Σε ανοιχτή γραμμή με τους δημότες

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

μοτο

Ο δήμος Πτολεμαΐδας είναι ο μοναδικός στη Βόρεια Ελλάδα που χρησιμοποιεί το ίντερνετ, για να καταγράψει το βαθμό ικανοποίησης των δημοτών από τις υπηρεσίες που παρέχει

εισαγωγη

Ακόμη κι αν ο πελάτης δεν έχει πάντα δίκιο, η γνώμη του είναι πάντα σημαντική. Ειδικά αν στη θέση του “πελάτη” βρίσκεται ο πολίτης, ο οποίος πληρώνει για τις υπηρεσίες που του παρέχουν το δημόσιο και η τοπική αυτοδιοίκηση. Σε αυτόν τον τομέα ο δήμος Πτολεμαΐδας “βάζει τα γυαλιά” σε άλλους, πολύ μεγαλύτερους δήμους

Ο δήμος Πτολεμαΐδας έχει πιστοποίηση κατά ISO για την ποιότητα υπηρεσιών που παρέχει στους δημότες. Επιπλέον έχει δημιουργήσει ένα ερωτηματολόγιο, για να καταγράψει τις απόψεις και τις προτάσεις των δημοτών σχετικά με την ποιότητα εξυπηρέτησής τους από το δήμο. Οι δημότες καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την ποιότητα υπηρεσιών (καθαριότητα, γενικές υπηρεσίες), το βαθμό εξυπηρέτησής τους από τις υπηρεσίες του δήμου και την επικοινωνία μέσω του δικτυακού τόπου. “Η φιλοσοφία του δήμου Πτολεμαΐδας είναι ανθρωποκεντρική με έμφαση πάντοτε στις ανάγκες του δημότη και στη λήψη όσο το δυνατόν περισσότερων μέτρων για την εξυπηρέτησή του”, σημειώνει ο δήμαρχος Γρηγόρης Τσιουμάρης. Για το σκοπό αυτό έχουν τοποθετηθεί δύο κουτιά στο δημαρχείο Πτολεμαΐδας, όπου καταλήγουν τα ερωτηματολόγια με τα οποία οι πολίτες βαθμολογούν τη δημοτική αρχή, ενώ πριν από μία εβδομάδα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα http://www.ptolemaida.gr και το… ηλεκτρονικό κυτίο παραπόνων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ 

ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝΤΡΑ 

Με μία κλίμακα που αρχίζει από το “απαράδεκτη” και καταλήγει στο “άριστη” η άποψη των δημοτών για τις υπηρεσίες του δήμου είναι ενδεικτική. Χρησιμοποιούν το χαρακτηρισμό “απαράδεκτο” για ό,τι σχετίζεται με την απασχόληση, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι δημότες θα ήθελαν από το δήμο να λειτουργεί αναπτυξιακά, δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Κακή βαθμολογία δίνουν στις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες και μέτρια στην καθαριότητα και την προστασία του περιβάλλοντος. Από το δήμο περιμένουν περισσότερο πράσινο αλλά και λιγότερη γραφειοκρατία, προτείνοντας να εκδίδονται τα διάφορα πιστοποιητικά μέσω ίντερνετ. Ως προς τις υπηρεσίες, έκπληξη αποτελεί η καλή βαθμολογία που δίνουν οι πολίτες στην πολεοδομία, με δεδομένη την κακή άποψη που έχουν οι περισσότεροι Έλληνες για τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Αντίθετα μάλλον αναμενόμενη είναι η κακή βαθμολογία που συγκεντρώνει η δημοτική αστυνομία της Πτολεμαΐδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμος Πτολεμαΐδας είναι ο μοναδικός στη Βόρεια Ελλάδα που χρησιμοποιεί το ίντερνετ, για να καταγράψει το βαθμό ικανοποίησης των δημοτών από τις υπηρεσίες που παρέχει. Αντίστοιχη προσπάθεια είχε αρχίσει προ μηνών και ο δήμος Ξάνθης, αναθέτοντας μάλιστα τη σύνταξη του ερωτηματολογίου στο Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας του ΤΕΙ Καβάλας. Ωστόσο η ανταπόκριση των δημοτών ήταν σχεδόν μηδενική. «Οι πολίτες είναι αδιάφοροι», σχολιάζει ο δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης. «Μπορεί να κάθονται στο καφενείο και να γκρινιάζουν, αλλά δεν μπαίνουν στη διαδικασία να καταθέσουν τις προτάσεις τους».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s