ΑΝ ΔΕΝ ΛΗΦΘΟΥΝ μέτρα για την πραγματική οικονομία, τότε σύντομα το ευρώ θα βρεθεί υποβαθμισμένο έναντι άλλων διεθνών νομισμάτων, θα μειωθεί η αξιοπιστία της ευρωζώνης, ενώ θα οδηγηθούμε σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση πολλαπλών ταχυτήτων, τονίζει η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Μπατζελή, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ένθετο “Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΑΣ” της “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ” της Τρίτης. Ως μέλος της επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης, θεωρεί ότι πρέπει να δοθούν αγώνες για τη διατήρηση της χρηματοδότησης της ΚΑΠ, γιατί δεν υπάρχουν κεκτημένα στον αγροτικό τομέα και μάλιστα σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης.
Της Σοφίας Χριστοφορίδου
Αναφερόμενη στις τελευταίες κινητοποιήσεις των αγροτών, η κυρία Μπατζελή σημειώνει ότι το σημερινό αίτημά τους δεν είναι “όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά”, αλλά “όλα τα κιλά στην αγορά”. “Θέλουν καταρχήν να εξασφαλίσουν μια ικανοποιητική εμπορική τιμή για τα προϊόντα τους, τα οποία θα φθάνουν σε λογική τιμή στον καταναλωτή. Μία σχέση η οποία, δυστυχώς, διαστρεβλώνεται και παραποιείται από το βαθμό συγκέντρωσης και από την τιμολογιακή πολιτική των μεταποιητικών βιομηχανιών, των βιομηχανιών τροφίμων, του χονδρεμπορίου, των λιανοπωλητών και των super market”, τονίζει.
Τι κερδίσαμε και τι χάσαμε από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ; Ποιες είναι οι επόμενες μάχες που πρέπει να δώσει η Ελλάδα, για να προασπίσει τα κεκτημένα στον αγροτικό τομέα;
Από την κοινή αγροτική πολιτική (ΚΑΠ) διαχρονικά έχουμε εισπράξει δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία διοχετεύθηκαν στην ελληνική ύπαιθρο. Όμως, μεγάλο μέρος αυτών των εισπράξεων δεν επενδύθηκε, ώστε η ελληνική γεωργία να προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες των αγορών, στα νέα καταναλωτικά διατροφικά πρότυπα, στην οργάνωση της αγοράς των τροφίμων και των αγροτικών προϊόντων, στην προστασία των υδάτων και του περιβάλλοντος, επενδύσεις οι οποίες θα έδιναν νέα ώθηση στην αγροτική οικονομία και θα διαμόρφωναν ένα νέο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης. Κεκτημένα στον αγροτικό τομέα δεν υπάρχουν σε μια περίοδο μάλιστα που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει να αντιμετωπίσει την οικονομική ύφεση. Εκείνο που πρέπει να προασπίσουμε είναι ότι η γεωργία αποτελεί έναν οικονομικό τομέα, η ανταγωνιστικότητα του οποίου σε εθνικό και διεθνές επίπεδο εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Συνεπώς, για εκείνο που θα αγωνιστούμε είναι η διατήρηση της χρηματοδότησης της ΚΑΠ και η διαχείρισή της με εθνικά και περιφερειακά κριτήρια, ώστε το κάθε κράτος-μέλος να μπορεί να υλοποιήσει με μεγαλύτερη ευελιξία τον εθνικό σχεδιασμό για την αγροτική ανάπτυξη. Αυτή είναι άλλωστε η μεγάλη πρόκληση για όλα τα κόμματα και για τους ίδιους τους αγρότες.
Τι θα αλλάξει στην ελληνική γεωργία μετά το 2013; Μπορεί να υπάρξει γεωργία χωρίς επιδοτήσεις;
Υπάρχουν πάρα πολλά σενάρια για το μέλλον της γεωργίας μετά το 2013. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποδεχτούμε την πρόταση που μέχρι τώρα υπερισχύει για τον καθορισμό ενιαίας ενίσχυσης ανά στρέμμα σε όλη την Ευρώπη. Διότι σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα χάσει περίπου το 30% των κοινοτικών αγροτικών εισροών. Αντίθετα, εκείνο που πρέπει να διεκδικήσουμε είναι μεταξύ άλλων οι κοινοτικές επιδοτήσεις να διατίθενται με κριτήρια όπως της απασχόλησης, της εισοδηματικής σύγκλισης, των φιλικών περιβαλλοντικών πρακτικών και της κάλυψης απώλειας εισοδήματος σε περίπτωση διατάραξης της αγοράς, χρησιμοποιώντας το νέο μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων. Δύο είναι οι βασικοί παράγοντες επιβίωσης της γεωργίας: ενισχύσεις και διαφάνεια στην αγορά των γεωργικών και διατροφικών προϊόντων.
