Να μπει τέλος στις τραγωδίες που εκτυλίσσονται στα ναρκοπέδια του Έβρου ζητά ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Τόμας Χάμαρμπεργκ. Μετά την επίσκεψή του στα κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών στον Έβρο τον περασμένο Δεκέμβριο, καταγγέλλει ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούν οι μετανάστες συνιστούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Της Σοφίας Χριστοφορίδου
Ο κ. Χάμαρμπεργκ καλεί την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ιδίως σε ό,τι αφορά την προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών και επισημαίνει σοβαρές ανεπάρκειες του συστήματος υποδοχής και αντιμετώπισης των προσώπων που καταφεύγουν στη χώρα και ζητούν άσυλο εδώ.
ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ
“Οι ανθρώπινες τραγωδίες στα ναρκοπέδια του Έβρου πρέπει να πάψουν”, τονίζει στην έκθεσή του ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης. “Βάσει της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Ελλάδα υποχρεούται να πάρει μέτρα για την προστασία του δικαιώματος όλων στη ζωή. Οι μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα με παράνομο τρόπο δεν αποκλείονται από το θεμελιώδες αυτό δικαίωμα”, τονίζει.
Από το 1995 συνολικά 104 λαθρομετανάστες σκοτώθηκαν και 187 τραυματίστηκαν σοβαρά στα ναρκοπέδια των ελληνοτουρκικών συνόρων, ενώ μόνο στις αρχές του 2008 καταγράφηκαν πέντε περιπτώσεις αλλοδαπών που κατάφεραν να επιζήσουν, αλλά έμειναν ανάπηροι.
ΑΝ ΗΞΕΡΑΝ ΑΓΓΛΙΚΑ,
ΤΩΡΑ ΘΑ ΖΟΥΣΑΝ!
Όπως αναφέρει η έκθεση του επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, το Σεπτέμβριο του 2008 σκοτώθηκαν άλλοι τέσσερις λαθρομετανάστες στη ναρκοθετημένη περιοχή του χωριού Καστανιές, στον Έβρο. Μπήκαν στο περιφραγμένο ναρκοπέδιο νομίζοντας ότι το συρματόπλεγμα που περνούσαν ήταν τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Γεωργιανοί στην καταγωγή, δεν ήξεραν ούτε αγγλικά, ούτε ελληνικά, ούτε αραβικά, για να διαβάσουν τις προειδοποιητικές πινακίδες. Κατά την επίσκεψη του κ. Χάμαρμπεργκ στην περιοχή, τίποτε δεν είχε αλλάξει – το ναρκοπέδιο ήταν ακόμη εκεί. Οι στρατιωτικές αρχές ενημέρωσαν τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι μέχρι το τέλος του 2009 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αποναρκοθέτηση της περιοχής. Ωστόσο μέχρι τότε δεν υπάρχει καμία εγγύηση για μετανάστες που δεν είναι γλωσσομαθείς.
Ο ΕΝΑΣ ΠΑΝΩ
ΣΤΟΝ ΑΛΛΟΝ
Η εικόνα που αντίκρισε ο κ. Χάμαρμπεργκ κατά την επίσκεψή του στο συνοριακό φυλάκιο των Φερών ήταν τραγική. Σε δύο αποθήκες στριμώχνονταν 45 άνθρωποι κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον. Κοιμόνταν σε στρώματα που είχαν τοποθετηθεί στο τσιμεντένιο πάτωμα και δεν υπήρχε χώρος για να κυκλοφορήσουν. Η κατάσταση στις τουαλέτες ήταν άθλια. Κάποιοι κρατούμενοι είχαν εξανθήματα στο δέρμα τους και ένας μετανάστης που κυκλοφορούσε ξυπόλυτος ανέφερε ότι οι αρχές δεν τους έδιναν παπούτσια και ρούχα.
Οι αστυνομικές αρχές ενημέρωσαν τον κ. Χάμαρμπεργκ ότι στον Κυπρίνο η κατάσταση ήταν ακόμη χειρότερη: 320 Ιρακινοί και Αφγανοί κρατούνταν σε επτά κρατητήρια, δηλαδή 45 άτομα σε κάθε κρατητήριο!
ΧΩΡΙΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟ
ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟ
Στο χώρο κράτησης δεν υπήρχε διαθέσιμο τηλέφωνο και οι κρατούμενοι διαμαρτύρονταν ότι σχεδόν ποτέ δεν είχαν τη δυνατότητα προαυλισμού. Στις πόρτες του κρατητηρίου υπήρχε αναρτημένο ένα φυλλάδιο που ενημέρωνε σε πέντε γλώσσες ότι ήταν υπό απέλαση και ότι είχαν τη δυνατότητα να προσλάβουν δικηγόρο της επιλογής τους, αν φυσικά μπορούσαν να τον πληρώσουν! Εξάλλου, όπως διαπίστωσε σε πρόσφατη έκθεσή του και ο Συνήγορος του Πολίτη, οι ίδιοι οι αστυνομικοί, που ήταν υπεύθυνοι για το κέντρο κράτησης Βένας στο νομό Ροδόπης, είχαν άγνοια της νομοθεσίας που σχετίζεται με τη χορήγηση ασύλου.
ΓΥΡΙΣΑΝ ΠΙΣΩ ΣΤΟ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΕΝΑΝ 15ΧΡΟΝΟ
Ο επίτροπος εκφράζει την έντονη ανησυχία του για ορισμένες αναφορές από μη κυβερνητικές οργανώσεις για περιπτώσεις μεταναστών που εισήλθαν στη χώρα μέσω Έβρου, συνελήφθησαν χωρίς να καταγραφούν επισήμως και κρατήθηκαν μυστικές.
Στην έκθεσή του ο κ. Χάμαρμπεργκ αναφέρεται στην περίπτωση ενός ασυνόδευτου 15χρονου αφγανού πρόσφυγα, τον οποίο οι ελληνικές αρχές απέλασαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Τουρκία και από εκεί αναγκάστηκε να επιστρέψει στη χώρα του. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, μια ιρανή λαθρομετανάστρια προσπάθησε να περάσει από τον ποταμό, για να συναντήσει στην Ελλάδα τον άντρα της και τον εξάχρονο γιο της, που υπέφερε από καρδιακά προβλήματα. Συνελήφθη και απελάθηκε, αλλά κατάφερε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να συναντήσει την οικογένειά της με τη μεσολάβηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία!
ΕΝΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ,
ΠΟΛΛΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ
Μόνο 11 καταρτισμένοι υπάλληλοι δουλεύουν στο τμήμα ασύλου της ΕΛΑΣ στην Αθήνα, όπου εξετάζεται το 94% των αιτήσεων, με αποτέλεσμα τον περασμένο Οκτώβριο να δημιουργηθούν ουρές 3.000 ατόμων στη συγκεκριμένη υπηρεσία. Στην έκθεσή του ο κ. Χάμαρμπεργκ αναφέρεται στην επέμβαση της αστυνομίας, στο θάνατο ενός και στον τραυματισμό άλλων προσφύγων, που περίμεναν να καταθέσουν αίτηση για άσυλο. Επίσης αναφέρει την καταγγελία ομάδας δικηγόρων ότι αστυνομικοί δίνουν τα μαγικά χαρτάκια με τη σειρά προτεραιότητας για την αίτησή τους σε όσους μετανάστες επιλέγουν οι ίδιοι αυθαίρετα. Στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης διαπιστώνεται ζήτημα μη ανεξαρτησίας της επιτροπής που εξετάζει τις αιτήσεις ασύλου, χρόνιο πρόβλημα μετάφρασης των εγγράφων σχετικά με τη διαδικασία ασύλου και μη διάθεση από τις ελληνικές αρχές νομικής βοήθειας στα πρώτα στάδια της διαδικασίας χορήγησης ασύλου.
Το άσυλο στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες
>> Η Ελλάδα είναι μία από τις 44 αναπτυγμένες χώρες όπου καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων για άσυλο. Το πρώτο εξάμηνο του 2008 ήταν η έβδομη χώρα όσον αφορά των αριθμό των αιτήσεων (6,2%), πίσω από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Σουηδία και τη Γερμανία.
>> Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες διαπίστωσε ότι στη Βρετανία, στη Σουηδία και στη Γερμανία, που δέχονται ίδιο αριθμό αιτήσεων με την Ελλάδα, το ποσοστό χορήγησης ασύλου κυμαίνεται από 14% μέχρι 94%, ενώ στη χώρα μας μόλις 0,04%!
>> Το Συμβούλιο της Ευρώπης θεωρεί ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι το 2007 κανένας πρόσφυγας από το Ιράκ δεν πήρε άσυλο στην Ελλάδα, όταν το ίδιο διάστημα η Σουηδία έκανε δεκτό το 1,4% των αιτήσεων και η Γερμανία το 63,4%.