Στη Δυτική Μακεδονία το μοναδικό κοίτασμα ατταπουλγίτη της Ευρώπης

Τι κοινό έχουν οι ελαιοχρωματιστές, οι αγρότες και… οι γάτες; Τον ατταπουλγίτη. Πρόκειται για ένα σπάνιο είδος ελαφροβαρούς αργίλου, που χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων στη βιομηχανία χρωμάτων και λιπασμάτων αλλά και στην παραγωγή άμμου υγιεινής για κατοικίδια. Το μοναδικό κοίτασμα ατταπουλγίτη μεγάλου μεγέθους και υψηλής ποιότητας στην Ευρώπη και ένα από τα λίγα παγκοσμίως βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία και το εκμεταλλεύεται η ΓΕΩΕΛΛΑΣ Α.Μ.Μ.Α.Ε.

Έπειτα από εκτεταμένη κοιτασματολογική έρευνα και αγορές γης, που διήρκεσαν σχεδόν μια δεκαετία, η ΓΕΩΕΛΛΑΣ ξεκίνησε την παραγωγή το δεύτερο εξάμηνο του 2004. Σήμερα έχει στον έλεγχό της όλα τα αποθέματα ατταπουλγίτη αλλά και σαπωνίτη, που υπολογίζονται σε 20.000.000 ΜΤ. Η εταιρεία διαθέτει τρία ορυχεία (φωτ.) στην Αιανή Κοζάνης και στην Κνίδη Γρεβενών, από όπου εξορύσσει περίπου 7.000 τόνους πρώτης ύλης ετησίως. Στην Κνίδη είναι εγκατεστημένη και η σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας του αργίλου, με ετήσια δυναμικότητα παραγωγής 100.000 τόνων και με υποδομές για δυνατότητα άμεσου διπλασιασμού. Η επεξεργασία περιλαμβάνει φυσική ξήρανση, πρόθραυση, θραύση, ξήρανση και θερμική ενεργοποίηση, λειοτρίβηση, κοσκίνηση και κοκκομετρική διαβάθμιση. Η εταιρεία συσκευάζει το προϊόν σε μεγασάκους (big bags) αλλά και σε μικρές καταναλωτικές σακούλες και το προωθεί κυρίως στις αγορές του εξωτερικού. Για το 2009 διαγράφονται ιδιαίτερα αισιόδοξες προοπτικές για τη βελτίωση της θέσης της εταιρείας και την επέκτασή της σε νέες αγορές, μέσω της ανάπτυξης καινούργιων προϊόντων.

ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Τα προϊόντα ατταπουλγίτη που παράγει η ΓΕΩΕΛΛΑΣ καλύπτουν ανάγκες της χημικής, κατασκευαστικής βιομηχανίας και της βιομηχανίας ζωοτροφών. Επεξεργασμένα προϊόντα ατταπουλγίτη χρησιμοποιούνται ως συνεκτικό υλικό για χρήση σε μοριακά φίλτρα, βοηθητικό ροής/anti-caking agents, ως αποχρωστικά σπορέλαιων και λιπαρών, παραφινών και λιπαντικών, καλύπτοντας ανάγκες ραφιναριών και διυλιστηρίων. Επίσης χρησιμοποιούνται στα κοκκώδη αγροχημικά, σε βιομηχανικά απορροφητικά υλικά, ως πρόσθετα ζωοτροφών, στις άμμους υγιεινής και άλλα. Τέλος, έχουν αναπτυχθεί προϊόντα gel και thickeners, όπως βοηθητικά αιωρημάτων και προϊόντα ελέγχου θιξοτροπίας.

Το μεγαλύτερο τμήμα της παραγωγής προορίζεται για εξαγωγή, ενώ αξιόλογες είναι και οι ποσότητες που διατίθενται στην εγχώρια αγορά.

Σ.Χριστοφορίδου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s