Ημερίδα: “Η Εγνατία του τουρισμού και του πολιτισμού”

Η Εγνατία οδός αλλάζει τον χάρτη της Βόρειας Ελλάδας, εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις και ενώνοντας όλους τους τουριστικούς προορισμούς, οι οποίοι μέχρι τώρα ήταν αποκομμένοι. Με πρωτοβουλία της νομαρχίας Ξάνθης, δώδεκα νομοί, από όπου διέρχεται η Εγνατία οδός, ένωσαν τις δυνάμεις τους, με σκοπό ο οδικός άξονας να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.

Η “Μακεδονία” στηρίζει αυτή την προσπάθεια και στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Δρόμοι ανάπτυξης στη Βόρεια Ελλάδα” διοργανώνει ημερίδα στην Ξάνθη με θέμα “Η Εγνατία του τουρισμού και του πολιτισμού”. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Μαρτίου, στις 18.00, στο χώρο εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Ελισσώ, στην Ξάνθη.

Μία από τις πλέον εξέχουσες προσωπικότητες της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας, η πρώτη γυναίκα πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ευρώπης, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, θα καταθέσει την πολύτιμη γνώση και εμπειρία της στο γόνιμο διάλογο που θα αναπτυχθεί. Από την πλευρά της κεντρικής διοίκησης ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης και ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ Δημοσθένης Κατσιγιάννης θα κληθούν να δεσμευτούν για την υποστήριξη της πρωτοβουλίας, την οποία θα παρουσιάσει ο νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης.

ΑΞΟΝΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

“Η Εγνατία μπορεί να μετατραπεί από άξονα φυγής και ταχείας πρόσβασης σε άξονα ευρείας ανάπτυξης. Πρώτη φορά με ασφάλεια, ταχύτητα και ενότητα μπορεί να διασχίσει ο πολίτης τη Βόρεια Ελλάδα από την Ήπειρο έως τη Θράκη. Όλες οι μορφές τουρισμού, ατομικού, μαζικού, ιστορικού, θρησκευτικού, οικολογικού, μαθητικού, κοινωνικού μπορούν να αναπτυχθούν επί του άξονα, όπως και ο πολιτισμός. Είναι η απαρχή της ενιαίας ανάπτυξης όλων των περιοχών επ’ αυτού”, σημειώνει στη “Μ” ο νομάρχης Ξάνθης.

Σήμερα όσοι χρησιμοποιούν την Εγνατία διασχίζουν σε λίγες ώρες όλη τη Βόρεια Ελλάδα, παρακάμπτοντας περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και πολιτισμό. Στόχος της πρωτοβουλίας για την τουριστική αξιοποίηση της Εγνατίας είναι να δημιουργηθεί ένας ενιαίος τουριστικός και πολιτισμικός χάρτης με άξονα την Εγνατία οδό, να δημιουργηθεί δηλαδή ένα ενιαίο “τουριστικό πακέτο”, που να προβάλλει τη Βόρεια Ελλάδα ως έναν ενιαίο τουριστικό προορισμό.

Ήδη οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις των νομών από τους οποίους διέρχεται η Εγνατία οδός (Ξάνθης, Έβρου, Ιωαννίνων, Θεσσαλονίκης, Ροδόπης, Καβάλας, Σερρών, Θεσπρωτίας, Ημαθίας, Γρεβενών, Κοζάνης) συνυπέγραψαν προγραμματική σύμβαση για την προβολή των περιοχών τους ενός ενιαίου τουριστικού προϊόντος. Οι δώδεκα νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις φιλοδοξούν να προωθήσουν μια ενιαία πολιτική τουριστικής προβολής σε όλο το μήκος του οδικού άξονα και να υλοποιήσουν κοινές δράσεις στον τομέα του πολιτισμού. Ήδη, μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, τον περασμένο Νοέμβριο, η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης ενέκρινε στα μέσα Φεβρουαρίου το σχέδιο κοινής δράσης των 12 νομών. Την προγραμματική σύμβαση υπέγραψε επίσης ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Δυτικής Μακεδονίας (ΑΝ.ΚΟ.), ενώ την προσπάθεια στηρίζουν ο ΕΟΤ και το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s