Η Εγνατία οδός αποτελεί την κεντρική αρτηρία, από την οποία αιματώνεται η οικονομία της Βόρειας Ελλάδας. Σε λιγότερο χρόνο και με μικρότερο κόστος μεταφέρονται εμπορεύματα από την περιφέρεια στις μεγάλες αγορές της Ελλάδας και των Βαλκανίων, ενώ είναι πια πολύ ευκολότερο για τους επισκέπτες να ταξιδέψουν στις περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος
Της Σοφίας Χριστοφορίδου
Τα παραπάνω τόνισαν οι εισηγητές στις δύο ημερίδες που διοργάνωσε το δημοσιογραφικό συγκρότημα “Μακεδονία” στην Ξάνθη με θέμα “Εγνατία οδός του τουρισμού και του πολιτισμού” και στην Κομοτηνή με θέμα “Εγνατία οδός: Οικονομική ανάπτυξη και διασυνοριακές σχέσεις”.
Την πρωτοβουλία της “Μ” τίμησε με την παρουσία της η μεγάλη κυρία των ευρωπαϊκών γραμμάτων Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.
Η Εγνατία δεν είναι μόνο άσφαλτος και τσιμέντο, είναι ένα εργαλείο, τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, σημειώνοντας ότι η εύκολη πρόσβαση που παρέχει ο αυτοκινητόδρομος αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την τουριστική ανάπτυξη.
Η λειτουργία της Εγνατίας οδού είχε ήδη μεγάλη επίδραση στον τουριστικό τομέα, τόνισε ο πρόεδρος της “Εγνατία Οδός Α.Ε.”, καθηγητής Απόστολος Γούλας. Για παράδειγμα, στην Κομοτηνή οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 40% την τελευταία πενταετία, ενώ το ξενοδοχειακό δυναμικό κατά μήκος της Εγνατία παρουσίασε αύξηση κατά 72%.
Σήμερα από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα περνούν καθημερινά 10.000 άτομα, στοιχείο που καταδεικνύει τις δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης. “Αυτές οι προοπτικές θα πολλαπλασιαστούν με το άνοιγμα του κάθετου άξονα Κομοτηνής – Νυμφαίας”, τόνισε ο γενικός πρόξενος της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη Πλάμεν Ιβάνοφ.
Οι ένδεκα νομάρχες των νομών από τους οποίους διέρχεται η Εγνατία υπέγραψαν, με πρωτοβουλία του νομάρχη Ξάνθης Γιώργου Παυλίδη, προγραμματική σύμβαση συνεργασίας για “τη μεγιστοποίηση των ευκαιριών”, όπως είπε ο ίδιος, και τη μετατροπή της περιοχής “σε ενιαίο τουριστικό προορισμό που μπορεί να προσεγγιστεί μέσω αυτού του σπουδαίου αυτοκινητόδρομου”.
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια το κόστος μεταφοράς προς τις μεγάλες αγορές ήταν δυσβάσταχτο για τις επιχειρήσεις της Θράκης, ενώ σήμερα η απόσταση και το κόστος έχουν μειωθεί σημαντικά, σημείωσε ο γ.γ. της περιφέρειας Δημήτρης Σταμάτης. “Ο χρόνος είναι χρήμα και η εύκολη πρόσβαση στη Θεσσαλονίκη και την ενδοχώρα των Βαλκανίων δημιουργεί σημαντικές προοπτικές για τις επιχειρήσεις της περιοχής”, συμφώνησε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ροδόπης Γιώργος Νικολαΐδης. Τέλος ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης μίλησε για την ανάγκη αλλαγής αναπτυξιακού μοντέλου στη Θράκη. “Να πάμε από την πριμοδοτούμενη στην αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη, εστιάζοντας στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα”, είπε και συμπλήρωσε: “Η Εγνατία, το μεγάλο έργο που αλλάζει τη φυσιογνωμία της περιοχής, θα αποδώσει τα μέγιστα μόνο όταν ολοκληρωθούν οι κάθετοι άξονες”.
