Της Σοφίας Χριστοφορίδου
Κάθε μέρα πρέπει να είναι 3 Δεκεμβρίου, ημέρα ευαισθησίας απέναντι στα άτομα με αναπηρία. Αυτό επιχειρούν να μάθουν στους μαθητές των Γιαννιτσών ο… Τριγωνοψαρούλης και τα παπουτσάκια που λένε παραμύθια.
“Δεν πρέπει να θυμόμαστε τα άτομα με αναπηρίες μία φορά το χρόνο, πρέπει να είναι στη μνήμη μας και στην καρδιά μας όλο το χρόνο”, σημειώνει η διευθύντρια του ειδικού σχολείου Γιαννιτσών Βούλα Χρυσάφη. Έτσι με αφορμή το φετινό εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας για τα ΑΜΕΑ το σχολείο υλοποιεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, για να ευαισθητοποιήσει τα μικρά παιδιά απέναντι στα άτομα με αναπηρίες. Άνοιξε τις πόρτες του στους μαθητές άλλων σχολείων, ώστε να έρθουν σε επαφή με τα παιδιά του ειδικού σχολείου και να μάθουν να αντιμετωπίζουν τη διαφορετικότητα με θετικό τρόπο.
Το πρόγραμμα των επισκέψεων επρόκειτο να διαρκέσει μία εβδομάδα, αλλά είχε τόσο καλά αποτελέσματα, που αποφασίστηκε να συνεχιστεί μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Μέχρι σήμερα περισσότερα από 200 παιδιά έχουν επισκεφθεί το ειδικό σχολείο.
Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν τη λογοτεχνία και το παιχνίδι, για να μάθουν στα παιδιά πώς να αντιμετωπίζουν τη διαφορετικότητα του άλλου. Έτσι οι μαθητές, αντί να ακούνε ομιλίες διδακτικού ύφους σχετικά με την αναπηρία, διαβάζουν παραμύθια που χρησιμοποιούν συμβολισμούς, για να μιλήσουν για την αναπηρία -ο “Τριγωνοψαρούλης” για τα παιδιά μέχρι τρίτη δημοτικού, “Τα παπουτσάκια που λένε παραμύθια” για μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας. Τα παιδιά χορεύουν, τραγουδάνε, φτιάχνουν ζωγραφιές και γράφουν παραμύθια με θέμα τη διαφορετικότητα. “Οι μαθητές που δεν έχουν έρθει σε άμεση επαφή με άτομα με αναπηρία στην αρχή παραξενεύονται, είναι κάπως διστακτικά. Στη συνέχεια αρχίζει η ανάγνωση των παραμυθιών, όπου συμμετέχουν και τα δικά μας παιδιά και η ατμόσφαιρα αλλάζει”. Στο ειδικό δημοτικό σχολείο Γιαννιτσών φοιτούν 16 παιδιά, από 5 έως 14 χρόνων, με αυτισμό, νοητική υστέρηση και άλλες μορφές αναπηρίας.