Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» Ημερομηνία: 18/01/2009
Σύμφωνα με τη μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό του δήμου Γρεβενών, τα απορρίμματα που θα πετιούνται στα σημεία αποκομιδής θα αναρροφούνται με μεγάλη ταχύτητα σε ένα υπόγειο δίκτυο σωληνώσεων και θα καταλήγουν σε ένα κεντρικό σημείο διαλογής. Το κόστος του έργου έχει προϋπολογιστεί στα 25 εκατ. ευρώ και θα καλύπτει το σύνολο του οικιστικού ιστού της πόλης των Γρεβενών.
“Με την εφαρμογή του συστήματος θα αλλάξει εκ βάθρων η σημερινή εικόνα αποκομιδής των απορριμμάτων με τη χρήση απορριμματοφόρων και τα προβλήματα που αυτή συνεπάγεται στη λειτουργία μιας πόλης και το κυκλοφοριακό”, επισημαίνει ο δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Νούτσος. “Επιπλέον, με τη λειτουργία του το προσωπικό καθαριότητας και τα μηχανήματα αποκομιδής που χρησιμοποιούνται για την πόλη θα αξιοποιηθούν για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτικών διαμερισμάτων”, συμπληρώνει.
Ο δήμος Γρεβενών έχει ολοκληρώσει τη μελέτη για την κατασκευή του καινοτόμου αυτού συστήματος συλλογής των αστικών απορριμμάτων και αναμένει να ενεργοποιηθούν τα αντίστοιχα μέτρα του ΕΣΠΑ, για να υποβάλει την πρόταση, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί. Από τη στιγμή που θα υπογραφεί η σύμβαση, θα χρειαστούν δύο χρόνια, για να κατασκευαστεί το υπόγειο δίκτυο και ο σταθμός συλλογής των απορριμμάτων.
ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Το σύστημα πνευματικής αποκομιδής αστικών απορριμμάτων, όπως ονομάζεται, λειτουργεί ως εξής:
Οι δημότες τοποθετούν τις σακούλες με τα σκουπίδια τους σε σταθερά σημεία αποκομιδής, που μοιάζουν περισσότερο με θυρίδες παρά με συνηθισμένους κάδους απορριμμάτων. Καθένα από αυτά τα σημεία αποκομιδής διαθέτει δύο ροές, ώστε τα οργανικά απορρίμματα να τοποθετούνται ξεχωριστά από τα ανακυκλώσιμα.
Από εκεί τα σκουπίδια οδηγούνται με αναρρόφηση σε ένα υπόγειο δίκτυο στεγανών μεταλλικών σωληνώσεων, για να καταλήξουν στον κεντρικό σταθμό συλλογής. Εκεί τα απορρίμματα συμπιέζονται και μεταφέρονται με απορριμματοφόρα στον υπάρχοντα χώρο επεξεργασίας αστικών απορριμμάτων.
Η απαραίτητη ωστική δύναμη του αέρα για τη μεταφορά των απορριμμάτων παράγεται από ανεμιστήρες. Ο αέρας με ειδική διάταξη διαχωρίζεται από τα απορρίμματα και καθαρίζεται από τις οσμές με τη χρήση ειδικού βιολογικού φίλτρου, πριν από την απόρριψή του στο περιβάλλον.
Στο εσωτερικό κάθε κάδου τοποθετείται μια ηλεκτρονική διάταξη, που καταγράφει την ποσότητα των απορριμμάτων που συλλέγονται εκεί. Το κεντρικό σύστημα αυτοματισμού καταγράφει τη συνολική ποσότητα των απορριμμάτων και ρυθμίζει ανάλογα τη λειτουργία του συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων και τη σειρά εκκένωσης των σημείων αποκομιδής.
ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΛΕΟΝ
Η μικρή ισπανική πόλη Λεόν εγκατέστησε το 2002 σύστημα πνευματικής αποκομιδής απορριμμάτων στο ιστορικό της κέντρο. Εκεί ζουν 4.000 κάτοικοι και λειτουργούν 150 μπαρ και εστιατόρια. Καθημερινά η συγκεκριμένη περιοχή παράγει σχεδόν δέκα τόνους απορριμμάτων, πλην του γυαλιού που υπολογίζεται σε έναν τόνο. Η εγκατάσταση του συστήματος, που χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε., κόστισε 5.200.000 ευρώ. Τοποθετήθηκαν 70 κάδοι για οικιακούς και βιομηχανικούς χρήστες, στους οποίους γίνεται και διαλογή των οργανικών απορριμμάτων από το χαρτί. Η μέγιστη απόσταση μεταφοράς είναι 1,3 χλμ. Το ετήσιο κόστος λειτουργίας είναι μικρότερο από 100.000 ευρώ. Με το νέο τρόπο διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων έχουν εξαφανιστεί από τα στενά σοκάκια του μεσαιωνικού κέντρου της πόλης τα απορριμματοφόρα, οι κάδοι και οι άσχημες μυρωδιές από τα σκουπίδια, έχει μειωθεί ο κυκλοφοριακός φόρτος, ενώ ο δήμος εξοικονόμησε τα σημαντικά ποσά που ξόδευε για τα καύσιμα και τη συντήρηση των απορριμματοφόρων και αποδέσμευσε αρκετούς δημοτικούς υπαλλήλους, για να τους χρησιμοποιήσει σε άλλες υπηρεσίες. Μετά την επιτυχημένη εφαρμογή του συστήματος, το παράδειγμα της Λεόν ακολούθησαν η Πάλμα ντε Μαγιόρκα, η Βαρκελόνη και η Σεβίλλη. Το σύστημα εφαρμόζεται επίσης στην Κοπεγχάγη και στη Ρώμη.