Η λειτουργία της Εγνατίας οδού και του κάθετου άξονα Κομοτηνή-Βουλγαρία δημιουργεί νέες προοπτικές εξωστρέφειας, ανάπτυξης του εμπορίου και τουριστικής κινητικότητας. Ημερίδα της «Μ» στην Κομοτηνή. Η απόσταση από την Κομοτηνή μέχρι το Κίρτζαλι της νότιας Βουλγαρίας, που είναι το εγγύτερο κέντρο αγοράς, είναι 45 χιλιόμετρα. Σήμερα απαιτούνται έξι ώρες, αφού όσοι θέλουν να περάσουν τα σύνορα πρέπει να ακολουθήσουν το δρόμο από την Αλεξανδρούπολη μέσω Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας στο Ορμένιο και από εκεί να περάσουν στο Σβίλεγκραντ. Το καλοκαίρι του 2010, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθεί ο κάθετος άξονας προς την Εγνατία οδό, η απόσταση από την Κομοτηνή μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα θα καλύπτεται σε μόλις μισή ώρα. Η λειτουργία της Εγνατίας οδού και του κάθετου άξονα Κομοτηνή – Βουλγαρία δημιουργεί νέες προοπτικές εξωστρέφειας, ανάπτυξης του εμπορίου και τουριστικής κινητικότητας.
Οι επιχειρηματίες της Ροδόπης, ιδιαίτερα αυτοί που έχουν παραγωγικές μονάδες με εξαγωγικό προσανατολισμό, προσβλέπουν στη διάνοιξη του κάθετου άξονα που θα συνδέει την Κομοτηνή με τη Βουλγαρία, καθώς αυτό το έργο ανοίγει πολλές νέες αγορές για τα προϊόντα τους. Εξίσου μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και της βουλγαρικής πλευράς, καθώς οι επιχειρήσεις θα μπορούν να μεταφέρουν τάχιστα τα προϊόντα τους στα κοντινότερα λιμάνια, της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας.
ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Επιδιώκοντας να αναδείξει τις προοπτικές διασυνοριακής συνεργασίας η “Μακεδονία” διοργανώνει ημερίδα στην Κομοτηνή με θέμα “Νομός Ροδόπης: Εγνατία οδός, οικονομική ανάπτυξη και διασυνοριακές σχέσεις”. Η ημερίδα πραγματοποιείται την Κυριακή 8 Μαρτίου στις 11.00 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Παπανικολάου στην Κομοτηνή και εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Δρόμοι ανάπτυξης στη Βόρεια Ελλάδα”. Τις απόψεις τους για την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων με άξονα την Εγνατία οδό θα καταθέσουν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ Δημοσθένης Κατσιγιάνης και εκ μέρους της βουλγαρικής κυβέρνησης ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων Ντίμκο Μιχαλέφσκι. Επίσης ο πρόεδρος του τμήματος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Διονύσης Χιόνης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ροδόπης Γιώργος Νικολαΐδης θα προσεγγίσουν το θέμα από την ακαδημαϊκή και την επιχειρηματική σκοπιά.
ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
“Με το νέο άξονα ο ρόλος της Κομοτηνής ενισχύεται περαιτέρω, αφού πλέον θα αποτελεί την πλεονεκτικότερη εναλλακτική απόληξη του κάθετου διευρωπαϊκού άξονα και θα επιτρέπει τη διακίνηση αγαθών, κεφαλαίων, αλλά κυρίως ανθρώπων που επιζητούν έξοδο στη Μεσόγειο”, δήλωσε στη “Μ” ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης. “Η Ροδόπη έχει ίσως την καλύτερη βιομηχανική περιοχή στη χώρα, με δυνατότητες επέκτασης και πολύ καλές υποδομές. Βρίσκεται κοντά σε μεγάλες αγορές της Τουρκίας, της Βουλγαρίας και της Κεντρικής Ευρώπης.
Οι κάθετοι οδικοί άξονες που ξεκινούν από την Εγνατία και φθάνουν στα βόρεια σύνορα θα πρέπει να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό, για να φέρουν σε ελάχιστο χρόνο τη Βαλκανική και την Κεντρική Ευρώπη στα παράλιά μας, ενισχύοντας τη διακίνηση εμπορευμάτων αλλά και τουριστών”, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νικόλαος Αγγελίδης. Ο κάθετος άξονας Κομοτηνή – Νυμφαία – ελληνοβουλγαρικά σύνορα, μήκους 23 χιλιομέτρων, αποτελεί τμήμα του πανευρωπαϊκού διαδρόμου ΙΧ. Μέχρι σήμερα έχει κατασκευαστεί το νότιο τμήμα του άξονα, μήκους 4 χλμ., το οποίο θα αναβαθμιστεί στο πλαίσιο της νέας σύμβασης κατασκευής. Το υπόλοιπο τμήμα, μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, μήκους περίπου 20 χλμ. και προϋπολογισμού 85 εκατ. ευρώ, δημοπρατήθηκε από την “Εγνατία Οδό Α.Ε.” το Δεκέμβριο του 2006 και έχει συμβατικό χρόνο παράδοσης το καλοκαίρι του 2010.
ΣΟΦΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» http://www.makthes.gr/news/reportage/35106/