Φθηνή θέρμανση μέσω των δικτύων τηλεθέρμανσης απολαμβάνουν 40.000 νοικοκυριά στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ άλλες 10.000 θα αποκτήσουν αυτό το προνόμιο με την υλοποίηση επενδύσεων 150 εκατ. ευρώ σε έργα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας
της Σοφίας Χριστοφορίδου
Στη νότια Ελλάδα η μόνη πόλη που έχει τηλεθέρμανση είναι η Μεγαλόπολη Αρκαδίας, λόγω της μονάδας της ΔΕΗ. Αντίθετα στη Βόρεια Ελλάδα τηλεθέρμανση έχουν οι δήμοι Κοζάνης, Πτολεμαϊδας, Σερρών, Αμυνταίου, Φιλώτα και Λακκιάς, καλύπτοντας συνολικά έναν πληθυσμό 150.000 ατόμων. Οι επόμενες πόλεις που σχεδιάζεται να δημιουργηθούν δίκτυα τηλεθέρμανσης είναι τα Γρεβενά, η Φλώρινα και η Δράμα, με συνολικό πληθυσμό 45.000 ατόμων, ενώ οι επενδύσεις που πρόκειται να γίνουν για αυτό το σκοπό από δύο ιδιωτικές και μία δημοτική επιχείρηση ανέρχονται στα 150 εκατ. ευρώ.
ΚΕΡΔΟΣ 18 + 8,6 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
Τα πρώτα δίκτυα τηλεθέρμανσης δημιουργήθηκαν το 1993 στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα, με σκοπό να μην πηγαίνει χαμένη η θερμική ενέργεια που παραγόταν κατά την καύση λιγνίτη από τις μονάδες της ΔΕΗ στην περιοχή. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Αναπτυξιακής Κοζάνης ΑΕ για τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, όπου υπάρχει σήμερα δίκτυο τηλεθέρμανσης:
– Ωφελούνται συνολικά 100.000 κάτοικοι.
– Κάθε νοικοκυριό εξοικονομεί 500 ευρώ, ενώ το όφελος του συνόλου των νοικοκυριών υπολογίστηκε στα 18 εκατομμύρια ευρώ (τιμές 2006).
– Η ετήσια εξοικονόμηση φτάνει τους 73.200 τόνους πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο αντιστοιχεί σε 44 εκατομμύρια ευρώ, με βάση την τρέχουσα τιμή των 60 λεπτών το λίτρο.
– Όφελος είχε και το περιβάλλον: οι εκπομπές CO2 περιορίστηκαν κατά 231.000 τόνους ετησίως, ενώ το οικονομικό όφελος από τα δικαιώματα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου εκτιμάται στα 9.240.000 ευρώ.
– Εκτός των άλλων η τηλεθέρμανση δημιούργησε και 132 μόνιμες θέσεις εργασίας.
Μελέτες για την εφαρμογή τηλεθέρμανσης έχουν εκπονηθεί επίσης για τη Φλώρινα (συμπαραγωγή σε σταθμό της ΔΕΗ), τα Γρεβενά (συμπαραγωγή από βιομάζα) και το Βελβεντό (βιομάζα και άντληση θερμότητας από λίμνη Πολυφύτου). Με την εφαρμογή συστήματος τηλεθέρμανσης εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν 40.000 κάτοικοι των περιοχών αυτών. Η αξία του πετρελαίου που θα υποκατασταθεί υπολογίζεται σε 24,7 εκατ. ευρώ ετησίως, το ετήσιο όφελος σε κάθε νοικοκυριό στα 600 ευρώ και το συνολικό όφελος στα 8,6 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, το συνολικό όφελος από τη λειτουργία τηλεθέρμανσης στις συγκεκριμένες περιοχές θα είναι 110.000 τόνοι CO2 λιγότεροι ετησίως και 3,8 εκατ. ευρώ σε δικαιώματα ρύπων.
ΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΛΙΓΝΙΤΗ ΚΑΙ… ΣΤΑΧΥΑ
Δίκτυο τηλεθέρμανσης σχεδιάζει να εγκαταστήσει ο δήμος Γρεβενών, εκμεταλλευόμενος την παρουσία της μονάδας της ΔΕΗ στη Μελίτη. Για το έργο, προϋπολογισμού 69 εκατ. ευρώ, υπάρχει προέγκριση από το ΥΠΕΧΩΔΕ και αναμένεται η ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με την εκτίμηση του δημάρχου Φλώρινας Στέφανου Παπαναστασίου το έργο είναι ώριμο και άρα πολύ πιθανό να δημοπρατηθεί εντός του 2009, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2013. Όταν το σύστημα τεθεί σε λειτουργία το δίκτυο θα καλύπτει το 90% της πόλης, ενώ σε σχέση με το κόστος θέρμανσης με πετρέλαιο οι Φλωρινιώτες θα εξοικονομούν το 40% του κόστους.
Στο δήμο Γρεβενών σχεδιάζεται μια ιδιωτική επένδυση συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας. Η εταιρεία “Γρεβενά – Ενέργεια ΑΕ” αναμένει το πρώτο εξάμηνο του 2008 την έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προκειμένου να προχωρήσει σε επένδυση 43 εκατ. ευρώ. Η διαφορά με τις υφιστάμενες μονάδες τηλεθέρμανσης είναι ότι η συγκεκριμένη δεν θα σχετίζεται με την καύση λιγνίτη αλλά θα “καίει” βιομάζα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ως πρώτη ύλη θα χρησιμοποιείται ξυλεία, φλούδες από δέντρα και στάχυα από καλλιέργειες δημητριακών. Η εταιρεία θα χρησιμοποιεί 120.000 τόνους βιομάζας για την παραγωγή θερμικής ενέργειας 49MW, την οποία θα διοχετεύει σε 4.000 πολυκατοικίες και σπίτια. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της εταιρείας Θανάσης Σταυρόπουλος, αρχικώς οι ανάγκες σε βιομάζα θα καλύπτονται και με εισαγωγές από το εξωτερικό, ενώ στη συνέχεια σχεδιάζεται η δημιουργία φυτωρίων με δενδρύλλια, τα οποία θα χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη.
ΣΕΡΡΕΣ Και κρύο και ζέστη
Από τον Οκτώβριο του 2007 η πόλη των Σερρών απολαμβάνει τα οφέλη της τηλεθέρμανσης. Συνολικά 9.806 διαμερίσματα ζεσταίνονται με τηλεθέρμανση, ενώ μέχρι πρότινος “έκαιγαν” 8 εκατ. λίτρα πετρελαίου με την αντίστοιχη οικονομική και περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Η εταιρεία “Θέρμη Σερρών” επένδυσε 42 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 16 MW και θερμικής ενέργειας ισχύος 17 MW με την καύση φυσικού αερίου. Μέσα στην επόμενη χρονιά θα ακολουθήσει η β’ φάση επέκτασης του δικτύου τηλεθέρμανσης, αύξησης της ισχύος του σταθμού συμπραραγωγής στα 92 MW θερμικής ενέργειας και δημιουργίας ηλεκτρικού δικτύου και υποσταθμού υψηλής τάσης, εκτιμώμενου κόστους 30 εκατ ευρώ.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της εταιρείας Έλενα Τσέπελα, ο στόχος είναι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια να καλυφθεί από το δίκτυο τηλεθέρμανσης όλη η πόλη των Σερρών. Επίσης εξετάζεται η χρήση θερμού νερού σε συνδυασμό με ψυκτικές μονάδες απορρόφησης, ώστε να καλύπτονται φορτία κλιματισμού σε κτίρια δημόσιας διοίκησης, κοινής ωφέλειας και του εμπορικού τομέα (τηλεψύξη). Επιπλέον, η “Θέρμη Σερρών” έχει ολοκληρώσει τη μελέτη σκοπιμότητας για ένα ξηραντήριο τριφυλλιού που θα εκμεταλλεύεται το καλοκαίρι τη θερμική ενέργεια που δεν μπορεί να διατεθεί στην πόλη. Το ξηραντήριο αυτό θα απορροφήσει τεράστιες ποσότητες τριφυλλιού για παραγωγή ζωοτροφών. Τέλος σε προχωρημένο μελετητικό στάδιο βρίσκεται η αντίστοιχη επένδυση της εταιρείες στη Δράμα.
Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» 21/12/2008 http://www.makthes.gr/news/economy/30676/