“Θέμις” εναντίον… Θέμιδος!

Η Θέμις δεν έχει… κέφια, έχει αρρυθμίες. Ο λόγος για την εταιρεία “Θέμις Κατασκευαστική” του υπουργείου Δικαιοσύνης, που είναι αρμόδια για την ανέγερση δικαστικών μεγάρων και σωφρονιστικών καταστημάτων

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Τα σοβαρά εμπόδια που υπάρχουν καθιστούν εξαιρετικά απίθανη τη λειτουργία των φυλακών στη Νιγρίτα Σερρών και στο Νικηφόρο Δράμας μέχρι το τέλος του έτους, όπως έχει εξαγγείλει η ηγεσία του υπουργείου, ενώ οι δικηγόροι της Καβάλας προειδοποιούν ότι, αν τα δικαστήρια δεν μεταφερθούν στο νέο κτίριο, το δικαστικό έτος 2009-2010 δεν θα ξεκινήσει ποτέ.

ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΝΙΓΡΙΤΑΣ 

Για τις φυλακές Νιγρίτας, που επρόκειτο να λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του 2008 σύμφωνα με προηγούμενες εξαγγελίες, δεν υπάρχει πρόβλεψη για λειτουργία βιολογικού καθαρισμού, ενώ η διαδικασία προσλήψεων προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ θα μεταθέσει την ημερομηνία λειτουργίας μετά το τέλος του 2009.

Ωστόσο οι κάτοικοι του δήμου Νιγρίτας διαμαρτύρονται ζητώντας οι προσλήψεις να γίνουν βάσει εντοπιότητας. Με πρόσφατη κινητοποίησή τους, η οποία έλαβε τη στήριξη σύσσωμου του δημοτικού συμβουλίου, ζήτησαν οι μόνιμοι κάτοικοι Νιγρίτας να έχουν 70% προσαύξηση στα μόρια που θα συγκεντρώνουν σε μελλοντικό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. “Η λειτουργία του σωφρονιστικού καταστήματος θα έχει άμεσες επιπτώσεις στον κοινωνικό ιστό της πόλης. Είναι λογικό να ζητάμε και κάποια αντισταθμιστικά οφέλη”, σημειώνει η δήμαρχος Νιγρίτας Αγγελική Μήκα. Η δημοτική αρχή επιδιώκει να συναντήσει τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης, προκειμένου να του εκθέσει το ζήτημα.

Αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του σωφρονιστικού καταστήματος. Το ΣτΕ έκρινε ότι δεν υπάρχει νόμιμο σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου στην εκτός σχεδίου πόλεως περιοχή της Νιγρίτας και ότι θα έπρεπε να είχε ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια. Έτσι η “Θέμις” θα πρέπει τώρα να προχωρήσει σε ανάρτηση του ρυμοτομικού σχεδίου, προκειμένου να υποβληθούν τυχόν ενστάσεις και να εκπονήσει στη συνέχεια μελέτη πράξης εφαρμογής, διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Επιπλέον ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία του διαγωνισμού για την κατασκευή βιολογικού καθαρισμού. Χωρίς αυτή την υποδομή θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα, καθώς ο αριθμός κρατουμένων και εργαζομένων στις φυλακές θα ξεπερνά τα 1.000 άτομα.

ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ

ΣΤΟ ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΔΡΑΜΑΣ

Στο τέλος του 2008 θα λειτουργούσαν και οι φυλακές στο Νικηφόρο Δράμας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας “Θέμις Κατασκευαστική”. Ωστόσο τα προβλήματα στην εκταμίευση των κονδυλίων έβγαλαν εκτός προγραμματισμού τους εργολάβους, που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου να τοποθετείται στα τέλη του 2009. Όμως, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος, “δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για πρόσληψη προσωπικού στον προϋπολογισμό του 2009. Επιπλέον η αρχική μελέτη δεν προέβλεπε τη δημιουργία βιολογικού καθαρισμού, αν και το κτίριο θα φιλοξενεί πάνω από 1.000 άτομα. Τώρα θα πρέπει να γίνει τροποποίηση της μελέτης, να προκηρυχτεί ο διαγωνισμός και στη συνέχεια να κατασκευαστεί το έργο. Αυτό σημαίνει περαιτέρω καθυστερήσεις”.

ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ 

“Ξέραμε ότι οι ρυθμοί του δημοσίου είναι αργοί αλλά η ‘Θέμις’ παρουσιάζει… αρρυθμίες”, σχολιάζει ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Καβάλας Χρυσόστομος Κεβρεκάκης, αναφερόμενος στην κατασκευή του δικαστικού μεγάρου της πόλης, που έχει εξελιχθεί σε… γεφύρι της Άρτας. Μετά από πολλές μεταθέσεις της ημερομηνίας ολοκλήρωσης του έργου, οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν αποπερατωθεί, ωστόσο εκκρεμούν μια σειρά από διαγωνισμοί για την επίπλωση των ακροατηρίων και τον εξοπλισμό των γραφείων. “Αν τα δικαστήρια δεν έχουν μεταφερθεί στο νέο κτίριο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2009, το νέο δικαστικό έτος δεν θα αρχίσει ποτέ” σημειώνει ο κ. Κεβρεκάκης, εκφράζοντας τη θέση των δικηγόρων που δεν είναι διατεθειμένοι να μη δεχθούν άλλες καθυστερήσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s