Το θέμα των τιμών των προϊόντων έβγαλε για πολλοστή φορά τους έλληνες αγρότες στους δρόμους. Από την άλλη, οι καταναλωτές αγοράζουν ακριβότερα σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους ορισμένα διατροφικά προϊόντα. Τι συμβαίνει τελικά;
Οι έλληνες αγρότες προ μηνών είχαν εκθέσει τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν τόσο για την αγορά πρώτων υλών όσο και για τις δυσκολίες διάθεσης των προϊόντων. Δεν βγήκαν στους δρόμους για να ζητήσουν επιπλέον κοινοτικές επιδοτήσεις, όπως είχε συμβεί με τις πολύ μικρότερης εμβέλειας διαδηλώσεις τους το 1996 και το 1997. Το σημερινό αίτημά τους δεν είναι “όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά”, αλλά “όλα τα κιλά στην αγορά”. Θέλουν καταρχήν να εξασφαλίσουν μια ικανοποιητική εμπορική τιμή για τα προϊόντα τους, τα οποία θα φθάνουν σε λογική τιμή στον καταναλωτή. Μία σχέση η οποία δυστυχώς διαστρεβλώνεται και παραποιείται από το βαθμό συγκέντρωσης και από την τιμολογιακή πολιτική των μεταποιητικών βιομηχανιών, των βιομηχανιών τροφίμων, του χονδρεμπορίου, των λιανοπωλητών και των super market. Οι επιχειρήσεις που αποτελούν την αλυσίδα εφοδιασμού, εάν θέλουν να λειτουργούν μέσα σε μια υγιή και ανταγωνιστική οικονομία, θα πρέπει να συνάψουν μια “κοινωνική συμφωνία”, ώστε τα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα να βρίσκονται πρώτα στη λίστα των αγορών τους. Από μια ισχυρή οικονομία όλοι επωφελούνται.
Πόσο θωρακισμένη είναι η ευρωπαϊκή οικονομία απέναντι στην οικονομική κρίση; Εκτιμάτε ότι λόγω της κρίσης (ή με αυτό το πρόσχημα) θα οδηγηθούμε σε περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και των κοινωνικών κεκτημένων;
Από τις γρήγορες οικονομικές εξελίξεις την τελευταία χρονιά στην Ευρώπη αποδείχτηκε ότι η θωράκιση της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν ήταν τόσο ισχυρή όσο θέλαμε να πιστεύουμε. Το ευρώ λειτούργησε ως ανάχωμα στον πρώτο κύκλο κρίσης, αλλά διαφαίνεται ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα για την πραγματική οικονομία, τότε σύντομα θα βρεθεί υποβαθμισμένο έναντι άλλων διεθνών νομισμάτων, θα μειωθεί η αξιοπιστία της ευρωζώνης, ενώ θα οδηγηθούμε σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση πολλαπλών ταχυτήτων, ανάλογα με το σημερινό δυναμισμό κάθε εθνικής οικονομίας. Έχουμε γίνει μάρτυρες αλλεπάλληλων υποβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας, είτε προερχόμενων από τους χειρισμούς της ίδιας της κυβέρνησης είτε από την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Σε όλο αυτό το σκηνικό της οικονομικής κρίσης, πολλοί θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού, βρίσκοντας μειωμένες αντιστάσεις, προωθούν αποσπασματικά την υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων και την επαναφορά προπολεμικών συνθηκών. Η σημερινή κρίση πρέπει να αναδείξει την αναγκαιότητα ενός νέου οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Ως πρόεδρος της επιτροπής Παιδείας, βλέπετε κρίση ή καλύτερα έλλειμμα ανταγωνιστικότητας σε ό,τι αφορά την έρευνα και την καινοτομία των ελληνικών πανεπιστημίων σε σχέση με αυτά άλλων χωρών της Ε.Ε.;
Τα ελληνικά πανεπιστήμια θα κριθούν από τους νέους και από την αγορά εργασίας με γνώμονα κατά πόσο θα μπορέσουν να συνδυάσουν την ποιότητα σπουδών με την ανταγωνιστικότητά τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα δημόσια πανεπιστήμια θα πρέπει με κρατικούς πόρους να ενισχύσουν την έρευνα και την καινοτομία, ενώ σε συνεργασία με άλλα ερευνητικά κέντρα θα προετοιμάσουν τους φοιτητές για τη σταδιακή ένταξή τους στην αγορά εργασίας, η οποία είναι έντονα ανταγωνιστική και σκληρή. Τα ελληνικά πανεπιστήμια πρέπει να βοηθούν την κινητικότητα των φοιτητών, πολιτική η οποία άλλωστε ενισχύεται από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τι θεωρείτε ότι πρέπει να βαρύνει στην επιλογή των ελλήνων ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές του 2009;
Η διαφάνεια, ο προγραμματισμός, η αξιοπιστία και το όραμα.