ΛΙΓΟΤΕΡΟ από το 60% των ευρωπαίων καταναλωτών δηλώνει ικανοποιημένο από τις αστικές και τις υπεραστικές μεταφορές (τρένα, λεωφορεία και τραμ), την ενέργεια, τη σταθερή τηλεφωνία και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, σύμφωνα με ετήσια έκθεση της Επιτροπής. Στη δεύτερη ετήσια έκθεση εξετάστηκαν περισσότεροι από 20 τομείς αγαθών και υπηρεσιών (μεταξύ άλλων, τρόφιμα, είδη ένδυσης, υποδήματα, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ενέργεια και τηλεπικοινωνίες) βάσει των τιμών, της δυνατότητας αλλαγής παρόχου, της ικανοποίησης του καταναλωτή, των καταγγελιών και της ασφάλειας.
Της Σοφίας Χριστοφορίδου
«Με ανησυχεί βαθύτατα το γεγονός ότι τρεις υπηρεσίες τόσο σημαντικές για τη ζωή των ανθρώπων εμφανίζουν τόσο άσχημη επίδοση, όταν αξιολογούνται με γνώμονα ορισμένους βασικούς πανευρωπαϊκούς δείκτες καταναλωτή. Οι καταναλωτές της Ευρώπης αξίζουν καλύτερη μεταχείριση» δήλωσε η επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδια για θέματα καταναλωτών Μεγκλένα Κούνεβα.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ένας στους τρεις ευρωπαίους καταναλωτές είναι δυσαρεστημένος από την αντίστοιχη ΔΕΗ της χώρας του, ενώ το 60% των καταναλωτών ανέφερε ότι η εταιρεία παροχής ενέργειας προέβη σε αύξηση τιμών. Παρ’ όλα αυτά μόλις το 7% άλλαξε πάροχο φυσικού αερίου, ενώ για την ηλεκτρική ενέργεια το αντίστοιχο ποσοστό είναι 8%, επειδή δεν βρήκε ανταγωνιστικές προσφορές.
Από τους τρεις τομείς που έχει διαπιστωθεί ότι προκαλούν τα περισσότερα προβλήματα για τους καταναλωτές, η ενέργεια είναι ο τομέας στον οποίο οι καταναλωτές δαπανούν το μεγαλύτερο ποσοστό (5,7%) του προϋπολογισμού του νοικοκυριού τους, ενώ η ηλεκτρική ενέργεια αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο μέρος των δαπανών των καταναλωτών (2,1%). Η λιανική αγορά ενέργειας θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης αγοράς που θα ακολουθήσει εντός του 2009, για να διερευνηθούν οι καταναλωτικοί όροι σχετικά με συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τα νοικοκυριά, όπως π.χ. η συγκρισιμότητα των προσφορών, οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και η τιμολόγηση.
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Τόσο οι τραπεζικές δαπάνες όσο και τα επιτόκια παρουσιάζουν μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ των κρατών-μελών. Για παράδειγμα, τα προσαρμοσμένα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων 1 έως 5 ετών κυμαίνονται από 0,21% στη Σουηδία έως και 12,12% στην Εσθονία, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχουν αποκλίσεις που δεν δικαιολογούνται από το κόστος κεφαλαίου. Οι τραπεζικές υπηρεσίες είναι ιδιαίτερα προβληματικές όσον αφορά τη συγκρισιμότητα των προσφορών και την αλλαγή παρόχου στην πράξη.
ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Λιγότεροι από τους μισούς καταναλωτές που χρησιμοποιούν λεωφορεία, τρένα και τραμ είναι ικανοποιημένοι. Ένας στους τέσσερις καταναλωτές αντιμετώπισε προβλήματα και προέβη σε καταγγελία. Τα περισσότερα προβλήματα σχετίζονται με τις τιμές, την έλλειψη ελκυστικότητας των εμπορικών προσφορών και την έλλειψη εκτίμησης προς τον πελάτη!
Οι αριθμοί
> Μόλις το 30% των Ελλήνων αισθάνεται ότι τα ισχύοντα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών στη χώρα μας είναι επαρκή.
> Η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις, μαζί με τη Λιθουανία και τη Βουλγαρία, σε αντίθεση με το 70%-75% των Ολλανδών, των Δανών, των Φιλανδών και των Σουηδών, που δηλώνουν ότι η προστασία που τους παρέχει η χώρα τους είναι ικανοποιητική. Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 είναι 50%.
> Μόλις τέσσερις στους δέκα έλληνες καταναλωτές πιστεύουν ότι οι πωλητές και οι προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών θα σεβαστούν τα δικαιώματά τους. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. είναι 59%.
> Το 42% των ευρωπαίων (30% των ελλήνων) καταναλωτών απάντησε ότι αντιμετώπισε παραπλανητικές προσφορές και το 27% (16% των ελλήνων) ότι εξαναγκάστηκε να προχωρήσει σε αγορά ή πιέστηκε να υπογράψει ένα συμβόλαιο.
> Το 39% των καταναλωτών και το 42% των λιανοπωλητών στην Ελλάδα θεωρούν ότι πολλά από τα προϊόντα που κυκλοφορούν στη χώρα μας δεν είναι ασφαλή. Αυτό το ποσοστό είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, όπου ο μέσος όρος είναι 18% για τους καταναλωτές και 16% για τους λιανοπωλητές.
> Η χρηματοδότηση από το ελληνικό κράτος προς τις καταναλωτικές οργανώσεις είναι 27 ευρώ για κάθε 1.000 κατοίκους, όταν στην Ευρώπη των 27 το αντίστοιχο ποσό είναι 191 ευρώ.