Δάσος ανεμογεννητριών στο Σέλι

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» στις 22/3/2009

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Πρότυπο πράσινης ανάπτυξης φιλοδοξεί να καταστήσει το Σέλι ο τοπικός Αναγκαστικός Συνεταιρισμός, ο οποίος προ ημερών υπέγραψε μια μεγάλη συμφωνία με την Acciona Energeiaki για τη δημιουργία αιολικού πάρκου, επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ. Παράλληλα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με άλλες δύο εταιρείες για την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών συστημάτων.

“Οι επενδύσεις αυτές όχι μόνο θα φέρνουν έσοδα στο συνεταιρισμό και την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά αναμένεται να δημιουργήσουν δεκάδες θέσεις εργασίας και πολλαπλάσια υπεραξία στην περιοχή”, δήλωσε στη “Μ” ο γενικός γραμματέας του συνεταιρισμού Στέργιος Πέτκος.

Ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Σελίου, που αριθμεί περίπου 2.000 μέλη, κατέχει δασική έκταση 85.000 στρεμμάτων, η οποία σήμερα χρησιμοποιείται ως βοσκότοπος και ως χώρος υλοτομίας. Υπενοικιάζοντας ελάχιστο μέρος αυτής, ο συνεταιρισμός κάνει άνοιγμα στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ήδη έχει υπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικό για τριακονταετή μίσθωση έκτασης περίπου 300 στρεμμάτων στο δασόκτημα του συνεταιρισμού στο ανατολικό Βέρμιο, όπου η Acciona Energeiaki Α.Ε. σκοπεύει να δημιουργήσει αιολικό πάρκο. Παράλληλα προχώρησε σε ενοικίαση άλλων 700 στρεμμάτων σε εταιρεία εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, ενώ αυτό το διάστημα και δεύτερη εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της αιολικής ενέργειας πραγματοποιεί μετρήσεις του δυναμικού, ώστε να εντοπίσει το κατάλληλο γήπεδο για τη δημιουργία αιολικού πάρκου.

ΕΠΕΝΔΥΣΗ 300 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τον αναγκαστικό συνεταιρισμό Σελίου, ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση μιας πολύ μεγάλης επένδυσης από την Acciona Energeiaki Α.Ε., η οποία έχει ήδη λάβει θετικές γνωμάτευσης από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες (δασαρχείο, αρχαιολογία, στρατό, υπηρεσίες πολιτικής και πολεμικής αεροπορίας κ.ά.) Επίκειται τώρα μόνο η έγκριση της εγκατάστασης από το δημοτικό συμβούλιο Βέροιας και το νομαρχιακού συμβουλίου Ημαθίας. Η εταιρεία σκοπεύει να προχωρήσει στην εγκατάσταση 90 ανεμογεννητριών στην περιοχή του ανατολικού Σελίου, συνολικής ισχύος 100 MW, 47 από τις οποίες στο δασόκτημα του αναγκαστικού συνεταιρισμού. “Πρόκειται για μια πρότυπη επένδυση, όχι μόνο για την περιοχή αλλά για όλη την Ελλάδα”, αναφέρει ο κ. Κ. Λουκίδης, εκ μέρους της Acciona Energeiaki.

Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ, μέρος του οποίου αναμένεται να καλυφθεί με χρηματοδότηση από τον αναπτυξιακό νόμο. Παράλληλα, η εταιρεία σχεδιάζει να εγκαταστήσει ένα ακόμη αιολικό πάρκο 100 ανεμογεννητριών, ισχύος 100 MW, στο δυτικό Σέλι, στα όρια του νομού Κοζάνης, υλοποιώντας επένδυση 300 εκατ. ευρώ.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ

Από την επένδυση της Acciona Energeiaki ο συνεταιρισμός εξασφαλίζει ένα έσοδο 100.000 ευρώ το χρόνο, για τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, τα δύο χρόνια που θα διαρκέσουν οι εργασίες κατασκευής του αιολικού πάρκου θα απασχοληθούν 150-200 άτομα, ενώ θα απαιτηθεί προσωπικό 15-20 ατόμων και για τη φάση της λειτουργίας του. Με ειδική ρήτρα που συμπεριλήφθηκε στη συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, η εταιρεία θα επιλέξει το προσωπικό που θα απασχολήσει μέσα από μια λίστα ατόμων που θα προτείνει ο συνεταιρισμός. Επιπλέον το 3% των εσόδων της εταιρείας θα πηγαίνει στο ταμείο του δήμου Βέροιας, στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκει το δασόκτημα Σελίου.

Το αιολικό πάρκο Σελίου σε αριθμούς
 40 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 80 ΜW θα εγκατασταθούν στο αγρόκτημα του αναγκαστικού συνεταιρισμού Σελίου
 300 εκατ. ευρώ η συνολική επένδυση της Acciona Energeiaki Α.Ε. για το σύνολο των 90 ανεμογεννητριών στο Σέλι
 150-200 άτομα από το νομό Ημαθίας θα εργαστούν επί δύο χρόνια για την κατασκευή του αιολικού πάρκου
 15 άτομα από την περιοχή θα βρουν μόνιμη δουλειά μετά την ολοκλήρωση του έργου
 3% του τζίρου της εταιρείας από το αιολικό πάρκο θα διατίθεται στο δήμο Βέροιας
 100.000 ευρώ είναι το ετήσιο μίσθωμα που θα εισπράττει ο αναγκαστικός συνεταιρισμός Σελίου

Η Acciona Energeiaki

Η Acciona Ενεργειακή Α.Ε. είναι η ελληνική θυγατρική του ομίλου Acciona. Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας από ιδρύσεώς της είναι ο επιχειρηματίας κ. Βασίλειος Πιτούλης. Τα τελευταία χρόνια ολοκλήρωσε την κατασκευή ενός αιολικού σταθμού παραγωγής ενέργειας, ισχύος 35MW, αποτελούμενου από 41 ανεμογεννήτριες στο όρος Παναχαϊκό του νομού Αχαΐας. Επιπλέον έχει ήδη ξεκινήσει η επέκταση του παραπάνω αιολικού πάρκου, με 16 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 15MW. Παράλληλα, υπάρχουν υπό ανάπτυξη και σε διάφορα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας επιπλέον 1.920MW, από τα οποία 405MW έχουν ήδη άδεια παραγωγής, για 1.270MW έχουν κατατεθεί στη ΡΑΕ φάκελοι για τη λήψη αδειών παραγωγής, ενώ πραγματοποιούνται μετρήσεις αιολικού δυναμικού για την εκτίμηση της βιωσιμότητας ανάπτυξης νέων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 500MW περίπου. Επιπλέον, ο όμιλος Acciona έχει σε όλο τον κόσμο υπό τον έλεγχό του περίπου 4.700MW αιολικών πάρκων σε λειτουργία, ενώ είναι και η ίδια κατασκευαστής ανεμογεννητριών. Από τον Οκτώβριο του 2007 o όμιλος Αcciona σε συνεργασία με την Εnel ελέγχει την ισπανική εταιρεία ηλεκτρισμού Εndesa.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s