Το ίντερνετ αλλάζει τους όρους του εμπορίου

“Παλιά, αν ερχόσουν να αγοράσεις μια τηλεόραση, θα σου έδειχνα τρεις, θα με ρωτούσες ποια από τις τρεις είναι η καλύτερη, θα σου έλεγα ότι ‘όλες είναι καλές, αλλά εγώ στο σπίτι έχω αυτήν στα αριστερά’. Εσύ θα σκεφτόσουν ότι ‘κάτι παραπάνω ξέρει ο πωλητής’, θα την επέλεγες, και έτσι θα έκλεινε η πώληση. Τώρα οι πελάτες έρχονται με σελίδες που τύπωσαν από το ίντερνετ και ζητούν να μάθουν τη διαφορά μεταξύ του χ και του ψ χαρακτηριστικού μιας συσκευής. Σκέτος πονοκέφαλος”!

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

 

Αυτή ήταν η απάντηση ενός ιδιοκτήτη καταστήματος ηλεκτρικών συσκευών, όταν ο αντιπρόεδρος της Google, Νικές Αρόρα, τον ρώτησε “πώς πάνε οι δουλειές”. Ο κ. Αρόρα μετέφερε τον παραπάνω διάλογο από το βήμα του πρώτου πανευρωπαϊκού συνεδρίου καταναλωτών, που διοργανώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Καταναλωτών της Κομισιόν, για να περιγράψει πόσο έχει αλλάξει ο τρόπος που διεξάγεται το εμπόριο.

“Το ίντερνετ διευρύνει το μέγεθος της αγοράς στην οποία συναλλάσσονται οι καταναλωτές και τους παρέχει πρόσβαση σε περισσότερους προμηθευτές και περισσότερες επιλογές. Προσφέρει τη δυνατότητα για σύγκριση προϊόντων, προμηθευτών και τιμών σε πρωτοφανή κλίμακα. Η νέα γενιά των καταναλωτών γεννήθηκε σε μια εποχή online και ζώντας σε ένα ψηφιακό πλαίσιο, υιοθετεί νέες συμπεριφορές που ενισχύονται από τη συμμετοχή σε ομάδες κοινωνικής δικτύωσης, μπλογκ. Οι καταναλωτές έχουν πλέον τη δυνατότητα να διαμορφώνουν το ίντερνετ, να βαθμολογούν ένα προϊόν ή μια υπηρεσία”, σχολίασε από την πλευρά της η επίτροπος Μεγκλένα Κούνεβα, αρμόδια για θέματα καταναλωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Ένα από τα ζητήματα αιχμής για τους καταναλωτές είναι η χρήση από διαφημιστικές εταιρείες δεδομένων που φανερώνουν προσωπικές προτιμήσεις των χρηστών του ίντερνετ, ώστε να κάνουν στοχευμένη on line διαφήμιση. Αυτού του είδους η πρακτική (behavioural targeting) εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει μια διαφημιστική αγορά 3 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2012 (από 375 εκατ. ευρώ το 2007), ανέφερε η επίτροπος. “Σύμφωνα με έρευνες της Κομισιόν, ακόμη και οι νεότεροι χρήστες, 15-25 ετών, που έχουν πολύ μεγαλύτερη εξοικείωση με το ίντερνετ, είναι πεπεισμένοι ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται τα προσωπικά τους δεδομένα”.

Για το ίδιο ζήτημα ρωτήθηκε και ο αντιπρόεδρος της Google. Αν και διαβεβαίωσε ότι “σε μας η διαφήμιση δεν βασίζεται σε πληροφορίες των χρηστών”, ο Νικές Αρόρα διευκρίνισε ότι “σχηματίζουμε μια εικόνα για τις προτιμήσεις του χρήστη με βάση τις σελίδες που επισκέπτεται. Μετά του δίνουμε τη δυνατότητα να αποφασίσει ποιες από αυτές τις προτιμήσεις θέλει να τις μοιραστεί με τους διαφημιστές και ποιες όχι”. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο μέλλον η διαφήμιση θα είναι διαδραστική και εξατομικευμένη για κάθε καταναλωτή. “Η διαφήμιση στην τηλεόραση είναι πολύ ακριβή π.χ. για μια μικρομεσαία επιχείρηση. Θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο όπου διαφορετικοί άνθρωποι μπορεί να βλέπουν διαφορετικές διαφημίσεις στην ίδια σελίδα. Έτσι ο τύπος με την πιτσαρία στη γωνία θα μπορεί να πληρώσει τη διαφήμιση και θα ξέρει ότι θα τη δουν όσοι ζουν στην γειτονιά του”.

