Στο «μικροσκόπιο» ο αγωγός  Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης 

 

Στο “μικροσκόπιο” της τοπικής κοινωνίας του Έβρου μπαίνει το εγχείρημα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Επιτόπου βρίσκονται ο διευθύνων σύμβουλος της διεθνούς εταιρείας διαχείρισης του αγωγού Αλεξάντερ Ταρακάνοφ μαζί με τους μελετητές, για να ενημερώσουν τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους τοπικούς φορείς του Έβρου

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Χθες ο πρόεδρος της εταιρείας Trans Balkan Company Αλεξάντερ Ταρακάνοφ και οι διευθύνοντες σύμβουλοι της βουλγαρικής και της ελληνικής κοινοπραξίας που συμμετέχουν στην εταιρεία Πλάμεν Ρούσεφ και Χρήστος Δήμας συναντήθηκαν με την Τοπική Επιτροπή Διαβούλευσης για τον αγωγό. Οι μελετητές παρουσίασαν τέσσερις εναλλακτικές επιλογές για τις θέσεις κατάληξης του αγωγού, μία ανατολικά της Αλεξανδρούπολης κοντά στο Δέλτα του Έβρου, μία απέναντι από τη Μάκρη και μία κοντά στα Δίκελλα καθώς και μία τέταρτη θέση στα όρια των νομών Έβρου – Ροδόπης.

«ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ»

“Εμείς δεν θα χαριστούμε σε κανέναν. Αδιαπραγμάτευτη θέση μας είναι η προστασία της τοπικής κοινωνίας και του περιβάλλοντος και στις αρχές μας αυτές δεν θα δεχθούμε καμία έκπτωση”, τόνισε στη “Μ” ο νομάρχης Έβρου και πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Ζαμπουνίδης, εκτιμώντας πάντως ότι “η εταιρεία θα κάνει το καλύτερο δυνατό”. Επιπλέον, τόνισε τη σημασία ύπαρξης ενός σύγχρονου συστήματος πολιτικής προστασίας για τη διαχείριση κρίσεων που τυχόν θα προκύψουν από τη λειτουργία του αγωγού”.

Η νομαρχία Έβρου διέθεσε φέτος το ¼ του προϋπολογισμού για τα αναπτυξιακά έργα προκειμένου να χρηματοδοτήσει την Επιτροπή Διαβούλευσης με 300.000 ευρώ. Μαζί με τις 700.000 ευρώ του ελληνικού δημοσίου, η Επιτροπή διαθέτει ικανό ποσό για τη χρηματοδότηση μελετών σχετικά με τον αγωγό. Ήδη έχει ολοκληρώσει τη μελέτη η οποία εξετάζει τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης ατυχημάτων που έγιναν τα τελευταία 50 χρόνια κατά τη μεταφορά πετρελαίου, είτε στους αγωγούς είτε στις πλατφόρμες, είτε στα τάνκερ. Θα ακολουθήσουν μελέτες για τα μέτρα πολιτικής προστασίας που πρέπει να εφαρμοστούν καθώς και για το γεωλογικό και ωκεανογραφικό υπόστρωμα της περιοχής. Στις αρχές Φεβρουαρίου η επιτροπή θα παρουσιάσει τις σχετικές μελέτες σε 47 φορείς και οργανώσεις του Έβρου και της ευρύτερης περιοχής.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Σήμερα τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας θα έχουν συναντήσεις με εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπως η οικολογική εταιρεία Έβρου, ο σύλλογος ανάδειξης του Δέλτα του Έβρου, η WWF, η Greenpeace για να τους ενημερώσει για τα σχέδια της εταιρείας και να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του αγωγού. “Είναι βέβαιο ότι όπου έγιναν αγωγοί υπήρχαν περιβαλλοντικά προβλήματα. Δεν μιλάμε καν για τα προβλήματα που θα προκύψουν από τυχόν διαρροή πετρελαίου. Μόνο οι 100.000 τόνοι έρματος που θα μεταφέρει κάθε τάνκερ αρκούν για να αλλοιωθεί το θαλάσσιο περιβάλλον” σημειώνει το μέλος της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου Γιώργος Δεμερίδης. “Ο διάπλους του Αιγαίου από τέτοιου είδους τάνκερ θα σημάνει καταστροφή της ιχθυοπανίδας και θάνατο του τουρισμού. Αν κάποιοι δεν θέλουν να αναλογιστούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ας αναλογιστούν τις οικονομικές” συμπληρώνει. Η “Πρωτοβουλία κατά του αγωγού” αρνήθηκε την πρόσκληση, θεωρώντας ότι η ενημέρωση θα έπρεπε να γίνει σε ένα ευρύτερο κοινό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s