«Δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο η Ελλάδα στη διείσδυση των ΑΠΕ»

Η Ελλάδα έχει μείνει ήδη αρκετά πίσω και δεν μπορεί να καθυστερήσει περαιτέρω σε ό,τι αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τονίζει στη “ΜτΚ” ο επίτροπος για θέματα Ενέργειας Άντρις Πίλμπαγκς

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Καθυστέρηση εντοπίζει και στο εγχείρημα κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, την οποία συσχετίζει με τους «δύσκολους καιρούς» που περνά η παγκόσμια οικονομία. Κατά την παρουσία του στην ολομέλεια της Επιτροπής Περιφερειών ο κ. Πίλμπαγκς ρωτήθηκε για την πορεία του αγωγού Ναμπούκο, που θα μετέφερε αζέρικο αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. «Πρέπει να προχωρήσουμε με καλή πίστη», σημείωσε ο κ. Πίλμπαγκς. “Δεν είναι αλήθεια ότι δεν δουλέψαμε και δεν είμαστε φιλόδοξοι για αυτό το σχέδιο», επισήμανε, αλλά πρόσθεσε ότι “για το ενεργειακό… ταγκό χρειάζονται τρεις, ο παραγωγός, η χώρα τράνζιτ και η αγορά. Οι καταναλωτές είναι έτοιμοι. Με τα θέματα της παραγωγής και της μεταφοράς τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα». Ερωτηθείς για το αν οι τρεις για το «ενεργειακό ταγκό» υπάρχουν στην περίπτωση του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, καθώς κατά καιρούς έχουν εκφραστεί προβληματισμοί για τις πηγές από τις οποίες ο αγωγός θα τροφοδοτείται με πετρέλαιο, απάντησε:

«Το πετρέλαιο υπάρχει. Η Ρωσία έχει πολύ πετρέλαιο. Υπάρχει πετρέλαιο και από άλλες πηγές, όπως το Καζακστάν. Η Ελλάδα αποδέχτηκε τον αγωγό, άρα υπάρχει και η χώρα διέλευσης. Όσο για την αγορά, είναι όλοι οι καταναλωτές. Στην περίπτωση αυτή έχουμε τα τρία απαραίτητα στοιχεία».

Ανησυχείτε για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση του πετρελαιαγωγού; 

Ο αγωγός αποτελεί ακόμη μία οδό μεταφοράς πετρελαίου, η οποία μάλιστα παρακάμπτει τα στενά του Βοσπόρου. Η λειτουργία του θα επέτρεπε να παραχθεί περισσότερο πετρέλαιο στην περιοχή Κάσαγκαν του Καζακστάν και να μεταφερθεί παρακάμπτοντας τα στενά, κάτι που αυτόματα αυξάνει την περιβαλλοντική αειφορία.

Η οργάνωση (σ.σ. του σχεδίου για τον αγωγό) είναι φανταστική, αλλά υπάρχουν όλα αυτά τα ρίσκα. Από όσο γνωρίζω, τόσο οι ρωσικές όσο και οι ελληνικές αρχές έχουν αποφασιστικότητα ως προς την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου στόχου. Το όλο πρότζεκτ έχει καθυστερήσει κάπως, αλλά οι καιροί είναι δύσκολοι, υπάρχει οικονομική δυσπραγία. Δεν ανησυχώ ιδιαίτερα, επειδή πρόκειται για μία μακροπρόθεσμη προοπτική, (σ.σ. ο αγωγός) δεν είναι τόσο απαραίτητος για την ασφάλεια του εφοδιασμού με πετρέλαιο. Βασικά θα έλεγα να δώσετε μεγαλύτερη έμφαση στην περιβαλλοντική αειφορία.

Η Ελλάδα είναι μία χώρα με πολλή ηλιοφάνεια. Είστε ικανοποιημένος από το πόσο αξιοποιεί αυτήν και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; 

Η χώρα σας έχει έναν δεσμευτικό στόχο (20-20-20) και δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο. Πρέπει να είναι αποφασιστική και να χρησιμοποιήσει όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ένα παραπάνω που στην Ελλάδα η κοινή γνώμη είναι πολύ ξεκάθαρη ως προς την πυρηνική ενέργεια. Απομένουν οι συμβατικές και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί για την κλιματική αλλαγή, χωρίς να χρησιμοποιήσει την πυρηνική ενέργεια, η Ελλάδα πρέπει να είναι εξαιρετικά φιλόδοξη και αποφασιστική στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πιστεύετε ότι θα έπρεπε να ανοίξει και στην Ελλάδα η συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια; 

Από όσο γνωρίζω, η κοινή γνώμη είναι ξεκάθαρη σε αυτό το θέμα. Θα ήταν λάθος και η επένδυση θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Θα έλεγα να επικεντρωθείτε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπου υπάρχει και υποστήριξη των ελλήνων πολιτών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s