Τις απόψεις τους στο βήμα διαλόγου που άνοιξε η “Μ” με τις δύο ημερίδες στη Θράκη κατέθεσαν επίσης ο γ.γ. του ΥΜΑΘ Λουκάς Ανανίκας, ο πρόεδρος του τμήματος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης του ΔΠΘ Διονύσης Χιόνης, ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης, οι δήμαρχοι Ξάνθης και Κομοτηνής Μιχάλης Στυλιανίδης και Δημήτρης Κοτσάκης, ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ξάνθης Παναγιώτης Ανδρικόπουλος.
——-
“Σε όλη της τη διαδρομή η Εγνατία οδός ήταν κατάσπαρτη από σταθμούς, ξενώνες, τελωνεία, ρωμαϊκές αποικίες και στρατιώτες που φυλούσαν τις διαβάσεις. Η Εγνατία αποτελεί τη σύμπτυξη όλης της υποδομής μιας καλής διοίκησης, ενός κράτους που είχε κεντρική κυβέρνηση και υπεύθυνη αυτοδιοίκηση”
Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ
Η οδός – καθρέφτης της βυζαντινής διοίκησης
Η Εγνατία οδός δεν ενώνει μόνο τις αγορές της Δύσης με αυτές της Ανατολής, αλλά και την Ελλάδα με την ιστορία της “χιλιόχρονης αυτοκρατορίας του Βυζαντίου”, ανέφερε η πρύτανης Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, κύρια ομιλήτρια στην ημερίδα της “Μ” στην Ξάνθη. Η κ. Αρβελέρ μίλησε για την ιστορική Εγνατία οδό, με την οποία η νέα Ρώμη, Κωνσταντινούπολη, ενώθηκε τον 4ο αιώνα με τη Ρώμη. “Η Εγνατία οδός συνδέει δύο πόλεις που αποτελούν σύνδεση της χριστιανικής ιστορίας και της ρωμαϊκής κληρονομιάς”, σημείωσε. Όπως περιέγραψε η κ. Αρβελέρ, όταν έφτασαν οι Σλάβοι τον 7ο αιώνα από τον Χορτιάτη έχτισαν σπίτια πάνω στην Εγνατία, η οποία υποβαθμίστηκε σε τοπική οδό. Όταν οι Βυζαντινοί ανέκτησαν την κυριαρχία της περιοχής, τον 11ο αιώνα, η Εγνατία απέκτησε πάλι την αίγλη και το κλέος της. Πρέσβεις, στρατεύματα και αεικίνητοι μοναχοί διέσχιζαν την Εγνατία στην πορεία του Βυζαντίου προς την κάτω Ιταλία.
“Σε όλη της τη διαδρομή η Εγνατία οδός ήταν κατάσπαρτη από σταθμούς, ξενώνες, τελωνεία, ρωμαϊκές αποικίες και στρατιώτες να φυλάνε τις διαβάσεις. Η Εγνατία αποτελεί τη σύμπτυξη όλης της υποδομής μιας καλής διοίκησης ενός κράτους που είχε κεντρική κυβέρνηση και υπεύθυνη αυτοδιοίκηση”, τόνισε, προσθέτοντας: “Βάλαμε σε παρένθεση τη μεγάλη χιλιόχρονη αυτοκρατορία ελληνισμού που επεξεργάστηκε το χριστιανικό δόγμα στις οικουμενικές συνόδους, κατάργησε τη δουλεία και απαγόρευσε το μετά βασάνων εξετάζεσθαι… Οι βεβαιότητες του παρελθόντος θα πρέπει να οργανώσουν τις ελπίδες μέλλοντος, για να προχωρήσουμε πιο πέρα” σημείωσε, σχολιάζοντας ότι στην Ελλάδα “η παρουσιολογια του παρελθόντος είναι τέτοια που εμποδίζει το μέλλον. Το παρελθόν δεν είναι επιφορτισμένο να λύσει προβλήματα του μέλλοντος, πρέπει να βλέπει κανείς όχι μόνο από πού έρχεται, αλλά και πού θέλει να πάει”.
Οι κάθετοι άξονες αποτελούν σημαντική αναπτυξιακή παράμετρο, καθώς συνδέουν την Εγνατία οδό με τις διευρωπαϊκές οδικές αρτηρίες και τα γειτονικά κράτη
Προχωρά η κατασκευή των κάθετων αξόνων
Σε περίπου δύο μήνες η Εγνατία θα είναι συνεχής αυτοκινητόδρομος από άκρη σε άκρη, καθώς, όπως ανακοίνωσε στη διάρκεια των ημερίδων της “Μ” στη Θράκη, ο πρόεδρος της “Εγνατία Οδός Α.Ε.” κ. Γούλας αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες και στα τελευταία υπό κατασκευή τμήματα, στην περιοχή της Καφέ Αρκούδας και του Άραχθου ποταμού.