“Η Nokia δέχτηκε ανοιχτή κριτική ότι δεν κατανοεί το ρόλο της ιδιωτικότητας. Για μας η ιδιωτικότητα είναι το κλειδί της πολιτικής μας”, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Έσκο Άχο, πρώην πρωθυπουργός της Φιλανδίας και νυν αντιπρόεδρος της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών στον κόσμο, προσθέτοντας πάντως ότι “χωρίς νομοθεσία που να λειτουργεί σωστά και βιομηχανικά στάνταρ δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Πρέπει να βρούμε την ισορροπία μεταξύ των θεμελιωδών δικαιωμάτων των καταναλωτών και την ευελιξία στην αγορά”.

ΟΛΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 μια πολύ μεγάλη εταιρεία τηλεπικοινωνιών ανέθεσε σε μια έγκυρη εταιρεία ερευνών να κάνει πρόβλεψη για τη χρήση κινητών τηλεφώνων. Η μελέτη εκτιμούσε ότι το 2000 ο αριθμός όσων χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο θα ήταν 900.000 στον κόσμο και έτσι η εταιρεία αποφάσισε ότι δεν άξιζε τον κόπο να επενδύσει σε αυτόν το χώρο. Το 2000 οι κάτοχοι κινητού τηλεφώνου στις ΗΠΑ ήταν επταπλάσιοι σε σχέση με την παγκόσμια πρόβλεψη, ενώ ο συνολικός αριθμός τους έφτανε τα 700 εκατομμύρια. “Ήμουν ένας από τους 8 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο που απέκτησαν το πρώτο τους κινητό το 1990. Μέσα σε ένα μόνο μήνα του περασμένου έτους στην Ινδία εγγράφηκαν 10 εκατομμύρια νέοι χρήστες κινητής τηλεφωνίας. Υπάρχει ακόμα τεράστιο δυναμικό ανάπτυξης αυτής της αγοράς, όχι μόνο για καταναλωτές υψηλού και μεσαίου εισοδήματος αλλά και για όσους έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα”, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Nokia. “Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 χρησιμοποιούσαμε το κινητό για να μιλάμε και στέλνουμε sms. Σήμερα το κινητό μας παρέχει υπηρεσίες πλοήγησης στο ίντερνετ, στο μέλλον όλο και περισσότερο οικονομικές πιστωτικές υπηρεσίες αλλά και υπηρεσίες υγείας θα βασίζονται στο ίντερνετ και το κινητό τηλέφωνο”, σημείωσε ο κ. Άχο.

πλαισιο ραστερ

Οι αγορές

μέσω ίντερνετ

με αριθμούς

-440 δισ. δολάρια ήταν ο τζίρος του παγκόσμιου ηλεκτρονικού εμπορίου το 2008

-150 εκατομμύρια καταναλωτές προβαίνουν σε ηλεκτρονικές αγορές στην Ε.Ε. των 27. Οι διασυνοριακές αγορές αντιπροσώπευαν το 7% των συνολικών αγορών μέσω ίντερνετ το 2008 (έναντι 6% το 2006).

-Από 27% σε 33% αυξήθηκε το ποσοστό των καταναλωτών που αγοράζουν τουλάχιστον ένα προϊόν μέσω διαδικτύου μεταξύ 2006 και 2008.

-91% των χρηστών του διαδικτύου στη Δανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Φιλανδία και την Ισλανδία προέβη σε ηλεκτρονικές αγορές προϊόντων και υπηρεσιών το 2008.

-Ένας στους δύο χρήστες του ίντερνετ στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε τις αγορές του ηλεκτρονικά τον περασμένο χρόνο.

-55.000 παράπονα υπεβλήθησαν τον τελευταίο χρόνο από καταναλωτές για επιχειρηματικές πρακτικές που τους έβλαπταν. Ένα μεγάλο μέρος αυτών αφορούσε την “ψηφιακή αγορά”, και ιδιαίτερα την οn line διαφήμιση. Για 2.000 από αυτές τις περιπτώσεις οι εθνικές αρχές ξεκίνησαν έρευνες.

-3 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι θα είναι η αγορά της στοχευμένης διαφημιστικής αγοράς, με βάση το προφίλ των χρηστών (behavioural targeting) το 2012, επτά φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το 2007.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s