Στο επίκεντρο μιας αγοράς 200.000 καταναλωτών

Οι υποδομές αποτελούν το “καλό χαρτί” του νομού Ροδόπης, με μια από τις καλύτερες Βιομηχανικές Περιοχές της χώρας, με την Εγνατία οδό και τον κάθετο άξονα που οδηγεί στη βαλκανική ενδοχώρα. “Η θέση του νομού, το επιχειρηματικό περιβάλλον και η χρονική τον καθιστούν κέντρο εξελίξεων της ευρύτερης περιοχής και σημείο σοβαρού επιχειρηματικού ενδιαφέροντος” εκτιμά ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Νίκος Αγγελίδης

Στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) έκτασης 4.336 στρεμμάτων, λειτουργούν 70 περίπου μεγάλες βιομηχανικές μονάδες και υπάρχει προοπτική επέκτασής της. Επίσης στον χώρο της ΒΙΠΕ Κομοτηνής διοργανώνονται κάθε χρόνο κλαδικές εκθέσεις, καθώς και η ετήσια έκθεση της Ροδόπης από το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η Εγνατία οδός έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ ο κάθετος οδικός άξονας της Νυμφαίας, που ξεκινά από την Εγνατία και φθάνει στα βόρεια σύνορα, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2009, σύμφωνα με την Εγνατία Οδό ΑΕ. Ο δρόμος αυτός θα φέρει “τη Βαλκανική και την Κεντρική Ευρώπη σε ελάχιστο χρόνο στα παράλιά μας ενισχύοντας τη διακίνηση εμπορευμάτων αλλά και τουριστών” επισημαίνει ο κ. Αγγελίδης. Ένα από τα πλεονεκτήματα της περιοχής, σύμφωνα με τον πρόεδρο του επιμελητηρίου, είναι ότι “τα μεγάλα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας τα οποία εξυπηρετούν τις αντίστοιχες μεταφορές προσώπων και εμπορευμάτων βρίσκονται σε ελάχιστη απόσταση από την Κομοτηνή”. Με τις παραπάνω συγκοινωνιακές υποδομές ο νομός Ροδόπης καθίσταται “στο επίκεντρο μιας αγοράς 200.000 καταναλωτών, σημείο συνάντησης Ε.Ε., Βαλκανικής Μαύρης θάλασσας και Τουρκίας”. Μάλιστα ο κ. Αγγελίδης χαρακτηρίζει το νομό Ροδόπης και τη Θράκη γενικότερα ως “νησίδα σταθερότητας” στην ευρύτερη περιοχή.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ

Στον τομέα της ενέργειας, “τα τελευταία χρόνια έχουν αναληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες ώστε ο νομός Ροδόπης να αναδειχτεί ως ενεργειακός κόμβος διεθνούς σημασίας. Μία τέτοια προοπτική αναβαθμίζει τη γεωπολιτική σπουδαιότητα της περιοχής και το ρόλο της σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο” εκτιμά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ροδόπης. Σύμφωνα με τον ίδιο, στον ενεργειακό τομέα ξεχωρίζουν:

  • Η κατασκευή του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου, που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2005 και βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης.

  • Η κατασκευή μεγάλων ενεργειακών υποδομών, όπως είναι η εγκατάσταση και επέκταση του συστήματος διανομής μέσης πίεσης φυσικού αερίου στους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές στην Κομοτηνή, την Ξάνθη, τη Δράμα και την Καβάλα.

  • Οι επενδύσεις στην κατασκευή αιολικών πάρκων στο νομό Ροδόπης.

  • Η διακρατική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας για τη στήριξη της κατασκευής του πετρελαιαγωγού “Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη” που φτάνει στην Κομοτηνή.

  • Το ήδη υπάρχον εργοστάσιο της ΔΕΗ.

  • Οι προσπάθειες και οι ενέργειες προκειμένου να κατασκευαστεί δεύτερο εργοστάσιο της ΔΕΗ δίπλα στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

“Ένα ακόμη στοιχείο, το οποίο αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τον νομό είναι η πολυπολιτισμικότητα που υπάρχει στον πληθυσμό του. Το μουσουλμανικό στοιχείο αλλά και οι ομογενείς από τις πρώην χώρες της Σοβιετικής Ένωσης δίνουν τη δυνατότητα σε κάθε επιχειρηματική ή μη δραστηριότητα να αποκτήσει νέες δυναμικές με προοπτικές που δεν υπάρχουν σε άλλες περιοχές της χώρας μας”, σημειώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ροδόπης και προσθέτει: “Πέρα από αυτά ο νομός Ροδόπης είναι το διοικητικό κέντρο της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. και η έδρα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ενός από τα καλύτερα και δυναμικότερα πανεπιστήμια της χώρας με σχολές που καλύπτουν όλο το φάσμα των επιστημονικών και ερευνητικών τομέων. Σε αυτά μπορούμε να προσθέσουμε και τις μεγάλες δυνατότητες που έχει ο νομός για την ανάπτυξη του τουρισμού σε διάφορες μορφές (οικολογικό, συνεδριακό, κτλ.) μια και συνδυάζει βουνό και θάλασσα σε ελάχιστη απόσταση”.

Η οικονομία του νομού με μια ματιά

Το κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. του νομού Ροδόπης από 9.268 ευρώ το 2000 έφτασε στα 12.248 ευρώ το 2005.

  • Στο νομό υπάρχουν περίπου 60 βιομηχανικές επιχειρήσεις και 1200 βιοτεχνικές εκ των οποίων περίπου 300 στον τομέα τα μεταποίησης. Η βιομηχανία τροφίμων και ποτών παράγει το 21% του Ακαθάριστου Μεταποιητικού Προϊόντος, η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών ειδών το 10%, η κατασκευή ειδών ένδυσης και γουναρικών το 13%, η βιομηχανία ξύλου και φελλού το 11%, τα προϊόντα από μη μεταλλικά ορυκτά το 7%, η κατασκευή μεταλλικών προϊόντων το 7%, η κατασκευή επίπλων το 12%

  • Σήμερα υπάρχουν στον νομό περίπου 4500 επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 60,4% του ΑΕΠ του νομού Ροδόπης. Το εμπόριο κατείχε το 29% του Ακαθάριστου Προϊόντος του τριτογενούς τομέα, ο κλάδος της υγείας και της εκπαίδευσης το 16%, ο κλάδος των κατοικιών το 16%, ο τουρισμός το 12%, ο κλάδος των μεταφορών το 8% και ο τραπεζικός κλάδος το 6%.

  • Οι εξαγωγές του Νομού Ροδόπης αποτελούν το 0,74% των συνολικών εξαγωγών της χώρας και το 18,1% των εξαγωγών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, κατά την περίοδο 2003-2006, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο του νομού παρέμεινε πλεονασματικό.

  • Τα κύρια είδη εξαγόμενων εμπορευμάτων είναι: είδη ένδυσης και αθλητικά είδη, ποτά, χαρτικά είδη, είδη διατροφής, τα προφίλ αλουμινίου, ξυλεία, πλαστικά είδη, εκκοκκισμένο βαμβάκι.

  • Οι βασικές χώρες προορισμού των εξαγωγών είναι: Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ρωσία, Η.Π.Α., Καναδάς, Βραζιλία, Αυστραλία, Αργεντινή, Σερβία, Ουκρανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Χoγκ-Κογκ, Χιλή, Ισραήλ, Βέλγιο, Μεξικό, Ταϊβάν και Νότια Κορέα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s