“Η προσπελασιμότητα αυξάνεται δυναμικά με τη μείωση της χρονοαπόστασης”, επισήμανε ο κ. Γούλας. Αυτό σημαίνει μεγάλη οικονομία σε χρόνο και καύσιμα και ευκολότερη πρόσβαση σε μεγάλες αγορές, όπως αυτή της Θεσσαλονίκης. Οι κάθετοι άξονες αποτελούν σημαντική αναπτυξιακή παράμετρο, συνδέοντας την Εγνατία οδό με τους διευρωπαϊκούς άξονας και έχοντας στη ζώνη επιρροής της το 50% της Βουλγαρίας, τη FYROM και τη δυτική Τουρκία.
- Ο κάθετος άξονας Κομοτηνής – Νυμφαίας – ελληνοβουλγαρικών συνόρων κατασκευάζεται και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2010, οπότε με μέση ταχύτητα 80 χλμ./ώρα η διαδρομή μέχρι τη βουλγαρική πλευρά θα διαρκεί μόλις ένα τέταρτο της ώρας.
-
Για τον κάθετο άξονα Ξάνθης – Εχίνου εκπονούνται οι οριστικές μελέτες για τη νέα χάραξη των 22 χλμ. και μέχρι το τέλος 2009 θα προχωρήσει η δημοπράτηση. Παράλληλα προχωρά η αναβάθμιση του δρόμου προς την Ξάνθη και η μελέτη για το έργο της περιφερειακής οδού γύρω από την πόλη της Ξάνθης.
-
Στις Σέρρες, ο κάθετος άξονας του Προμαχώνα θα έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος του μέχρι το τέλος της άνοιξης.
-
Στη Δυτική Μακεδονία ο κάθετος άξονας Σιάτιστας – Κρυσταλλοπηγής θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι, με την παράδοση των τελευταίων οκτώ χιλιομέτρων, ανοίγοντας τη δίοδο προς την Κορυτσά.
ΣΤΑΘΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΟΔΙΑ
Ο πρώτος σταθμός εξυπηρέτησης οχημάτων (ΣΕΑ) θα λειτουργήσει στον Πλάτανο του νομού Ημαθίας. Συνολικά έχουν δημοπρατηθεί έξι ΣΕΑ, ενώ μέχρι το Πάσχα θα έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για άλλους δέκα. Για τους σταθμούς εξυπηρέτησης αυτοκινήτων στην περιοχή της Θράκης (Αρδανίου, Ορμενίου, Σώστη) ο κ. Γούλας είπε ότι στις δύο δημοπρατήσεις που προηγήθηκαν δεν υπήρξαν προσφορές. Σε λίγες ημέρες αναμένεται να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τον ΣΕΑ του Σώστη. Όπως ανέφερε, σε κάθε ΣΕΑ θα υπάρχει χώρος για την τουριστική προβολή της συγκεκριμένης περιοχής όπου βρίσκεται ο σταθμός. Αναφορικά με την επιβολή διοδίων ο κ. Γούλας ανακοίνωσε ότι αυτό θα γίνει μέσα στο 2009, καθώς υπάρχει σχετική συμβατική υποχρέωση προς την Ε.Ε.
Οδικός δακτύλιος στη Μαύρη Θάλασσας
Παράλληλα η “Εγνατία Οδός Α.Ε.” έχει αναλάβει την τεχνική ευθύνη για την κατασκευή του δακτυλίου, μήκους 7.000 χλμ., που θα περιτρέχει τη Μαύρη θάλασσα. “Πρόκειται για ένα δρόμο που εκτιμάται ότι θα κατασκευαστεί μέσα σε χρονικό διάστημα μίας δεκαετίας και θα ενισχύσει τις μεταφορές και το εμπόριο των χωρών του Εύξεινου Πόντου. Η Θράκη θα είναι η πρώτη που θα επωφεληθεί από τη διάνοιξη αυτού του δακτυλίου”, σημείωσε ο κ. Γούλας.