την ώρα των επεισοδίων νεαροί φωτογραφίζονταν με τις κούκλες που πήραν από τη σπασμένη βιτρίνα, ενώ δύο κορίτσια μάλωναν για το ποια θα πάρει μία καμένη κολόνια. “Ήταν λυπηρό. Έφηβοι έβαζαν τα χέρια τους μέσα στα σπασμένα γυαλιά, για να πάρουν τις τσάντες που είχαμε στις βιτρίνες. Σαν να ένιωθαν ηδονή που κατέστρεφαν. Αν δεν ήμασταν μέσα, θα σήκωναν όλα τα εμπορεύματα”, περιγράφει ο υπεύθυνος του καταστήματος Lewis επί της Τσιμισκή. Πλιάτσικο έγινε και στο Benetton της Τσιμισκή αλλά και σε κατάστημα αθλητικών στην ίδια οδό, όπου οι κουκουλοφόροι έχουν καταγραφεί από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης να σπάνε τη βιτρίνα και να αρπάζουν μπουφάν.
“Αν δεν ήταν οι υπάλληλοι μέσα, θα σήκωναν όλα τα εμπορεύματα”, ανέφερε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος. “Δεν ήταν απλά διαμαρτυρία, ήταν αγανάκτηση, αλλά στη συνέχεια έγινε τρομοκρατία. Βλέπαμε 14χρονα παιδιά που απλώς ήρθαν να τα σπάσουν”, λέει ο Θωμάς Όθωνας, που διατηρεί κατάστημα ένδυσης επί της Τσιμισκή.
ΣΤΟ ΝΑΔΙΡ Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Σε καταγραφή των ζημιών των τελευταίων εικοσιτετραώρων προχωρούν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) και ο Εμπορικός Σύλλογος (ΕΣΘ). Τα μέλη των δύο φορέων καλούνται να δηλώσουν τις ζημιές που υπέστησαν στα τηλέφωνα 800 11151515 και 2310 548876 αντίστοιχα.
- “Η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής δεν αναπληρώνεται και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι, για να παραδοθεί η χώρα στην καταστροφική μανία οργανωμένων ομάδων”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μ. Ζορπίδης.
-
“Η ψυχολογία τόσο του καταναλωτή όσο και του καταστηματάρχη είναι άθλια”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κ. Χαντζαρίδης.
-
Οι ζημίες μπορεί μεν να αφορούν ως επί το πλείστον μεγάλες επιχειρήσεις με μεγαλύτερες «αντοχές», αλλά επηρεάζουν το σύνολο της αγοράς, αφού έρχονται να προστεθούν σε μία ήδη επιβαρημένη ψυχολογία, σχολίασε ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Δ. Μπακατσέλος.
-
“Οι κάτοικοι και οι εμπορικές επιχειρήσεις του κέντρου δεν αντέχουν πλέον τη θλιβερή αυτή κατάσταση, που οδηγεί στην εξόντωσή τους. Απαιτείται σειρά μέτρων, για να μη μοιάζει το κέντρο της Θεσσαλονίκης με ανοχύρωτη πόλη”, σημειώνεται σε ανακοίνωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).
Όλοι οι φορείς ζητούν από την πολιτεία τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Ο ΕΣΘ προτείνει η πρόσβαση των πολιτών με τα λεωφορεία από και προς το κέντρο να είναι δωρεάν μεταξύ 15 και 31 Δεκεμβρίου και να δίνεται δυνατότητα δωρεάν στάθμευσης στο κέντρο στις 20, 21, 24, 27 και 31/12. Ο Σύλλογος ζητά ακόμη αναστολή καταβολής φορολογικών / ασφαλιστικών εισφορών, δόσεων δανείων και δημοτικών τελών. Το ΕΕΘ ζητά να ακολουθηθεί το πρότυπο άμεσης αποζημίωσης που είχε επιλεγεί για την αποκατάσταση των ζημιών που είχαν προκληθεί κατά τα επεισόδια της συνόδου κορυφής του 2003.