Κομισιόν: Προβλέπει 3,5 εκατ. απολύσεις   μέσα στο 2009

 

Μέχρι 3,5 εκατ. πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους μέσα στο 2009 εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με την πρώτη μηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αγορά εργασίας στην Ε.Ε. Αν η πρόβλεψη επαληθευτεί, οι άνεργοι στην Ευρώπη θα ξεπεράσουν τα 21 εκατομμύρια, από 18 εκατομμύρια που είναι σήμερα.

Η ανεργία εκτινάχθηκε από το 6,8% στις αρχές του 2008 στο 7,4% στο τέλος του έτους -κάτι που μεταφράζεται σε 300.000 νέους ανέργους-, ενώ μέχρι το τέλος του 2010 αναμένεται να ανέλθει στο 9,5%. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση η ανεργία στην Ελλάδα θα αγγίξει ή και θα ξεπεράσει το 9% μέχρι το 2010. Μόνο το τελευταίο τετράμηνο έγιναν περισσότερες από 100.000 απολύσεις στους κλάδους του μετάλλου, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, των μεταφορών και των logististics, οι οποίοι δέχτηκαν και το ισχυρότερο πλήγμα. Ανακοινώσεις για δημιουργία σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας το τελευταίο τετράμηνο υπήρξαν μόνο από τον κλάδο του εμπορίου. Οι εργαζόμενοι στην Ιρλανδία, στην Ισπανία και στις χώρες της Βαλτικής προβλέπεται να περάσουν μαύρες μέρες.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο μόνος τομέας που εξακολουθεί να δημιουργεί θέσεις εργασίας, έστω και ελαστικές, είναι αυτός του λιανικού εμπορίου.

Τα σημάδια της κρίσης άργησαν να φανούν στην αγορά εργασίας, γιατί εκτός των άλλων αντέδρασε με μέτρα ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας (διαθεσιμότητα, ευέλικτα ωράρια, μερική απασχόληση), κάτι που φαίνεται να περιόρισε την εκτεταμένη μείωση των θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα. Οι νέοι και οι μερικώς απασχολούμενοι, οι εργαζόμενοι άνω των 50 και οι μετανάστες θα είναι τα πρώτα θύματα της έκρηξης της ανεργίας στην Ευρώπη. Τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος θα υποστούν πλήγμα. Παρά την πτώση του πληθωρισμού και την πτώση της τιμής του πετρελαίου που σημειώθηκε στο δεύτερο εξάμηνο του 2008, οι μεγάλες αυξήσεις στα είδη διατροφής και την ενέργεια επέδρασαν ιδιαίτερα δυσμενώς στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και τους συνταξιούχους.

ΣΟΦΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s