Η Κουλούρα που διχάζει την Ημαθία

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Τη λένε Κουλούρα, κι όμως είναι “φιλέτο”: βρίσκεται σε έξοδο της Εγνατίας οδού και μάλιστα στο μέσον της απόστασης Ηγουμενίτσα-Κήποι Έβρου, ενώ ο κάθετος άξονας προς Σκύδρα-Έδεσσα θα «κουμπώσει» στο σημείο του κόμβου

Η προνομιακή θέση της περιφερειακής αγοράς της Κουλούρας κέντρισε το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών, που σχεδιάζουν να δημιουργήσουν εκεί ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο. Σε αυτή την περίπτωση η αγορά της Βέροιας θα σβήσει, αντιτείνει το Επιμελητήριο Ημαθίας, βλέποντας με μεγάλη επιφύλαξη τη σπουδή της νομαρχίας να αξιοποιήσει την Κουλούρα κατ’ αυτό τον τρόπο.

“Διαλογητήρια και ψυγεία έχουμε δεκάδες στην Ημαθία. Εμείς θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτό το περιουσιακό στοιχείο προς όφελος της ανάπτυξης του τόπου” αναφέρει ο νομάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, ο οποίος βλέπει θετικά τη δημιουργία εμπορικού κέντρου, καθώς εκτιμά ότι θα δημιουργήσει δεκάδες θέσεις εργασίας. Όσο για τον ανταγωνισμό προς τα εμπορικά καταστήματα του νομού, ο νομάρχης είναι πεπεισμένος ότι ο κόσμος της Βέροιας “δεν θα κάνει δέκα χιλιόμετρα για να πάει να αγοράσει ένα κοστούμι”.

Για το ακριβώς αντίθετο είναι βέβαιος ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ημαθίας Νικόλαος Ουσουλντζόγλου. “Αν το εμπορικό κέντρο δημιουργήσει 50 θέσεις εργασίας, θα κλείσει 500 καταστήματα και θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην οικονομία της περιοχής”, λέει.

ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Τι αντιπροτείνει; Η αγορά της Κουλούρας να αξιοποιηθεί σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος 2538/1997 που ψηφίστηκε ειδικά για τις περιφερειακές αγορές, δηλαδή ως “εξαγωγικό και διαμετακομιστικό κέντρο νωπών και μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων και έκθεση γεωργικών προϊόντων για τη Βαλκανική, την Παρευξείνια Ζώνη και άλλες αγορές”. Ο ίδιος νόμος προέβλεπε συμμετοχή του Επιμελητηρίου στη διαχειριστική αρχή της αγοράς, κάτι που δεν έγινε ποτέ, υπενθυμίζει ο κ. Ουσουλτζόγλου.

Το Επιμελητήριο ενδιαφέρεται να μισθώσει τις εγκαταστάσεις της Κουλούρας για να δημιουργηθεί ένα κέντρο νωπών και μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων, το οποίο θα συγκεντρώσει την εμπορική κίνηση και άλλων φρουτοπαραγωγών νομών. Παράλληλα το Επιμελητήριο προτείνει να μεταφερθούν στην Κουλούρα το τελωνείο και η διεύθυνση γεωργίας, ώστε όλα τα προς εξαγωγή προϊόντα από την ευρύτερη περιοχή να περνούν από εκεί. “Το ενδιαφέρον του επιμελητηρίου για της επένδυση αυτή θα ωφελήσει το ημαθιώτικο εμπόριο, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλη επιλογή ή λύση” σημειώνει ο πρόεδρος του φορέα.

Χορός εκατομμυρίων

Απέναντι στην πρόταση του Επιμελητηρίου υπάρχουν δύο προτάσεις ιδιωτών που ξεχώρισαν κατά την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έκανε το καλοκαίρι ο φορέας διαχείρισης της αγοράς.

  • Η πρώτη προβλέπει την ίδρυση εμπορικού κέντρου, αποθηκών αλυσίδας σουπερμάρκετ και εγκαταστάσεων για τη συσκευασία τροφίμων, επένδυση 32 εκατ. ευρώ που θα δημιουργήσει 762 θέσεις εργασίας και τζίρους της τάξης των 140 εκατ. ευρώ.

  • Η δεύτερη πρόταση αφορά επένδυση περίπου 50 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου και υπόσχεται πάνω από 1.000 νέες θέσεις εργασίας.

Με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει η τάση να δημιουργούνται μεγάλα εμπορικά κέντρα και εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών για την Κουλούρα δεν αποτελεί έκπληξη, όπως και η πρόθεσή τους να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν νωρίτερα. Εξάλλου η δημιουργία ενός μεγάλου εμπορικού κέντρου πάνω στην έξοδο της Εγνατίας Οδού θα μπορούσε να αποδειχθεί μια χρυσοφόρα επένδυση. Το μόνο εμπόδιο είναι η αλλαγή του νόμου ως προς τη χρήση της περιφερειακής αγοράς της Κουλούρας -μιας αγοράς που δημιουργήθηκε με χρήματα της ΕΟΚ, την “αγόρασε” το Δημόσιο ξεπληρώνοντας τα χρέη που στο ενδιάμεσο προέκυψαν, και την παραχώρησε προς αξιοποίηση στην τοπική κοινωνία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s