Ανάπτυξη με το “βλέμμα” στα Βαλκάνια

 

Της Σοφίας Χριστοφορίδου 

“Οι γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη νοτιοανατολική Ευρώπη, σε συνδυασμό με την σωστή αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχουν η γεωγραφική θέση και η ανθρωπογεωγραφία της Θράκης, μπορούν να καταστήσουν την περιοχή μας πρότυπο διασυνοριακής εναλλακτικής ανάπτυξης και κόμβο διαμετακόμισης ενέργειας προς τη βαλκανική αγορά και τη Δύση”, εκτιμά ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ξάνθης Μιχάλης Ανδρικόπουλος

“Αυτό που χρειάζεται είναι σωστές κινήσεις στρατηγικής, μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, κατάλληλες υποδομές (οδικό δίκτυο, σιδηροδρομική Εγνατία, θαλάσσιες – αεροπορικές μεταφορές, τηλεπικοινωνίες), ώστε η ανάπτυξη να συνοδεύεται από πολλές θέσεις εργασίας και πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία”, συμπληρώνει.

Εκ των ων ουκ άνευ για την ανάπτυξη της Ξάνθης ο κ. Ανδρικόπουλος θεωρεί τη βελτίωση των υποδομών στο εθνικό οδικό δίκτυο και τη διάνοιξη του κάθετου άξονα Ξάνθης – Φιλιππούπολης, ο οποίος “θα κατευθύνεται προς την καρδιά της Βουλγαρίας και από εκεί προς όλα τα μεγάλα αστικά και οικονομικά κέντρα της, προς τη Ρουμανία, τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και των χωρών της παρευξείνιας συνεργασίας, δίνοντας τη δυνατότητα στο νομό να αναπτυχθεί ως κέντρο διελεύσεως”.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αποτελεί καταλύτη στην αναπτυξιακή προσπάθεια του νομού Ξάνθης, “κυρίως στις επενδύσεις της νέας οικονομίας, γιατί η έρευνα και η τεχνολογία είναι αγαθά που μετατρέπονται σε παραγωγικό συντελεστή”, εκτιμά ο κ. Ανδρικόπολος.

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

Στον πρωτογενή τομέα, αναπτυξιακές προοπτικές παρουσιάζουν οι επενδύσεις σε θερμοκήπια με την αξιοποίηση των πλούσιων γεωθερμικών πεδίων της περιοχής, η ελεγχόμενη και βιολογική κτηνοτροφία στην ορεινή περιοχή καθώς και η βιολογική καλλιέργεια στην πεδινή. Εξάλλου, όπως επισημαίνει ο κ. Ανδρικόπουλος, “η παράκτια πεδινή ζώνη του νομού Ξάνθης αποτελεί μια από τις πλέον ευνοημένες γεωθερμικά περιοχές της Ελλάδας. Η αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού, ως ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη και εξυπηρετεί το γενικό συμφέρον. Περιλαμβάνει το σύνολο των δραστηριοτήτων, χρήσεων και εφαρμογών που απαιτεί η ολοκληρωμένη ορθολογική αξιοποίησή του για γεωργική, οικιστική, βιοτεχνική, βιομηχανική και ηλεκτροπαραγωγική εκμετάλλευση”.

Στον δευτερογενή τομέα υπάρχει πεδίο ανάπτυξης οικονομικών δραστηριοτήτων, σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των πρώτων υλών (ξύλο, μάρμαρο) και τη μεταποίηση των προϊόντων του πρωτογενή τομέα.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στον τριτογενή τομέα αναπτυξιακές δυνατότητες παρουσιάζει ο κλάδος του αγροτουρισμού, καθώς μπορούν να αξιοποιηθούν ο ποταμός Νέστος και η οροσειρά της Ροδόπης, η παλιά πόλη της Ξάνθης αλλά και οι ιαματικές πηγές των Αβδήρων. “Η περιοχή μας έχει τεράστιες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης και κυρίως στα πλαίσια του αγροτοτουρισμού και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Προσπαθούμε να ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητά μας, γεγονός που προϋποθέτει ποιότητα, υποδομές και ζεστή φιλοξενία. Μπορούμε να προωθήσουμε όχι απλά διακοπές αλλά ‘μοναδικές εμπειρίες’ που θα μετατρέψουν ακόμη και τον πλέον σκεπτικιστή επισκέπτη σε θαυμαστή της περιοχής μας”, εκτιμά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΤΟΜΕΣ

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο Ξάνθης, οι αναπτυξιακές τομές που κρίνονται απαραίτητες για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στο νομό είναι:

  1. Αποτελεσματική και ουσιαστική αξιοποίηση του Δ’ ΚΠΣ.

  2. Βελτίωση των υποδομών (Εγνατία Οδός, εκσυγχρονισμός ΒΙΠΕ, σιδηροδρομικό δίκτυο, τηλεπικοινωνίες κ.ά.) και των φορέων στήριξης των επιχειρήσεων.

  3. Αναδιαμόρφωση αναπτυξιακών κινήτρων (σύνταξη εξειδικευμένων προγραμμάτων, χορήγηση πρόσθετων κονδυλίων).

  4. Θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων στην περιφέρεια.

  5. Διευκόλυνση της εξωστρέφειας και της πρόσβασης στις ξένες αγορές.

  6. Παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις για επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες και σε δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης.

  7. Περιορισμός της γραφειοκρατίας και αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Η οικονομία με μια ματιά

  • Το 45% και πλέον του πληθυσμού ασχολείται με τη γεωργία, ενώ σημαντική ανάπτυξη παρουσιάζει και η κτηνοτροφία.

  • Ο πρωτογενής τομέας αντιπροσωπεύει το 30,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και απορροφά το 26,6% του εργατικού δυναμικού.

  • Ο δευτερογενής τομέας συμβάλλει στην τοπική οικονομία με ποσοστό 28,5%. Σε αυτόν απασχολείται το 16,2% του εργατικού δυναμικού.

  • Ο τριτογενής τομέας συμβάλλει στην τοπική οικονομία με 41,1% και απορροφά το 46% του εργατικού δυναμικού.

  • Λειτουργούν 6.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 700 ανήκουν στον τομέα της μεταποίησης οι 1.800 στον εμπορικό τομέα και οι υπόλοιπες 3.500 στον τομέα παροχής υπηρεσιών.

  • Από τις παραπάνω επιχειρήσεις οι 60 είναι χαρακτηρισμένες ως μεγάλες βιομηχανίες, 80 έχουν εξαγωγική δραστηριότητα τόσο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε τρίτες χώρες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s